x
     

İhtisas komisyon Üyelerine...,

5 Haziran 2015 Cuma , 11:17
Okunma: 3293
0 Yorum

Kötü haber!

 

Konak Belediyesindeki meclis gündemlerine gelen ve sonuçlanmayan ihtisas komisyonlarına sevk edilen konular her nedense sonuçlandırılmamakta.

Belediye bünyesinde oluşturulan “İhtisas Komisyonları Üyeleri” ne 5393 sayılı Belediye Kanun’larında belirtilen toplantı gün sayılarından daha fazla süre için “Huzur hakkı” ödenemez. 
 
Belediye Kanununa göre oluşturulacak ihtisas komisyonlarındaki üye sayısı 5’i geçemeyecek ve bunun sonucu olarak, ihtisas komisyonlarının her biri için en fazla 5 kişilik huzur hakkı ödenebilecektir. Bunun yanı sıra imar komisyonu en fazla 10 iş günü, diğer ihtisas komisyonu en fazla 5 iş günü içerisinde kendilerine havale edilen işleri sonuçlandırmakla yükümlü bulunmaktalar. 
 
5393 sayılı kanunun 32. Maddesinin Huzur Hakkı ödenecek gün sayısı, 20,24ve 25’nci maddelerde belirtilen toplantı günü sayısından fazla olamaz hükmü gereği, imar komisyonlarında görevli olanlara 10, diğer komisyonlarda görevli olanlara ise 5 günlük huzur hakkı ödenebilecektir. 
Konak Belediyesi bu yasayı uyguluyor mu? 
 
Bir küçük hatırlatma daha yapmak istiyoruz; Aynı gün içinde birden fazla huzur hakkı ödenmesi mümkün müdür.
 
5393 sayılı Belediye kanunun 32. Maddesine göre meclis üyelerine aynı gün içinde birden fazla huzur hakkı ödenmesi mümkün değildir.
 
Daha ayrıntılı bilgi edinmek isteyenler için, Belediye Kanunun 23. Maddesini sizler için yayınlıyoruz. 
 
BELEDİYE KANUNU
Madde 23- Belediye başkanı, hukuka aykırı gördüğü meclis kararlarını, gerekçesini de belirterek yeniden görüşülmek üzere beş gün içinde meclise iade edebilir. Yeniden görüşülmesi istenilmeyen kararlar ile yeniden görüşülmesi istenip de belediye meclisi üye tam sayısının salt çoğunluğuyla ısrar edilen kararlar kesinleşir. Belediye başkanı, meclisin ısrarı ile kesinleşen kararlar aleyhine on gün içinde idarî yargıya başvurabilir. Kararlar kesinleştiği tarihten itibaren en geç yedi gün içinde mahallin en büyük mülkî idare amirine gönderilir. Mülkî idare amirine gönderilmeyen kararlar yürürlüğe girmez. (İptal beşinci fıkra: Anayasa Mahkemesi’nin 4/2/2010 tarihli ve E.: 2008/27, K.: 2010/9 sayılı Kararı ile.) Kesinleşen meclis kararlarının özetleri yedi gün içinde uygun araçlarla halka duyurulur. İhtisas komisyonları Madde 24- Belediye meclisi, üyeleri arasından en az üç en fazla beş kişiden oluşan ihtisas komisyonları kurabilir. Komisyonların bir yılı geçmemek üzere ne kadar süre için kurulacağı aynı meclis kararında belirtilir. İhtisas komisyonları, her siyasî parti grubunun ve bağımsız üyelerin meclisteki üye sayısının meclis üye tam sayısına oranlanması suretiyle oluşturulur. İl ve ilçe belediyeleri ile nüfusu 10.000'in üzerindeki belediyelerde plân ve bütçe ile imar komisyonlarının kurulması zorunludur. Meclis toplantısını müteakip imar komisyonu en fazla on iş günü, diğer komisyonlar ise beş iş günü içinde kendilerine havale edilen işleri sonuçlandırır. Komisyonlar kendilerine havale edilen işlerle ilgili raporlarını bu sürenin sonunda meclise sunmadıkları takdirde, konu meclis başkanı tarafından doğrudan gündeme alınır. İhtisas komisyonlarının görev alanına giren işler bu komisyonlarda görüşüldükten sonra belediye meclisinde karara bağlanır.


Kaynak: