Menderes belediyesi 2025 Şubat ayı 2. birleşimine gelen meclis gündeminin 4. maddesine gelen;
4-03.02.2025 tarihli Meclis Toplantısında Hukuk Komisyonuna havale edilen;
5393 Sayılı Belediye Kanununun “Meclisin görev ve yetkileri” başlıklı 18.maddesinin (e) bendi dikkate alınarak “85 adet taşınmaz için Belediye Başkanı İlkay ÇİÇEK e yetki verilmesi ve 5393 Sayılı Belediye Kanununun 34.maddesinin (g) bendi gereğince encümence uygulanması hususunun uygunluğuna dair Hukuk Komisyonunun oy çokluğu ile kabulüne ilişkin raporunun görüşülmesi.
İlkay Başkan bu nasıl karar?
“85 adet taşınmaz için Belediye Başkanı İlkay ÇİÇEK e yetki verilmesi “
İyi güzel de hangi taşınmazlar?
Üstelik 85 adet MAŞAALLAH!!!
Bu yetkiyi hangi akla verdiniz?
Ya İlkay Çiçek belediye taşınmazını da satarsa?
Belediye binası da belediyenin taşınmazı değil mi?
Bu alınan karar KADÜK KALMIŞTIR!!!
Yani YASA ve MEVZUATA aykırıdır!
Neden mi?
Belediye Taşınmazları Satışında Uyulacak Usuller ve Yetki Devrinin Belediye Başkanına Yapılamayacağı Hususu
“Belediyenin taşınmazlarının satışına ya da “belediye başkanınca veya belediye encümenince uygun görülen taşınmazların satışına şeklindeki genel nitelikte olan ve yetki devri anlamına gelen kararları, hukuki sonuç doğurmaz ve geçerli kabul edilemez. Öyle ise, belediye meclis kararlarına satılacak taşınmazların ada ve parsel numaraları, mevki ve yüzölçümleri raice uygun tahmini bedelleri yazılmalıdır.” Sonucuna varılmaktadır.
Karara göre, gayrimenkullere ilişkin kararlarda ön koşullar; a) Genel nitelikte olmaması b) Genel nitelikte yetki devri (Örneğin, satıp satmama kararını verme) verilmemesi sayılmaktadır. İkincil koşullar ise kararda; satılacak, trampa edilecek, kat karşılığı vb işleme tabi olacak taşınmazların; a) ada ve parsel numaraları, b) mevki ve yüzölçümleri, c) raice uygun tahmini bedelleri yazılmalıdır.
Yargıtay 1. Hukuk Dairesinin 17.10.2001 tarih ve E. 2001/10690 K. 2001/10821 sayılı kararında da aynı saptamalar vardır. Gerek bu karardan gerekse bir önceki bölümdeki Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun yukarıda zikredilen kararından anlaşılacağı üzere, kararlarda bu koşulların sağlanması vazgeçilemez niteliktedir. Söz konusu koşullar sağlanmadığında meclis kararının “hukuka uyarlılığı”nın olmadığı sonucuna varılmaktadır.
Bugüne kadarki teftişlerde de izlediğimize ve tenkitlerimize göre, belediyelerde taşınmaz tasarruflarına ilişkin genel nitelikte kararlar alınmaması, taşınmazın ada, parsel m2’sinin yazılması hususuna uyulmaya başlanmıştır. Ancak belediyelerde, raice uygun bedel yazılması usul haline gelmemiştir.”
İlkay başkan OLMAZZZ!
Hangi taşınmazlar satışa çıkmış hani bunların ada, parsel numaraları, yüzölçümleri yok!
Belediye taşınmazlarını oldu olacak bir torbaya koyun oradan 85 adet taşınmazı çekin,
TOMBALAMI bu Allah aşkına!!!
Gelelim meclis gündeminin son maddesine;
“..,34.maddesinin (g) bendi gereğince encümence uygulanması hususunun uygunluğuna dair
Hukuk Komisyonunun oy çokluğu ile kabulüne ilişkin raporunun görüşülmesi.“
Belediye Encümenine Yetki Devri
5393 sayılı Kanunun uygulamasında Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun aldığı 2.4.2008 tarih ve E. 2008/1-284 K. 2008/294 sayılı kararında; taşınmaza ilişkin yetkinin doğrudan Belediye Encümeni tarafından kullanılamayacağı kullanıldığı takdirde ise Belediye Meclis kararına dayanmadığından Belediye Encümeninin yapmış olduğu tasarruf işleminin yasal olduğunun söylenemeyeceği ifade edilmiştir.
