x
     

ECRİMİSİL ÖDEYEREK..,

23 Ağustos 2016 Salı , 10:01
Okunma: 3441
1 Yorum

Yasa ve yönetmeliğe aykırı yerde..,

 
Kurban Bayramı yaklaşıyor, kentimizin sağında solunda hatta ortasında hayvan satış yereri kurulmakta?
 
Herkes boş bulduğu araziye yayılacak, sonra Milli Emlak Gelecek," kardeşim burası devletin hüküm ve tasarrufunda ecrimisil öde" diyecek.
 
Bu kadar basit mi derseniz, ne yazık ki basit.
 
Bir takım uyanıklar bu yerleri talan ediyor ve Milli Emlak "biz cezamızı kestik ecrimisil aldık!"
 
Diyerek üzerinden sorumluluğu atamaz.
 
Bu alanlar hepimizin!
 
Uyanık vatandaş konacak, hayvanını yerleştirecek, pazarını kuracak, hayvanın dışkısını bırakacak, kesecek, fazlalığı toprağın altına gömecek!
 
Eee Milli Emlak Ecrimisil parasını alıyor ya!
 
Diğer yandan Resmi Gazetede Kurban Hizmetlerinin Uygulanması Yönetmeliği yayınlanacak ve bu yönetmeliğe uygun olmayan yerlerde kurban satışı yapılacak!
 
Devlet ecrimisil alıyor denilecek.
 
Bizim gördüğümüz Buca Kaynaklar,Gaziemir, Karabağlar, Karşıyaka ve diğer ilçelerde durum nasıl çok merak ediyoruz. 
 
Konuya ilişkin Buca Kaymakamlığı'nada sorduk hatta aradık, Kaymakam bey içtenlikle "biz bu yeri göstermedik" dedi.
 
Bu konuda İzmir Defterdarlığına sorduk yanıtlarını bekliyoruz.  
 
Sn yetkili
İzmir ili Buca Kaynaklarda kurulan Kurban satış yeri, Milli Emlak taşınmazlarında yer aldığından aşağıdaki sorularımın ivedi bir şekilde yanıtlanmasını talep ediyorum.
Ecrimisil, Hazineye  veya milli emlaka ait taşınmazın idarenin izni olmaksızın  işgali  veya tasarrufu nedeniyle  idarenin herhangi bir  zarar ve ziyana uğramış olduğuna bakılmaksızın, işgal  veya tasarrufu  edenler,  o  amme malını  kullanması  mukabilinde geçmişe yönelik olarak istenilen bir kullanım bedeli olduğunu biliyoruz.
 
1-Bahse konu alanda edindiğimiz bilgilere göre her yıl kurban süresinde işgal edildiği ve kurban sonrası terk edildiği söz konusu ise işgalciden nasıl ecrimisil alınmaktadır?
2-Fuzüli şagil, Ecrimisil  hesabında kullanılan kriterler, taşınmazın pafta, ada, parsel, yüz ölçüm, işgal edilen alan,  işgalin veya tasarrufun başlangıç ve bitiş süreleri gösterilmelidir der kanun peki İzmir Defterdarlığı bu konuda ne yapmaktadır?
3-Bahse konu yerde yıllardır Kurban bayramında işgal edip sonra işgal ettiği yeri terk etmesi yasa ve yönetmeliğe uygun olmadığından yola çıkarak, İzmir defterdarlığı neden devletin hüküm ve tasarrufunda olan yer için işgal ettiği süre içinde kira almaktadır.
4-Madem aynı yer sürekli bayram öncesi süresinde işgal altında ise bu alan tüm yıl için kiralaması yapılmamaktadır? 
5-Ödenen ecrimisiller üzerinden GVK md.94/5-b –c hükmü gereğince stopaj yapılması mümkünken neden kısa süreli işgale izin verilmektedir?
6-Gecen yıl aynı yerde yapılan işgaller için il defterdarlığınız tarafından tutulan tutanaklarda kaç para işgaliye alınmıştır?
7-Yönetmelikte, “Kullanma iznine ilişkin taahhüt  senedinde yer alan  kullanma izin bedelleri  yıllık kullanım bedeli ve   bedellerin  süresinde ödenmemesine ilişkin  işlemler  belirtilmektedir. Taahhütnameler noterden  tasdik ettirilir.  Buna göre,  ödenmeyen kullanım bedelleri dolayısıyla  taahhüt senedinde yer alan  müeyyidelere uygulanır.” Hükmünden yola çıkarak bahse konu yerin yıllık kiralanması gerekmez mi?
8-Bahse konu yerde yapılan işgal neticesinde kurban satışı yapılacak yerin kullanım amacına bakıldığında ise tamamen yasa ve yönetmeliklere aykırı olduğu görülecektir. Devletin hüküm ve tasarrufunda olan taşınmazın Yasa ve Yönetmeliklere aykırı bir kullanımın işgaliye ödüyor diye kullanılmasına müsaade edilmesi uygun mudur?
9-Aşağıda sunduğum Resmi Gazetede yayınlanan tebliğe göre hareket edilmesini ve yasalara aykırı bir tesisin sırf ecrimisil ödüyor diye kullandırılması mümkün görülmemektedir. Sonucundan tarafıma bilgi verilmesini talep ediyorum.
 
