Dilekçemizi İzmir 1 Nolu Sit Kuruluna teslim ettik,
Gereğini elbet yapacaklardır!
Büyükşehir belediyesi Ekim Meclis Gündemine gelen maddede;
Çeşme Belediye Meclisinin 05/09/2024 tarihli ve 11-137 sayılı Kararı ile uygun görülen; Sakarya Mahallesi, 5645 ada, 1 parsele yönelik hazırlanan, 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Değişikliği önerisinin, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında Koruma Bölge Kuruluna iletilmek üzere değişiklikle oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin İmar ve Bayındırlık – Hukuk Komisyonları Raporu. (İmar ve Şehircilik Dai.Bşk.E.2150644)
Büyükşehir belediyesi topu 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında Koruma Bölge Kuruluna atmış,
Sit Kurulu UYGUN BULMAZSA NE OLUR?
İZMİR 1.NUMARALI KÜLTÜR ve TABİAT VARLIKLARI BÕLGE KURULUNA
Konu: Çeşme’de bulunan riskli sitelere ilişkin yapılan Koruma İmar Planı Hk.
İlçe: Çeşme, Mahalle: Sakarya Mahallesi
a-5630 ada,1 parsel
b-5633 ada 1 parsel
c-5635 ada 1 parsel
d-5636 ada 1 parsel
e-5645 ada 1 parsel
Çeşme Belediye Meclisince 05/09/2024 tarihinde uygun görülen ve bir ay içerisinde tasdik edilen yukarıdaki parselleri kapsayan Koruma İmar Planı tasdik edilmek üzere kurulunuza gönderilmiştir.
Koruma planlarına ilişkin 19 ve 20 Ekim’de yayınlanan yazılarımızın bir örneği ilişiktedir.(Ek : 1-2)
Konuya ilişkin itirazlarımız ise şöyledir:
1)-Aynı konuda daha önce yapılan K koşullu plan notu, Meslek Odalarının açtığı dava sonucu iptal edilmiştir. Mahkeme kararlarına karşı dolambaçlı yoldan plan hazırlanması hukuka uygun olmadığı gibi etik de değildir.
2)-Kıyı bandındaki kaçak yapıların yasallaştırılması için koruma imar planı hazırlanmıştır. Koruma imar planları
-kültür varlıkları,
-tabiat varlıkları,
-sit alanları
için yapılabilir. (Tabiat ve Kültür Varlıkları Koruma Kanunu m. 3/a/4-5)
Koruma ve korunma kaçak yapılar ile residence için yapıl(a)maz.
3)-Turistik tesis olarak yapılan binalar üzerinde (yasalara aykırı olarak) kat irtifakı tesis edilerek residence’lar yapılmakta ve satılmaktadırlar.
Ticari yapıların konut alanına çevrilmesi olanağı yoktur. Bu tür yapılar kaçak yapı niteliğindedir.
İmar planlaması sırasında öngörü nüfusu ticari alanlarda insan (aile) yaşamayacak varsayımana dayanarak hesaplanır. Sosyal donatı ve/veya genel olarak alt yapı alanlarının toplam miktarı konut alanlarında yaşaması öngörülen kişi sayısına göre (kişi başına yaklaşık 17-20 m2 arası) belirlenir.
Ticari alanlarda sürekli yaşayan/yaşayacak kişi olamayacağı varsayıldığı için bu kişiler için planlarda alt yapı alanı (sosyal donatı alanı) ayrılmaz.
Ticari yerlerin daha sonra (yasadışı yollarla) konut alanına çevrilmesi halinde, konuta dönüşen ticari yapılarda yaşayacak kişiler doğal olarak alt yapı (sosyal donatı) alanı yetersizliği/açığı ortaya çıkmasına neden olurlar. Çünkü planlama aşamasında bu kişiler için alt yapı (sosyal donatı alanı) ayrılmamıştır.
Ortaya çıkacak altyapı açığı sadece ticari alanlarda yer alan residence’larda yaşayacak kişileri etkilemeyip aynı zamanda Çeşme İlçesi konut alanında yaşayan tüm vatandaşlar ile turizm amacıyla ilçeye gelen yerli ve yabancı tüm turistleri de olumsuz yönde etkileyecektir.
4)-Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca Çeşmede bulunan riskli binalar için daha önceden “rezerv yapı alanı” ilan edilmiş, rezerv planları bu ay içinde tasdiklenmiş ve askıya çıkarılmıştır.
Eğer koruma planınakonu binalar riskli ise bubinalaryenilenebilirler,tek yapılması gereken ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na müracaat etmek olacaktır. Bu riskli yapılar için koruma planı yapılması halinde bu durum Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanuna aykırı olacaktır.
Riskli yapılar ile residence’lar korunması geren kültür ve tabiat varlığı değillerdir.
Koruma imar planı önerisinin tamamen kişisel fayda elde etme (rant) için hazırlandığı gerçeğinin atlanılmaması ve öneri planı incelenirken yukarıda belirtilen itirazlarımızın da dikkate alınmasını arz eder,
Saygılar sunarız. (30.10.2024)
Temiz İzmir Derneği Adına Başkan Nivent Kurtuluş