3 Mart tarihinde Çeşme belediyesine sorularımızı sorduk,
Ne yazık ki hala cevap verilmedi!
Sorularımızı sormadan önce bir kaç detaya işaret etmek istiyoruz,
Lal Denizli göreve geldiği günden bu güne bir çok taşınmaz satıldı,
Her biri KAPALI KAPILAR ARDINDA,
Açık ihale yapılmadı,
Bu taşınmazları kimler aldı?
Açıklamanız halinde ne olur?
Birileri bnir şeyleri açıklayamıyorsa,
ORTADA SORUN BÜYÜKTÜR!
Satılan mallar Çeşmelinin, İzmirlininin malları,
Bu malları kimler aldı ne bedelle?
Satılırken artış oldu mu?
Yoksa indirim mi yaptınız?
Biz sabırlıyız cevaplayacağız güne kadar 2 günde bir yayınlayacağız,
Kim bilir belki cevaplarsınız,
Yönetmeliğe göre cevaplamak zorundasınız,
Lal hanım tam adınıza göre hareket ediyorsunuz,
Nasıl mı?
Lal ne demek diye baktığımız da,
Lal Ne Demek?
Lal kelimesi Farsça olarak ‘dili tutulmuş, konuşamaz duruma gelmiş ve dilsiz’ olarak tabir edilmektedir. “
Gelelim sorularımıza;
Sayın Yetkili
Lal Denizli göreve geldiğinden bu güne;
1- Kaç adet belediyenin taşınmazını satmıştır?
2-Satılan taşınmazlar sonrası belediye kasasına giren net tutar nedir?
3-Satılan taşınmazlardan elde edilen gelirler belediye için nerelerde kullanıldığının ayrıntılı açıklaması nedir?
Yukarıda sorduğum sorular Bilgi Edinme Kanunu kapsamında olduğunun açıklamasını aşağıda net bir şekilde yaptığımdan sorularımın maddelere ilişkin cevaplanmasını talep ediyorum.
Açıklamalarım;
“..,Söz konusu Anayasa hükmüne istinaden bilgi edinme talebinde bulunma ve talebin karşılanma usul ve esasları hem de bilgi edinme hakkının sınırları 24/10/2003 tarihinde yayımlanan 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu düzenlenmiştir. Kamu ihaleleriyle ilgili bilgi açıklamanın kapsam ve sınırları konusunda 4734 sayılı Kanun’da bazı düzenlemeler bulunmaktadır. Kanunun “Temel ilkeler” başlıklı 5. maddesine göre; İdareler, bu kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini sağlamakla sorumludur.
Kanunun “Bilgi ve belgeleri açıklama yasağı” başlıklı 61. maddesine göre; açıklanması yasaklanan bilgiler; ihale süreci devam ederken gizli kalması gereken bilgi ve belgelerle sınırlıdır. Bu durumda ihale süreci tamamlandıktan sonra gerek yaklaşık maliyet ve ihale usulleri gerekse isteklilerin tekliflerinin teknik ve malî yönlerine ilişkin bilgi edinme taleplerinin karşılanması gerekliliği bulunmaktadır. Nitekim, kanunun 41 ve 47. maddelerine göre kesinleşen ihale kararlarının ilgili taraflara bildirilmesi ve kamu ihale bülteninde yayımlanması öngörülmüştür.”
Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’nun emsal kararları ve ilgili mevzuat hükümlerine göre; ihalelerle ilgili bilgi edinme taleplerinin karşılanmasında aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.
– İhale süreci devam ederken yani istekli ile sözleşme imzalanmadan önceki süreçte ihaleye katılan istekliler ile isteklilerin iş ve faaliyetleri ve yaklaşık maliyet bilgileri açıklanmamalı ve bu konulardaki bilgi edinme talepleri 4734 sayılı Kanun’un 60. maddesi gereğince reddedilmelidir.
– Gerek ihale sürecinde gerekse ihale sonrasında ihalenin niteliği, miktarı, yeri, başvuruya ilişkin detayların açıklanması gerekir.
– Belli bir dönem içinde yapılan ihaleler veya spesifik olarak belli bir ihalenin yapılıp yapılmadığı, ihaleye kimlerin teklif verdiği, ihalenin kim(ler)in üzerinde hangi gerekçelerle hangi bedel üzerinden bırakıldığı bilgisi bilgi edinme hakkı kapsamındadır.
Nivent Kurtuluş