x
     
17.02.2016 19:43:13
Okunma: 3128
7 Yorum

Yasemin Başak Arel
PLANLAMADAN YAYALAŞTIRMA!

 

Turizm bölgelerinde, Turistik çarşının yer aldığı kent merkezlerinin yayalaştırılması gelenektir. Tarihi kentler vasfında olan ilçe merkezleri, yüzyıllar öncesinde oluşmuş ve o günün koşullarına göre mimarisi şekillenmiş alanlardır. Eski tek katlı iş yerleri ve meskenlerin arasında, o dönemlerin taşımacılık ve nüfus ihtiyacına yetecek büyüklükteki dar sokaklar bulunur. Günümüz popülasyonları, sosyal ve ekonomik yapı ve nüfusa oranla turistik ilçelerde bu eski yollar yetersizdir. Yayalaştırma sayesinde, Tarihi- turistik bölgelere gelen ziyaretçilerin, motorlu taşıtlar ve trafik kargaşasından uzak, hoşça vakit geçirebileceği, alışveriş yapabileceği, sosyal ve keyifli turistik merkezler hedeflenir….

 
Böylesine önemli projeler öncesinde, yerel yönetimler, ihtiyaçlar doğrultusunda projeler ortaya koyar. Bu projelerin en kapsamlı ve gerekli olanları belirlenir. Yerel yönetimler bu projeleri hayata geçirmeden önce, UKOME ve AYKOME adındaki birimlerden planlama desteği alır.
 
UKOME, Ulaşım Koordinasyon Merkezidir. Hem yayalar hem de motorlu taşıtlar için, olağan ve olağanüstü durumlarda ulaşımın en güvenli ve en düzenli şekilde sağlanmasını organize eden kurumdur.
 
AYKOME, Altyapı Koordinasyon Merkezidir. Şehirlerde yolların altında konumlanmış veya konumlanması gereken tüm alt yapı sistemlerini düzenleyen ve sağlıklı şekilde planlanmasını organize eden kurumdur.
 
Çeşme Çarşımız, 15 ekim 2015 tarihinde, KENT MERKEZİ YAYALAŞTIRMA PROJESİ kapsamında çevre düzenlemesi inşaatlarına başlandı. Çeşme Belediyesince 2.749.000 TL (+) KDV tutarında inşaat bedeli ile ihale edilen alanda 2015 Ekim ayından bu yana inşaat sürüyor. Merkez, Çarşı, Uzun sokak, Yeni Çarşı İş merkezi ve çevresi, 16 eylül Mahallesinin büyük bir kısmı, Mehmetçik Parkının yer aldığı meydan yayalaştırma projesi kapsamında düzenleniyor. 
 
 
Bu projeye başlamadan önce, Ukome ve Aykome birimleri ile gerekli düzenlemeler yapılmalıydı. Aykome’ye bağlı İçme suyu hatları, Kanalizasyon Hatları, Kanalizasyonların Ev ve İşyerlerine Bağlandığı Branşmanlar, Yağmur sularını taşıyan kanallar, Atık Suları Arıtma Tesislerine intikal ettiren Kolektör Hatları ve bunların bağlantıları, yeraltından giden veya yer altına çekilmesi gereken Elektrik hatları, Telekom’un yetkisindeki kablolu yayın, wireless ve telefon hatları, yangın muslukları ve bu şebekeye ait yeraltı düzenlemeleri gibi türlü çeşitteki ALTYAPISAL sistemlerin projelendirilmesi gerekirdi. 
 
Çeşme merkezinde kalan ve hatta yayalaştırma projesinin üst yüzeyde inşaatı sürdürülen birçok bölgede, halen (foseptik+ vidanjör) kullanılmaktadır. Kanalizasyon şebekemiz yaygın değildir ve mevcut kapasiteye oranla çok yetersizdir. Su borularımız eski sistem ASBEST’li sağlığa zararlı borulardır. Merkezi mahallelerinde çoğunda elektrik hatları, HAVAİ güzergâhlardan ilerlemektedir... Kötü kava koşullarından etkilenen sistemin yenilenmesi hatta yeraltında alınması gerekmektedir.. 
 
İzmir Büyük Şehir Belediye Başkanı Sayın Aziz Kocaoğlu ve Çeşme Belediye Başkanı Sayın Muhittin Dalgıç uyum içinde çalışan iki Belediye Başkanı olarak, Çeşme Çarşısı Yayalaştırma Projesi gibi önemli bir Projede, yenilenmesi gereken tüm altyapı sistemlerini gözeterek birlikte planlama yapmalı, ÖNCELİKLERİ BELİRLEMELİYDİ. Yayalaştırma projesi dahilinde düzenlenen yolların ve peysaj alanlarının uzun ömürlü ve sağlıklı olabilmesi için, öncelikle altyapısal düzenlemelerinin bitirilmesi ihtiyacı vardı(!) Sayın Kocaoğlu ve Sayın Dalgıç’ın kafa kafaya verip İZSU Genel Müdürlüğünü ilgilendiren ana başlıklar başta olmak üzere, İlçemizin başlıca Altyapısal ihtiyaçlarını gündeme almalıydı.
 
Başta asbestli su borularının yenilenmesi gibi hayati önemi olan altyapısal sorunlar nedeniyle çok geçmeden, düzenleme yapılan alanlar tekrar kazılmak zorunda kalacaktır.
 
