x
   
20.02.2016 16:46:34
Okunma: 4404
6 Yorum

Yasemin Başak Arel
ÖNCELİKLER

 

Çeşme ilçemizin yıllar yılı süregelen Altyapı sorunlarının çözümsüzlüğü devam etmektedir.
 
20 yıl Belediye Başkanlığı yapan Sayın Faik Tütüncüoğlu başkanlığının 4. döneminde;

“tüm alt yapıyı tamamladık, sırada üst yüzeyin süslemeleri kalmıştır diyerek, 
parklar ve peysaj süslemeleri ile uğraşacağını açıklamıştı. 
 
Bu sosyal temalı parklar arasında, altınyunus girişindeki “buz pateni pisti”, çiftlik köydeki “golf sahası” ve ılıca büyük plaj sonundaki “engelliler plajı” yapıldı. 2012 yılında Çeşme Çarşısının yol ve granit kaldırımları, plastik ağaç aydınlatmalar ve trafiğe kapatılması için elektronik bariyerler gibi üst yüzey süsleme işleri hayata geçirilmişti.
 
20 yıl görevde kalan Sayın Tütüncüoğlu tekrar aday gösterse ve 20 yıl daha görevde kalsaydı dahi, altyapısal sorunların çözümü ile uğraşılmayacaktı. Sayın Tütüncüoğlu, bunca emeğine rağmen 4. dönemi sonunda partisinden yeniden aday gösterilmedi.
 
2014 yerel seçimleri ardından, İlçemiz “Bütünşehir” yasası kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlandı. Artık İlçemizi ilgilendiren temel konularda Belediyemiz ile Büyükşehir birlikte çalışıyorlar. 
 
Çeşmemizin İçmesuyu Şebekesi; İller Bankası tarafından yapılmış, çok eski bir sistemdir.  neredeyse tamamı günümüzde yasaklanmış, sağlığa zararlı ASBEST li borulardır. Sağlıksızdır ve kaçak oranı çok yüksek bir şebekedir.
 
Kanalizasyon şebekemizde de durum farklı değildir. Türkiye’nin en prestijli Rant bölgesi haline gelen ilçemizin, 16 eylül mahallesinin büyük bölümü, Musalla mahallesi gibi merkezdeki birçok bölgede Kanalizasyon Şebekesi tamamlanmamıştır. Dalyanköy’ün büyük çoğunluğu, Şifne ve Ildır mahallelerinin neredeyse tamamı altyapıdan yoksundur. Boyalık- Ayayorgi – Mamur Baba,  Büyük liman- Paşalimanı’nın çoğun bölgesinde, Ovacık Köyünde kanalizasyon yoktur. Çeşme ilçe sınırları dahilinde belli başlı Ana arterlerin dışında kalan yazlık sitelerin yer aldığı veya son 10 yılda imara açılmış çoğu meskun mahalde Kanalizasyon şebekesi yoktur ya da yetersizdir. Halen ilçe genelinde foseptik kullanımı yaygındır. Bununla birlikte, mevcut hatlar eski ve kapasiteye oranla yetersizdir ki, Alaçatı bu bakımdan en sorunlu bölgelerin başında yer alır.
 
Büyükşehir Belediyesine bağlı İZSU Genel Müdürlüğü’nün sorumluluk sahasında girdiği 2014 ten beri “su ve kanalizasyon şebekelerini” yenilemek için proje ihalelerine çıkıldığını duyuyoruz. Temennimiz İzsu yetkililerinin kazım maliyetlerini ve çevreye verilecek zararları hesaba katıp SU ve KANALİZASYON şebekelerinin yenilemesini eşzamanlı yürütmesi ve tamamlamasından yanadır. Projeler ihale edildiğinde hem su hem de kanalizasyon hatları aynı anda yenilenir ve her biri için ayrı ayrı kazı yapılmaz.
 
Bu proje ihalelerinde “İş Başlama” ve “İş Bitiş” tarihleri belirtilir. İhale şartnamesinde süre belirlenir. İhale edilen iş için gerekli süre 1 yıl, 2 yıl ve hatta bazen 9 yıl şeklinde tamamlanma zamanı tespiti yapılır. Ancak eğer yapılacak iş acil nitelikteyse, Genel Müdürlüğün kararı ile işin teslim süresi kısa tutulur. Çeşme yayalaştırma projesi toteminde, 15 Ekim 2015 başlama tarihi yazılı olduğu halde, ihale bitiş tarihi göremiyoruz. Projeye süre şartı getirilmemiş olabilir de olmayabilirde. Hayırlısı diyelim(!)….
 
Yayalaştırma Projesinden farklı olarak, Çeşme İçme suyu ve Kanalizasyon Şebekelerinin yenilenmesi ACİL ihtiyaçlardı. Ne yazık ki,  Acilen projelendirilmesi ve hayata geçirilmesi gereken ALTYAPI sistemleri halen ihtiyacı olan hassasiyet ve öncelikle gündemdeki yerini alamamıştır….
 
Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Aziz Kocaoğlu, önce Bornava Belediye Başkanlığı ve sonra 12 yıllık Büyükşehir Belediye Başkanlığı neticesinde deneyimli bir belediyeci olarak bu konuları iyi bilir. Aynı Şekilde 3 dönem Alaçatı Belde Belediyesi Başkanlık deneyimi olan ve son 2 yıldır Çeşme İlçe Belediye Başkanlığını yürüten Sayın Muhittin Dalgıç da deneyimli bir belediyecidir.
 