Belediye Meclisinin Belediye Encümenine Yetki Devri bulunurken Dikkat Edeceği Kriterler
Meclisin yetki devrinde encümenin yetki sınırını açıkça belirtilmesi gerekmektedir. 5393 sayılı Kanun uygulamasında Danıştay 13. Dairesinin 15.10.2008 gün ve E. 2008/3526 K. 2008/6807 sayılı kararından özetlersek:
5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 18. maddesinin (e) bendi uyarınca, belediyelere ait taşınmazların satışı konusunda karar verme yetkisinin esas alarak Belediye Meclisi’ne ait olduğu, yasanın açık bir biçimde izin vermesi halinde yetkinin sınır ve kapsamı belirtilerek devredilebileceği, bu yetkinin sınırları açıkça belirtilmeksizin Belediye Encümeni’ne devrinde hukuka uyarlık bulunmadığı hakkında.
Dolayısıyla yargı kararında 1580 uygulamasında da benimsenen bir ilkenin devamı olarak, Belediye Meclisi’nce Belediyeye ait olan ve satışına ihtiyaç duyulan tüm gayrimenkullerin satışı konusunda Belediye Encümenine yetki devri yapılamayacağı, encümene yapılacak yetki devirlerinin niteliğinin ve kapsamının belirlenmesi gerektiği vurgulanarak, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 18. maddesinin ( e ) bendinde taşınmaza ilişkin Belediye Meclisinin görev ve yetkileri arasında sayıldığı belirtildikten sonra, “Kanunla Belediye Meclisine verilen ve kural olarak devredilemeyen yetkilerin, yasanın açık bir biçimde buna izin vermesi halinde, sınır ve kapsamı açıkça belirtilerek devredilebileceği tartışmasızdır.” Denilmek suretiyle devredilebileceğine işaret edilmektedir.
Karar da devamla eskiden olduğu üzere genel yetki devrinin yanlışlığı, “Anılan yargı kararına konu meclis kararı bu yönüyle irdelenmiş ve “Belediyeye ait olan ve satışına ihtiyaç duyulan tüm gayrimenkullerin satışı konusunda Belediye Encümenine yetki verilmesine karar verildiği anlaşılmakta olup, bu taşınmazların ada ve parsel numaraları belirtilmeksizin, tüm taşınmazların satışı konusunda yapılan yetki devrinin, sınırları açıkça belirlenen bir yetki devri niteliği taşımadığı, diğer bir ifadeyle, Belediyeye ait tüm taşınmazların satışı konusunda her türlü kararı alabilmeye yönelik yetki devrinin, yetkinin sınırlarının belirlenmesi suretiyle devredilmesi ilkesi ile amaçlanan hukuki ve kamusal yararı aşar nitelikte olduğu sonucuna varılmıştır.
Hal böyle olunca da, hukuka aykırı olan Belediye Meclisi kararına istinaden yapılan ihale ile ihaleyi sonuçlandıran ihale komisyonu kararında hukuka uyarlık bulunmadığından, İdare Mahkemesi’nce dava konusu işlemin iptaline karar verilmesinde sonuç olarak hukuka aykırılık görülmemiştir.” Cümleleriyle vurgulanmıştır.
Bak ilkay başkan siz İzsu güvenlik te çalışan bir kişiydiniz,
Elbet bunları bilmeniz mümkün değil!
Lakin belediyenin hukuk müşavirliği var değil mi?
Bir sorsaydınız değil mi?
YİNELİYORUM BU KARAR GECERSİZ KARARDIR!
İptali için Menderes Kaymakamlığına yazdım,
Kaymakamlık iptal etmezse emin olun kararın iptali için dava açaçağpız!
Gelin bizi yormayın bu kararı ada, parsel numaraları ile alın!
Bakın ben oturdum inceledim sizde bir zahmet okuyun bilgilenin.
belediye başkanı olmuş 😀, liyakatli, kültürlü,yapay zeka nasıl seçmiş bu kişiyi,aslan sosyal demokratlar daha ne kadar hata yapacaksınız