Bugün büyükşehir belediyesine bir çok konuyu görüşmek için gittik,
Yazı işlerine bir çok inceleme konusu bıraktık,
Bunlardan biri de Menderes belediyesi eski başkanına koltuğunu kaybettiren,
Meşhur BİEN OTEL ile ilgiliydi;
T.C. İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
(İmar ve Şehircilik Müdürlüğü)
(Yapı Kontrol Müdürlüğü)
İZMİR
İzmir İli, Menderes İlçesi, Özdere Mahallesinde (eski 1196 ada 1 ve 4 parseller) üzerinde 26 bin m2’lik bölümü aşımlı (kaçak) olan Bien Otel inşaatı bulunmaktadır.
1)-Bien Otelin aşımlı (kaçak) bölümü ortaya çıktıktan sonra aşağıda belirtildiği şekilde bir tevhit (birleştirme) işlemi yapılmıştır:
(1196 ada 1 parsel), (1196 ada 4 parsel), (1197 ada 9 parsel), (1197 ada 10 parsel) tevhit edilmiştir.
Tevhit işleminden önce bu arazilerin durumu şöyledir:
(1196 ada 1 parsel) ile (1197 ada 10 parsel) arasında 7 metre genişliğinde sahile inen bir yol vardır.
Tevhit işlemi aşağıdaki parseller arasında şu şekilde yapılmıştır
Tevhit işlemi sonrasındaki durum şöyledir:
Parsel sorgulama fotoğraf verilerine göre (1197 ada 7 parsel) ile 1196 ada 7 parsel) birbirine sınır yapılmış, vatandaşların ve diğer parsel sahiplerinin denize ve sahile erişimi imkansız hale getirilmiştir. Eskiden bu bölgede bulunan 7 metrelik yol ise yok edilmiştir.
Oysa,
“Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır.”
“Kıyı ve sahil şeritlerinden YARARLANMADA öncelikle KAMU YARARI gözetilir.” (Kıyı Kanunu m.5)
“Sahil şeritlerinin birinci bölümünü içeren uygulama imar planları, tümüyle açık alan olarak toplumun kullanımına tahsis edilecek şekilde düzenlenir…. Bu alan içinde toplumun yararlanmasına açık yapılar da dahil olmak üzere başka başka hiçbir yapı ve tesis yapılamaz.”
(Kıyı Kanunu Uygulama Yönetmeliği m.17/2)
Sahilden, sadece kaçak yapılmış Bien Otel müşterilerinin yararlanması, diğer herkesin yararlanmaması için yapılmış bir tevhit işlemi sözkonusudur. Bu durum Kıyı Kanuna ve uygulama yönetmeliğine açıkça aykırı bir durumdur.
2)-1197 ada 9 parselde bulunan park alanı yok edilmiş, otel arazisi içine alınmıştır.
Tevhit işleminden önce 1197 ada 9 parselin bir kısmı “PARK ALANI”dır.
Tevhit işleminden sonra ise otel arazisi ile birleştirilerek PARK ALANI yok edilmiştir.
Bu bölgede yaşayan ve gezmeye gelen vatandaşların yararlanması yönelik PARK alanı otel sahibinin rantına feda edilerek yok edilmiştir.
3)-Tevhit Yapılan Arazilerden, Uygulama Planı Öncesinde Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) Alınmamıştır.
İmar plan uygulanmasının İmar Yasası’nın 18.maddesi uyarınca yapılması gerekmektedir.
İmar Yasası gereğince %45 oranında düzenleme ortaklık payı (DOP) alınıp, alınan DOP payının toplumun yol, yeşil alan, sosyal ve teknik altyapı alanı gereksinimi için kullanılması gerekmektedir.
Ayrıca,
“Sahil şeridinde inşaat ruhsatı verilebilmesi için onaylı uygulama imar planı hükümlerine uygun olarak 3194 sayılı İmar Kanunu ve yönetmeliklerine göre işlem yapılarak imar parsellerinin oluşturulması ve kamuya açık alanların kamu eline geçmesi şarttır. “
(Kıyı Kanunu Uygulama Yönetmeliği m.18/5 Değişik. RG – 30/3/1994 – 21890)
Düzenleme Ortaklık Payı alınmadan uygulama imar planı ve tevhit işlemi yapılamaz.
SONUÇ VE İSTEM
Yapılan tevhit işlemi ile “park” ve “yol” yok edilmiştir.
Halkın denize erişimi engellenmiştir. Vatandaşların ve diğer parsel sahiplerinin sahilden yararlanması olanaksız hale getirilmiştir.
Kıyı kenar çizgisinin en az 50 metre uzağından itibaren inşaat yapılır hükmüne aykırı olarak denize yaklaşık 6-7 metre mesafede kaçak otel inşaatı yapılmıştır. Mevzuata aykırı bu durum sabit olduğu halde tevhit işlemi yapılmıştır.
Otel inşaatının yaklaşık 26 bin m2’lik bölümü fazla ve aşımlı ( kaçak) olduğu tespit edildikten sonra bu aykırılığı da giderebilmek için tevhit işlemi yapılmıştır.
Kamunun gereksinimi için alınması gereken Düzenleme Ortaklık Payı alınmadan uygulama planı ve tevhit işlemi yapılmıştır.
Yukarıda belirtilen yasal gerekçeler doğrultusunda yapılmış olan TEVHİT İŞLEMİNİN İPTAL edilip, mevzuata uygun yapılaşmaya gidilmesinin sağlanmasını arz ve talep ederiz. (8.1.2025)
Temiz İzmir Derneği
NİVENT KURTULUŞ