Deneyimli İdarecilere, çok iyi bildikleri işlerin başında yer alan, ALTYAPI sistemleri konusunda hataya düşmek yakışmaz! 

ÖNCELİKLERİ İYİ BELİRLEMEK VE DOĞRU PLANLAMAK YAKIŞIR!
 

Etiketler:

Misafir - 22.02.2016 10:24:50

  • ahmet aktaş
  • çarşı dediğiniz istiklal caddesi daha yeni yapılmıştı.çünkü yayalaştırılmıştı. trafiği engelleyen elektronik bariyerler konmuştu. yeni çiçeklikler, aydınlatmalar yapıldı. dediğiniz gibi granit kaldırımlar yapıldı. esnaf yolun tek yon olmasını istemedi. daraltılmasını istemedi. kimse ses çıkaramadı. bu aşamada unutulan şeyler oldu. yangın musluğu gibi. söylediğiniz birimlere (ukome aykome) danıştılar mı bilmem. belkide sormadan yayalaşmıştı. şimdi aciliyet belki o eksik işlerin tamamlanması lüzum ettiğindendir. gerçek çarşı haralambos kilisesinin arkasıdır. istiklal caddesi çok sonra oluşmuştur.çarşı caddesi olduğu kadar aslında dere yatağıdır. bahsedilen altyapı işlerinin iyi düşünülmesi gereken bir yerdir.
  • Misafir - 21.02.2016 09:58:31

  • ılıcalı
  • sorunlara tespitler çok doğru, hemen herkez hemfikirdir sanırım. cesur kalemlerin gerçeklere değinen yazılarını okumak insana keyif veriyor doğrusu, teşekkür ederiz başak hanım. 20 yıllık faik bey ve 10+2 yıllık muhittin bey ne yazıkki en batılı olduğunu iddaa eden , oyunu veren kesimlerin beklentilerini karşılayamadı. bağlı oldukları parti içinde çok değerli, çalışkan, hizmet gönüllüsü kişiler olduğu hade karar vericiler bu iki isimde ısrar etti. biri kışla - garnizon esasıyla, diğeri (.....???? ) yapcaz etcez laflarıyla yöneticilik(?)keyfi sürüyor. oy verenlere sabır, sabır, sabır....
  • Misafir - 20.02.2016 20:54:27

  • aysel nur aydın
  • alaçatı sokaklarında alaçatı pazar günü yani cumartesi milletin ortasında kanalizasyonlar logarlardan fışkırdı dere oldu aktı. balık halinin balık atıkları boruları tıkadı dediler. orası tamir edildi başka yer patladı.evlere butik otellere dükkanlara kanalizasyon girdi. dere yataklarına denize aktı. sokaklar koktu. basında yer aldı. alaçatı sevenler olarak ortalığı ayağa kaldırdık. çok çabuk şekilde müdahale edilecek bu sorunlar kalmayacak dendi. inşallah bu yaz görücez.
  • Misafir - 20.02.2016 20:49:26

  • sevda demirhan
  • ılıca otelin önünde reyhan pastanesini geçince(o yolu kullanıp-kokuyu duymayan yoktur) buram buram kanalizasyon kokar. son yıllarda sıcak yaz aylarında olay dayanılmaz bir hal almıştır.
  • Misafir - 20.02.2016 17:38:32

  • Cesamin ÖZKAN
  • Bir önceki belediye başkanının yerel yönetimler ile veya kent planlaması ile ilgisi donamımı da ortada şimdikinin de ortada. Bu alanlara gelenlere bir gelişmiş toplumlarda ülkelerde bakın bakalım kimler nasıl o görevlere gelebilirmiş. Bir partinin beş elemanı oturup Türkiye nin tüm alanlarındaki başkan adaylarını bir iki gecede belirlerse işte ortaya böyle tipik başkan modelleri ortaya çıkar. Beş kişi hangi inceleme araştırma ve değerlendirme ile sağlıklı aday seçebilirki. Seçemez ve seçim başka belirleyiciler tarafından sonuçlandırılır. O nedenle ne önceki ne şimdiki bu koltukta oturanlar gerçek ve ciddi anlamda o makamın gerektirdiği donanımlardan vede iş üretiminden yoksundurlar. Çeşme gibi bir ilçenin belediye başkanlığı çok sağlam bir süreçten gelmeyi gerektirir, ancak bu şimdiye kadar görülmemiştir. Toplumun bilinç ve kültür düzeyi arttıkça bu yöntem hem değişecek, hemde adayların niteliği konusunda kaliteyi dayatmış olacaktır. Şimdilik sistemin vermiş olduğu geçici rahatsılık dan dolayı özür dileriz.
  • Misafir - 20.02.2016 17:19:42

  • altyaapı-şule akman
  • doğru söze ne denir.halen benim evimin bahçesinde de foseptik çukuru bulunmaktadır.hazır düzenlemeler yapılırken 116 eylül mahallesi olan mahallemde de bu kanalizasyon sorununun giderilmesine el atmalarını beklemekteyiz.zira üst tarafı yapıp alto yapmamak süpürdüğü pisliği halının altın itmekten farksızdır.
  • Yazarın Diğer Yazıları