x
     

İzmir Trafik Vakfı (3)

2 Temmuz 2017 Pazar , 21:53
Okunma: 48224
0 Yorum

Araç Çekim İşlemleri Yasal mı?

 

Dün yazdığımız yazıda; “Vakıf Senedinde, yazan detaylara gireceğiz. Vakıf Senedinde, arabalar çekilir diye bir ifade var mı yok mu hepsine değineceğiz.” Diye yazımızı sonlandırmıştık.
 
İzmir Trafik Vakfı’nın Amacı ve Resmi Senedi kısmını tamamıyla defalarca okuduk.
 
VAKFIN AMACINI GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN YAPABİLECEĞİ İŞ VE İŞLEMLER
 
MADDE 4- İzmir’de trafik düzeninin daha iyi sağlanması için vakıfça gerçekleştirilebilecek her türlü hizmeti ifa ile bu amaca varılabilmesi için tüm Türk Ulusunun maddi ve manevi desteğini sağlamakla yükümlüdür.
 
( A ) şıkkından ( O ) şıkkına kadar tüm maddeleri okuduk.
 
J şıkkının son paragrafında, “film-çekim işlerine araç-gereç kiralamak..,” 
 
Film – çekim işlerine araç kiralamak diye bir ibare konulmuş. Ancak trafik kurallarına aykırı araçlar çekilir denilmemiş.
 
Dolayısıyla film çekim işleri yani reklam sinema vb hususlar olarak anlaşılmakta.
 
Diğer şıklarda belirtilen hususlara başka yazı dizimizde devam edeceğiz.
 
Vakfın Amaçları arasında, araç çekmek gibi bir madde ve kanunen görevlendirilmiş bir tek satır yok.
 
İzmir Trafik Vakfı’nın ayrıca iktisadi işletmesi var. Bu konuya da ayrıca değineceğiz.
 
İzmir Trafik Vakfının amaçları arasında araç çekmek gibi bir ibareye rastlayamayınca, diğer illerdeki vakıfları incelemeye başladık. İstanbul, Ankara Vakıfları ile ilgili enteresan haberlere rastladık.
 
Örneğin, Aksiyon Dergisinde yayınlanan;
 
“İstanbul Trafik Vakfı'nın ya da Ankara'daki Trafik Vakfı'nın araç çekme uygulamasının ne derece yasal olduğu ise ayrı bir tartışma konusu. Çünkü her iki vakfın da vakıf senedinde araç çekmekle ilgili bir madde bulunmuyor.
 
Üstelik Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair 5072 Sayılı Kanun'un 2. maddesinde ''Dernek ve vakıflar, kamu kurum ve kuruluşlarının sundukları hizmetlerle ilgili olarak gerçek ve tüzel kişilerden ücret, bağış, katkı payı ve benzeri adlar altında herhangi bir karşılık alamaz.'' diye belirtilmesine rağmen, çekici ücretinin alınmasına devam ediliyor.
 
Yargıtay Ceza Dairesi'nden görüştüğümüz ve ismi bizde mahfuz bir hâkim, vakıf senedinde yer almayan bir işlemi söz konusu vakıfların kesinlikle gerçekleştiremeyeceğini, konuyla ilgili bir dava açılması ve kendilerine intikal etmesi durumunda trafik vakıflarının suçlu bulunacağını belirtiyor. Vakıf ise sitesinde Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin çekilecek araçlarla ilgili maddelerine atıf yapıyor. Yönetmeliğin 119. maddesinde ''Yasaklanmış yerlerde ve hallerde park edilen araçlardan aşağıda sayılan yerlerde park etmiş olanlar esas ve usullerine uyularak yetkililerce kaldırılır.'' ibaresi mevcut ancak bu yetkilendirmenin Trafik Vakfı'na verildiğine dair bir bilgi bulunmuyor. Trafik Vakfı durumdan kendine vazife çıkarıyor anlayacağınız!”
 
Peki, Trafik Vakıfları araçları nasıl çekiyor?
 
Vakıf senedinde araç çekmekle ilgili bir madde bulunmuyor!
 
''Dernek ve vakıflar, kamu kurum ve kuruluşlarının sundukları hizmetlerle ilgili olarak gerçek ve tüzel kişilerden ücret, bağış, katkı payı ve benzeri adlar altında herhangi bir karşılık alamaz.'' diye belirtilmesine rağmen, çekici ücretinin alınmasına devam ediliyor?
 
Trafik Vakıfları araç çekim hizmetini, Hangi yasa ve mevzuata göre araçlar çekiliyor?
 
Tüm bu soruların cevabını arıyoruz.
 
Yarın konuya devam edeceğiz.


Kaynak:

Etiketler:

  • İzmir,
  • Trafik,
  • Vakfı,
  • (3),
  •