x
     
07.02.2017 16:26:04
Okunma: 4165
0 Yorum

Yasemin Başak Arel
SAYIN SİBEL ÇOBAN’A DİLEKÇE

 
Yaklaşık 5 milyonluk kentimizde herkesin bilmediği çoğunun haberi dahi olmayan bir Daire Başkanlığı var,
 
İZMİR BÜYÜKŞEHİR KATI ATIKLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI
 
Katı atık yönetmeliği 2004’te yürürlüğe girmişti. Nihayet 2014’te Büyükşehir bünyesinde bir de Daire Başkanlığı oluşturuldu.
 
Sayın Sibel Çoban ile tanışmamız, Derneğimizin İllegal Çeşme Çöplüğüne açtığı dava neticesindedir.
 
 
Çeşme çöplük alanı, Sit bölgesinde, izin ve onay alınmaksızın tahsis edilmiş, Çeşme ve Alaçatı’nın tüm çöplerinin yakıldığı illegal bir sahaydı. Aklınıza gelecek her tür malzeme çöp harman edilip yıllar yılı bu sahada sistematik olarak yakılmıştı.
 
Davamız İzmir Katı Atık Dairesinden 3 memura ve Çeşme Belediye görevlisi 3 memura para cezası kesilmesi ve Sahanın Kapatılması şeklinde 2015 haziranında neticelendi….
 
Kurulalı henüz 1 yıl olmuş dairenin Çiçeği burnunda başkanı ile bu vesile ile tanıştık.
 
Neticelenen davamızda konu, BÜTÜNŞEHİR yasasının yürürlüğe girdiği 2014 sonrası bakımından değerlendirilmiş, 20 yıllık işlem dikkate alınmamış, işlemde KARAR alan ve İRADESİNİ ortaya koyanlar bakımından değerlendirme yapılmamıştı. 
 
Derneğimiz bu karara itiraz etmişti ve Dosyamız halen İçişleri Bakanlığı’ndadır.
 
Sayın Sibel Çoban’ı dairesinde ziyaretimizde, yeni kurulmuş bir daire olduklarını, zamanla tüm konulara hakim şekilde çok daha sağlıklı çalışacaklarını belirtmişti.
 
Çeşme çöplük alanı mümkün mertebe temizlendi, iç yanması devam eden devasa kütleye dokunulamadı. Ancak üstü örtüldü. Saha kapatıldı. Bundan sonra Çeşme çöpleri, yasal depolama sahası veya dönüşüm tesisi kurulana kadar Seferihisar – Yelki aktarma istasyonuna gidecek dendi.
 
Çok geçmeden, Çeşme çöplüğü tekrar faaliyete başladı. Budama atıkları geçici depolama sahası oldu. Budama atıkları burada öğütülecek, gübre fabrikalarına gönderilecek dendi.  Katı atık Dairesi Başkanlığından gönderilen “ÖĞÜTME” makinesi 3 hafta kadar Çeşme’de kullanıldıysa da, uygulamadan çok çabuk vazgeçildi.
 
Budama atıkları arasında karışan diğer çöpler ve molozlar sahaya dolmaya başladı. Sıklıkla “kendiliğinden çıkan yangınlar” baş gösterdi. Öyle ki neredeyse her hafta, çöp sahasında kendiliğinden yangınlar çıkmakta. 
 
Çevre ve Şehircilik İl müdürlüğü de dahil, verdiğimiz dilekçelerin, haddi hesabı yok..
 
Moloz ve hafriyat toprağı ile ilgili dilekçelerimizin de haddi hesabı yok…
 
Çeşme’de yasal depolama sahamız yok! Orman Bölge Müdürlüğü yetkisinde olan Çeşme Merkez Taş Ocağının, Ulusoy Liman ile olan kiralama kontratının iptal edilebileceği, Rehabilitasyon kapsamında DOLGU alanı şeklinde kullanılabileceği ONAY’ını aldığımız halde, yetkili kurumların müracaat etmemeleri ve gereken işlemleri başlatmamaları hangi amaca hizmet etmektedir anlayamıyoruz…
 
Aynı şekilde Alaçatı taş ocağı için, REHABİLİTASYON kapsamına alınması hakkında, nihai olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına Derneğimiz adına dilekçelerimiz bulunuyor…
 
İzmir içinde ve Çeşme ilçemizde milyonlarca metreküp hafriyat toprağının ve molozun oradan oraya savrulduğu, tüm çevre kanunlarının hiçe sayıldığı bu durum hakkında,
 
 EN yetkilisi konumundaki DAİRE başkanımız ne düşünüyor?
 
ÇÖP dönüşüm tesisi kuramamanız hukuki sürece takılmış olabilir, KAYNAĞINDA AYRIŞTIRMA yasası hakkında ne yaptınız? Biyolojik atıkların, Budama atıklarının gübre yapımında kullanılması için ne çalışma başlattınız? İzmir genelinde beklide milyonlarca TON Budama atıkları neden öğütülemiyor? 
 
RESMİ kurumlarla yazışmalar şeklinde sürüp giden dilekçelerimizi, bir de Basın yoluyla iletelim istedik…
 
Sayın Sibel Çoban’ı yetkileri çerçevesindeki sıraladığımız başlıklarda göreve davet ediyoruz. 
 

 

Etiketler:

Yazarın Diğer Yazıları