İki gün evvel sizlerle bir haber paylaştık,
Büyükşehir belediyesinde bir plan ASKIYA çıkmış
İlçe: GÜZELBAHÇE |
Plan Konusu: URLA İLÇESI, BADEMLER MAHALLESI (ÇAMLI-ULAMIŞ YERLEŞMELERI ARASI) 1/5000 ÖLÇEKLI NAZIM İMAR PLANINDA YENIDEN DÜZENLENEN KISIMLAR IÇIN HAZIRLANAN, BAKANLIĞIN NİP-351063420 PLAN IŞLEM NUMARALI, 1/5000 ÖLÇEKLI NAZIM İMAR PLANI DEĞIŞIKLIĞI İZMIR BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE MECLISININ 16.08.2024 TARIH 04.825 SAYILI KARARI ILE UYGUN GÖRÜLEREK BELEDIYE BAŞKANLIĞIMIZCA 03.09.2024 TARIHINDE ONAYLANMIŞTIR. E:2128216 |
Meclis Karar Tarihi: 16.08.2024 |
Askıya çıkan planı çalıştık, itirazımızı hazırladık,
İzmir Büyükşehir Belediyesine
Konu: 1/5.000 NİP değişikliğine itiraz.
Belediye meclisinizin 16.08.2024 tarih ve 04825 meclis kararı ile onanan Güzelbahçe İlçesi, Çamlı Mahallesi 1/5.000ölcekli Nazım Plan değişikliğiimar yasa ve yönetmeliklerine aykırı olması nedeniyle itiraz ediyoruz.
1-)-İnsaat molozu döküm alanı, konut imarına açılmıştır.
Bilindiği üzere
“Tehlikeli İnşaat ve Yıkıntı Atıkları: İnşaat ve yıkıntı atıkları içerisinde bulunan asbest, boya, florasan ve benzeri zararlı ve tehlikeli atıkları,”
İfade eder.
İnşaat molozları, döküm alanlarına gitmeden önce ayrıştırma işlemine tabi tutulmamaktadır.
İnsan sağlığına zararlı yoğun asbest, boya, florasaniçeren inşaat artıklarının bulunduğu sahaların yerleşime açılması insan sağlığı açısından tehlikelidir.
Çevresel Etki Değerlendirme Yönetmeliğinin ekinde yer alan Ek:1 tablosunun (ki bu tabloda belirtilen faaliyetlerde ÇED raporu düzenlenmesi zorunludur.) 12.maddesi şöyledir:
“12-Tehlikesiz atık geri kazanım, bertaraf ve/veya düzenli depolama tesisleri
a) Tehlikesiz atıkların ve/veya belediye atıklarının düzenli depolama ile nihai bertarafının yapıldığı tesisler,”
ÇED Yönetmeliği’nin 7.maddesinin 1.fıkrası a bendine göre Ek-1 listesindeki faaliyetlerde ÇED raporu hazırlanması zorunludur.
ÇED raporu olmadan bu tür bölgeler imara açılamaz.
2-)- Yandaş büyük şirketlerin konut proje alanlarına ilişkin plan çalışmaları belediye elemanlarınca hazırlanmaktadır. Folkart,Tanyer, OYAK inşaat vb. gibi büyük firmaların imar planları Büyükşehir Belediyesince hazırlanması büyük firmaların yerleri hariç diğer yerlerin yeşil alan, sosyal donatı alanı olarak ayrılması hukuka, Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırıdır.
Ayrıca etik açıdan da yanlıştır, kamu eliyle zengini, daha zengin yapmaya yönelik imar anlayışı şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarının “genellik ilkesine” de aykırı bir yaklaşımdır. .
Kamu personelinin, yandaş müteahhitlerin planlarını hazırlaması suçtur. Kamunu görevi halkın ihtiyaçları giderme, beldenin sorunlarını çözme, sağlıklı bir çevre oluşturmak için çalışmaktır.
Belediye personelinin birkaç arsa spekülatörü ve/veya yap-satçı müteahhit için çalışma yükümlülüğü bulunmamaktadır.
3-)-MTA tarafından yeni yayınlanan diri fay hattı, plandaki öneri konut alanı içerisinden geçmektedir
4-)-Kamuya ait parseller yeşil alan olarak ayrılmış, müteahhitlerin parselleri ise konut ve ticaret alanı olarak belirlenmiş. Kamu zarara uğratılmıştır.
Yeşil alanlar, mevcut konut alanları içinde tasarlanması gerekirken, konutlardan çok uzakta, planın dış sınır alanı yeşil alan olarak ayrılmıştır, dere boyları trafik yolların içinde tasarlanmıştır, doğal bir afette ulaşım, erişebilirlik imkansız olacaktır .
5-)-Parçacı nazım plan değişiklikleri plan bütünlüğünü bozmaktadır. Özellikle en düşük kotta arıtma tesis alanı ayrılmaması çevre kirliliği yaratacaktır. Altyapı ve kamuya ait sosyal tesis alanları eğimli, erişimi zor bölgelere kaydırılmıştır.
Yukarıda belirttiğimiz itirazlarımızın incelenerek, şahsa özel, parsel bazlı plan değişikliği yerine toplumsal, çoğunluğa yönelik, plan değişikliği yapılması gerekmektedir.
Anayasa, yasalara, şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına aykırı olan plan değişikliğinin iptal edilmesini saygılarımla arz ederim.
TEMİZ İZMİR DERNEĞİ ADINA
NİVENT kURTULUŞ