x
     
03.03.2016 17:03:34
Okunma: 3364
0 Yorum

Mehmet Erdül
FESTİVAL DEĞİL YOZLAŞTIRMA ÇABASI

 

Çok meraktayım: İzmir’de Beyinlerinin Aysberginde İzmir kadınının Güzelliğini ön plana çıkartıp onun tanıtımını yapmayı hedefleyenler mi var?

 
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde İzmir Büyükşehir Belediyesi, ‘Kadın Festivali’ adı altında bir dizi etkinlik gerçekleştirilecekmiş. Hem de “Yedincisi” yapılıyormuş.
 
Önce şu “FESTİVAL” sözcüğünün sözlük anlamına bakalım:
 
1. Dönemi, yapıldığı çevre, katılanların sayısı veya niteliği programla belirtilen ve özel önemi olan sanat gösterisi

2. Belli bir sanat dalında oyun ve filmlerin sunulması ve gösterilmesi sonunda ödül, derece verilmesi biçiminde düzenlenen ulusal veya uluslararası gösteri dizisi, şenlik Mesela;“Antalya film festivali.”

3. Bir bölgenin en ünlü ürünü için yapılan gösteri, şenlik, mesela; “Kiraz festivali.”

4. Düzensiz toplantı, curcuna
 
Hemen soralım:
 
1.Bu düzenlediğinizin “Özel önemi olan sanat gösterisi” tanımı ile ilintisi nedir?

2.”Belli bir sanat dalında ödül,derece “ falan verecek misiniz?

3.Bu düzenlediğiniz festivalde “bölgenin ürünü için şenlik düzenleme” kapsamında tanıtımını yapacağınız ürün nedir.

Yoksa Beyninizin Aysberginde İzmir kadınının Güzelliğini ön plana çıkarılıp tanıtım yapmayı mı hedeflediniz?

4.Yoksa, bunların dışında “Kadın Festivali “ diye atlandırdığınız bu iş ve işlemler sözlükte yer alan “Düzensiz toplantı, curcuna” kapsamına mı giriyor?
 
Bir de inceleme araştırma kapsamında “festival” irdelemesi yapalım.
 
Festival, genellikle yerel bir topluluk tarafından belirlenmiş ve geleneksel olmuş gün ve tarihlerde kutlanan, yapıldığı yörenin imgesi hâline gelmiş etkinlikler bütünüdür.
 
Festival kelimesi Latince festa kelimesinden gelir.
 
Mesela  İtalyanca, bayram, yortu, tatil doğum günü ve parti olarak kullanılıyor.
 
Festivaller genelde doyasıya yemeklerin yendiği, çevrenin en güzel şekilde süslenip, temizlendiği olgulardır.
 
Birçok kültürde festivaller tanrı veya tanrıların huzurunda duruştur. Festivallerin insanlara Tanrı tarafından verildiğine inanılır ve kutsal kabul edilir. Hıristiyanlığın özünde;Noel ve Paskalya Yortusu vardır. Birçok Mısır festivali dinî kökenliydi ve şaşaası ile dikkat çekerdi.
 
İslâm dininde festival adı altında kutlamalar yapılmaz. İslâm kültüründe festivaller bayram adı ile anılır. İslâm inancında; Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı olmak üzere iki dinî kutlama düzenlenir.
 
Festivaller dinî yönlerinin yanı sıra, dinden tamamen ayrı insanların eğlence için kendilerinin oluşturduğu eğlenceler de olabilir.
 
Dünyada en yaygın olarak kutlanan festivallerden birisi de mevsim festivalleridir. Özellikle Nevruz'da olduğu gibi ilkbaharın kutlanmasına benzer olarak birçok kültürde kışın gelişi, beklenen yağmurun yağması gibi etmenlerle de festivaller düzenlenmektedir.
 
İzmir Büyükşehir Belediye başkanlığının düzenlediği ”Kadın Festivali” bunlardan hangisinin kapsamına girmektedir?
 
Öte yandan “Kadın Festivali” düzenlenen hafta ya da günün anlamından habersiz olduğunuz anlaşıldığından yüzünüze karşı okumak gerekmektedir. Anayasa Mahkemesi kararı gibidir.
 
Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü her yıl 8 Mart'ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür.
 
Türkiye'de ise 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlanmıştır.
 
İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır.
 
Sizin düzenlediğinizi söylediğiniz “Festival”in neresinde “kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına” yer verilmiştir?
 
Dünya tarihi sizi, 8 Mart, Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamalarını curcunaya çeviren yozlaştıran, kültür ve bilgi yoksunu olarak yazacaktır.
 
Tarihe mal oluyorsunuz.
 
Kutlarım.
 

Etiketler:

Yazarın Diğer Yazıları