 
2016 YILI KURBAN HİZMETLERİNİN UYGULANMASINA DAİR 
MADDE 5 – (1) Komisyonlar tarafından aşağıdaki çalışmalar yapılır:
ç) .., çevresel riskleri en aza indirerek varsa atık yönetimi planlanmış alanlar seçilir. 
f) Kurban satış yerleri, çevre ve toplum sağlığını olumsuz etkileyecek durumlardan arındırılır. 
g) Kurban satış yerleri etrafı branda ile çevrili, üstü kapalı ve insanların sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hazırlanır. 
ğ) Kesim yerleri genel sağlık şartlarına uygun, dezenfekte edilebilir, zemininde su biriktirmeyen, ışıklandırma ve havalandırması bulunan mekanlardan seçilir. Ayrıca insanların sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hazırlanır. 
i) Kesim yerlerinden kaynaklanacak atık suların doğrudan alıcı ortama verilmesini engelleyici tedbirler alınır. 
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Kurban Hizmetleri Kapsamında Alınacak Çevresel Önlemler
Çevre kirliliğine karşı önleyici tedbirler
MADDE 14 – (1) Büyükşehirlerde büyükşehir belediyeleri, diğer yerlerde belediyeler tarafından ilgili Bakanlar Kurulu Kararı, Yönetmelik, Tebliğ, Kurul kararları ve 9/8/1983 tarihli ve 2872 sayılı Çevre Kanununun ilgili maddelerinin uygulanmasını sağlamak maksadıyla, 15 inci maddede belirtilen hükümler çerçevesinde kurban satış ve kesim yerlerinde çevre kirliliğini önleyici tedbirleri de içeren bir yönetim planı hazırlanarak Komisyona sunulur ve uygulanır. Çöplere hayvan dışkısı atıldığını resimledik.
MADDE 15 – 
(2) Su, elektrik, kanalizasyon veya foseptik çukuru ve benzeri alt yapısı olan yerler hazırlanır.
(3) Kesim yerinin tabanı beton, beton asfalt ve benzeri sızdırmaz malzemeden olur.
(4) Kurban satış ve kesim yerlerinde, su, tuvalet, kapalı oturma yeri ve benzeri sosyal ihtiyaçların karşılanacağı yerler ile hayvanların taşındıkları araçlara bindirilmesine ve araçlardan indirilmesine uygun rampalar yapılır.
 (6) Kesim yeri için, tazyikli suyla yıkama imkanına sahip, zeminde gerekli ızgara sistemi bulunan mekanlar seçilir, atık sular çevreye bırakılmaz, yeterli miktarda aydınlatma ve havalandırma sağlanır.
(7) Hayvan dışkıları ve benzeri atıklar sızdırmaz, dayanıklı, yüksek yoğunluklu polietilen siyah torbalara 2/3 oranında konulur, gerektiğinde ikinci torba kullanılır, ağzı iyice bağlanır ve sızdırmaz kapalı özel atık taşıma kamyonları ile belediye tarafından düzenli olarak bertaraf edilir.
 (13) Belediyeler kurban satış ve kesim yerlerinde hayvanları tartmak için kantar bulundurur.
(14) Kullanılacak tüm makine ve ekipman ile çalışanların temizlik ve dezenfeksiyonu yaptırılır. Yeterli miktar ve basınçta ve içilebilir nitelikte kullanma suyu bulundurulur.
(15) Biriken gübre, çöp ve sakatat ile diğer atıklar çevreye zarar vermeyecek şekilde üstü kapalı bir mahalde toplanır ve daha sonra hijyenik şartlara uygun olarak izale, bertaraf ve tahliyesi sağlanır. Kesim sonrası ortaya çıkan kan, tank veya benzeri sızdırmaz bir yerde toplanır ve uygun bir şekilde bertaraf edilir. Gübre birikimi için özel bir yer ayrılır. Hastalıklı organlar ile karkaslar en az iki metre derinliğinde çukurlara gömülüp üzeri kireçle örtülür veya uygun bir yerde yakılarak imha edilir. İmha işleminin, yakma suretiyle yapılması durumunda ilgili mevzuat hükümlerine uyulur.
 

 


Kaynak:



  • Yorum yazmak için üye girişi yapınız. veya
  • Misafir - 23.08.2016 10:24:17

  • mustafa GENCER
  • sormaya başlamışken, çeşme adliye yanındaki yeri de sorun, orası mal müdürlüğüne ait ise belediye nasıl düzenleme yaptı? yaptığı düzenleme de düzen olsa???!!! toz toprak içinde otopark .. kim kimin malını kime veriyor??? ne koşullarla veriyor onu da araştırın! yarın bi gün toz toprak içinde otopark fişi kesilirse hiç şaşmam. o gelir hangi gerekçe ile kimin cebine girecek? sözde bir meydan düzenlemesi yapıldı. ortalık büsbütün tarumar edildi. dünya para harcandı, ortada düzen yok! üç güne kalmaz yeniden düzenlenir. yeniden masraf. nasılsa ödeyen bir koyun sürüsü var. otopark ihtiyacın vardıysa resmi müracatlarını yapar kamulaştırırsın. o tesfiye işlemleri masrafları nereden kimin cebinden çıktı? belediye kendine ait olmayan alanda düzleme çalışması yaparken ne harcadı? yarın mal müdürlüğü çıkın ordan derse ne olur? harcanan tesfiye masrafları sokağa atılmış olmaz mı? sürekli sorunlarını geçiştiren abuk ubuk geçici çözümler etrafında dolanan bu nedenle sürekli kamu zararına sebep olan zihniyeti kim denetliyor? kökten çözüm üretmek doğru dürüst iş yapmak kaliteli işçilik kalıcı düzen üretmek yok mu fıtratınızda
  •