Alt yapıdaki ihtiyaçlar nedeniyle yapılacak her bir kazı yeni bir maliyet ve çevreye verilecek yeni zararlar demek olacaktır. Ne yazıktır ki, alt yapısal sistemler tamamlanmadan gündeme alınan, YAKLAŞIK 3 MİLYON DEĞERİNDE ve AYLARDAN BERİ DEVAM EDEN üst yüzey düzenlemesi çok geçmeden tekrar ve tekrar kazılmaya, tahrip edilmeye mahkûmdur. 
 
Bu plansız yayalaştırmanın ACI faturası, Gelecekte yeniden kazılmış, çileye dönmüş sokaklar ve sil baştan kazım maliyetleri ile Çeşme HALKINA KESİLECEKTİR.
 
 
 

Etiketler:

Misafir - 20.02.2016 17:51:04

  • Rahşan Kolburan
  • En önemli, en öncelikli iş yayalaştırmaydı elbet! daha birkaç yıl evvel çarşı yolları ve kaldırımları henüz yeni yapılmıştı oysa ki. Yaz aylarında kapatılan çarşından araç geçmeyecek denmişti. Bu nedenle yol daraltılmış ve tek yön yapılmıştı. Esnaf bu işe karşı çıktıysa da dinlemedi. Araçlar park etmezlerse, akışkanlık korunur şeklinde bir açıklama getirildi ve çarşı yolunun daraltılması gündeme alındı. O yolda bir aracın bozulması veya bir kaza anı hesaba katılmadan yol daraltıldı ve kaldırımlar genişletildi. Tüm yaz aylarında çarşı trafiğe kapatıldı. şimdi yine en acil iş olarak, yayalaştırma işi gündeme konuluyor. umuyoruz bu kez alt yapı sistemleri düzenlenir ve ihtiyaçlar ne ise tam olarak belirlenir, iki yıl geçmeden yeniden yaya yolu meydan düzenlemesi var denip, herşey sil baştan kazılıp dökülmez
  • Misafir - 19.02.2016 17:38:12

  • kablolar............şule akman
  • ben 9.cu yıldır 3001 sokakta oturmaktayım.elektrik kesintilerinden çok şikayetçiydik.16 eylül mahallesi olarak.bu konu hakkında görüşlerimi daha önce yazmıştım.günlerdir gece gündüz durmaksızın sokak lambalarımız yanmakta.bunu da yazdım hatta fecebokk ta yanan lambalarınresmini bile çekip koydum.gediz elektrik bürosuna gittim.bir allahı duyarlı kulu çıkıp bu lambalar güpegündüz nedeen yanıyor diye sormamiş ki lambalar hala yanmakta.bütün bunların üstüne merkezdeki çevre düzenlemeri yapılırken 3001 ssokağın elektrik hatlarının yer altına alınmasını istiyoruz.zira ağçlara değmektedirler.zaman zaman biz gidip söylersek gelip ağaçları buduyorlar ama yeterli olmuyor.kaç kez fırtınalı havalarda kablolar aark yapıp elektriklerimiz kesilmişti.yetkililer bu düzenlemeleri yaparken bu durumu gözönüne alacaklarmı acaba.alınırsa çok iyi olaacak.sokağımızın başına döşenecek yenitaşlar yığılmış.umarız bu taşlar döşenmeden kablolar da yer altına alınır ve ikinci kez iş olmadan bir seferde tamamlanır.
  • Misafir - 19.02.2016 11:11:46

  • cihangir erdoğdu
  • geçtiğimiz sene ve ondan önceki sene yazın ortasında patlayan foseptikler arasında çaydaçıra oynuyorduk.bütün çeşme biliyor.heryerden kanalizasyonlar fışkırıyordu. yollarda b.k dereleri vardı. öncelikli iş oydu. işallah bu sene yazın görüşücez
  • Misafir - 19.02.2016 10:57:30

  • murat T.
  • çarşı girişindeki inşaat alanında konuyla ilgili bilgi veren tabela var.... proje başlangıç tarihi üzerinde yazıyor, ordan baktınız herhalde... neden bitiiş tarihi yazmıyor onu da sorabilir miyiz lütfen çünkü yazmıyor bilmem dikkatinizi çektimi
  • Misafir - 18.02.2016 19:02:20

  • ılıcadan
  • başak hanım; planlama, danışma, değerlendirme,,,,vb olmalı demişsin. inanıyorumki başkan bu yazıyı okuyunca danışmanlarına dönüp nediyo bu yaaa? demiştir, onlarda internette kelimelerin karşılıklarını aramakla mesai harcıyorlardır.( inşallah yanılıyorumdur.....)
  • Misafir - 18.02.2016 14:57:09

  • neslihan dağhan
  • yıllardan beri kıbrısşehitlerinin arka sokakları kazı alanı/sil baştan sil baştan/daha üzerinde çimentosu kurumadan,tekrar kazılan sokaklar arasında cambazlık yapıyoruz/en son doğalgaz başlayalı 1 yıl oldu, gelin görün! ne planlamasından bahsediyorsunuz?
  • Misafir - 17.02.2016 21:53:37

  • Filiz GÜNDOĞDU
  • sevgili başak plansız hizmetler izmir!in kaderi.Çünkü; başarısız yöneticilerimiz yüzünden.Bunun faturası da biz vatandaşlara çıkartılıyor.Sil baştana alıştık artık.
  • Yazarın Diğer Yazıları