x
     
21.07.2016 20:20:57
Okunma: 4087
2 Yorum

Yasemin Başak Arel
SORUN EĞLENCE MEKANLARI DEĞİL! PLANSIZ ŞEHİRLEŞME

 

Çeşme 1983 yazında Disko 9,5 ile tanıştı. Ahmet San’ın dev organizasyonları Çeşme Turizm Festivalini, Uluslar arası Sanremo Müzik Festivalinden bir adım öteye taşımış, Çeşme’yi dünyanın en popüler eğlence ve tatil merkezi haline getirmişti…. Dünya Popüler Müzik yıldızlarının, peşlerine hayran kitlelerini de katarak Çeşme’de boy gösterdikleri günleri yaşamıştık.. 

 
Elle tutulur hiçbir turizm yatırımının olmadığı yerde, dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçileri ağırlamak için Çeşme halkı evlerini turistlere açmıştı. Ve aslında Çeşme de bilinen pansiyon turizmi şeklindeki ilk turizm otelcilik de bu şekilde başlamış oldu.
 
Festival konserleri, Müzik yarışmaları Çeşme Kalesi içinde düzenleniyordu. Disko 9,5 Çeşme merkezinden meskûn mahallerden uzak, Mamur Baba mevkiinde, kale mimarisinde bir Gece Kulübüydü. Bu kulüp ve Festivaller dolayısıyla Çeşme’ye dünyanın 4 bir yanından Turist akın etmişti. Amerikaların başını çektiği yabancılar dahil olmak üzere, bu yıldızların hayran kitlelerine ev sahipliği yapmıştık. Çeşme Turizmi sevmişti. 
 
Hemen ardından, diğer kulüpler açıldı, Ayayorgi koyunda imara kapalı alanların çoğu Beach kulüp işletmeleri ile doldu. O günlerde koy içinde tek tük mesken vardı. Bu ev sahiplerinin artan eğlence mekanları karşısında başkaldırısı, azınlıkta kalmaları nedeniyle dikkate alınmadı.
 
Oysa talep ettikleri konu çok basit bir imar planlamasıydı. “Meskenin olduğu yerde gürültülü işletme olmamalı…Eğer o bölge eğlence sektörüne hizmet verecekse, konut için imar verilmemeli ve tüm bu konular en başta düzenlenmelidir”   … demişlerdi.
 
O günlerden sonra, Çeşme turizmi, Festival organizasyonlarından, dış Pazarı cezbeden etkinliklerden uzaklaştı. 90 lı yıllara gelindiğinde, Çeşme Korumalı imar planları kapsamında Sit bölgelerine ayrıldı ve daha fazla Toplu konut, bölgeyi korumaktan çok, daha fazla yazlık ve rezidans konut inşaatları bölgenin ekonomisine hakim oldu.
 
Bölgemiz yabancı turizminden çoktan vazgeçti. Yine de dönemsel iç Pazar hareketi devam ediyor. Sadece yazın yüksek sezonunda, yazlıkçıların ve yerli turistlerin gelmesini bekleyen turizm işletmelerimiz kapsamında turizm pazarımız mevcut. Ayayorgi’de şu an çok daha fazla yazlık ve çok daha fazla kulüp işletmesi bir arada. Bununla beraber, çeşme’nin her köşesinde, kulüpler, eğlence mekanları daha fazla konut iç içe inşa edilmeye devam ediyor…. 
 
İki Cami ortasında kamu meydanını işgal eden Fasıl mekanları, okul yanındaki barlar, butik oteller yanındaki diskolar şeklinde şehirleşmeye devam ediliyor.
 
Özellikle iç pazarın cazibesi konumuna gelen Alaçatı’da çarpık planlama örnekleri çok daha fazla dikkat çekiyor. Yaklaşık 900 metre uzunluğundaki Kemal Paşa sokağı, Alaçatı’nın turistik çarşısı haline geldi. Restoranların, butiklerin, kafe ve barların yer aldığı daracık sokak, yaz sezonu içinde özellikle hafta sonları 10 binlerle ziyaretçinin akınına uğruyor. 
 
Yerli turistlerin bölgede rahatça gezmeleri düşünülerek, Kemal Paşa sokağı ve bu sokağın paralelinde devam eden tüm Blokları kapsayan Merkez mahalleler boyunca şehrin içi Trafiğe Kapalı…
 
Kentsel Sit kapsamında, iç kısımları ve üst katları çoğunlukla ahşap olan tarihi binalar restore edilmiş. Birçoğu ev olarak kullanılıyor, diğer büyük bir kısmıysa Butik Otele dönüştürülerek işletmeye açılmış. 
 
Tarihi köyü çevreleyen sokaklar 4 metreden geniş değil. Trafiğe kapalı bu dar yollarda, herhangi bir Acil durum önlemi olmadığı şu ana kadar dikkatlerden kaçmış görünüyor. Yine de Deprem, Sel, Yangın gibi olağanüstü durumlar için bir önlem düşünülmüyor olması etiğe, hukuka ve şehir planlaması ilkelerine uymaz.
 
Kentsel sit kapsamında restore edilen evlerin ve butik otel işletmelerinin yanı başında sabaha kadar bas sesi ile meskun mahal dahilindeki diğer sakinlere rahatsızlık vermesi son yıllarda gündeme oturdu.
 
Plansız kentleşmenin sorunlarından biri olarak gündeme gelen SES problemi hakkında, Çeşitli dernekler kurulduğu, konut sahipleri ile işletmeler arasında adli durumların yaşandığı bilinmekte. Alaçatı Marina yolu karşısında, sadece “otel imarı” bulunan alanda yapılmış Butik otellerde, Marina diskolarının eğlence sektörüne hizmetleri dolayısı ile konaklama iptalleri yaşandı. Bölgeye tatil ve dinlenme maksatla rezervasyon yaptıran konuklar rezervasyonlarını iptal ettiler. sabaha kadar süren ve After Party ismiyle sabah saatlerinde devam eden eğlence organizasyonları kapsamında Ses limitleri üzerinde işletme faaliyetleri sürdü. 
 
Nihai olarak, şehir planlaması denen mantık, bireylerin anayasal haklarını ihlal etmeden, kişi ve kurumların diğerlerin haklarına ve çevre değerlerine tecavüz etmeden, yaşam kalitesini yükseltmek amaçla şehirleşmek esasıyla kanunlaştırılmıştır.
 
Yasal düzenlemelerin hiçe sayıldığı alanlar, anarşi ortamlarıdır ve sürekli pompalanan tek trent daha fazla imar ANARŞİ’Sİ olmuştur… Bu durumlarda karşımıza bir tek sorun çıkmaz! Şeklen ve bütünsel olarak, ruhsatlandırmaları ve mimari yapılarıyla tüm planlamanın, kanunlar çerçevesinde ele alınması ve hukuka uygun şekilde baştan düzenlenmesi gerekir…..
 

Etiketler:

Misafir - 22.07.2016 04:20:09

  • mustafa duyar
  • ne etiği ne ahlakı, rant hanımefendi rant.... milletin tek ve yegane derdi,,tasası. gerisi boş
  • Misafir - 22.07.2016 00:27:54

  • mustafa kapancıoğlu
  • kutlarım...çok güzel anlatmışsın....
  • Yazarın Diğer Yazıları