T.C. İZMİR BÖLGE İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞINA
İLETİLMEK ÜZERE
T.C. İZMİR 8. İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞINA
DOSYA NUMARASI : T.C. 8. İdare Mahkemesi E. (2023/1409) Yürütmenin Durdurulması Talebinin Ret Edilmesi Kararı.
İTİRAZ EDEN DAVACI : TEMİZ İZMİR DERNEĞİ ADINA Nivent Kurtuluş İZMİR
DAVALI : Kültür ve Turizm Bakanlığı
VEKİLİ : Ahmet Burak KARA
(UETS 35756-86578-37578
TEBLİĞ TARİHİ : 12.12.2024
KONU : İzmir 8. İdare Mahkemesinin E. (2023/1409) sayılı dosyasında, Yürütmeyi Durdurma isteminin reddedilmesi kararı verilmiş olup, YD isteminin reddi kararına itiraz edilerek Yürütmeyi Durdurma isteminin kabulüne yönünde karar verilmesi talebinden ibarettir.
YD TALEBİNİN REDDİ KARARININ ÖZETİ : 2577 s. İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun m.27/2’de belirtilen şartlar gerçekleşmediğinden (idarî işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkânsız zararların doğması ve idarî işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmediği gerekçesiyle YD isteminin reddedilmesine karar verilmiştir.
İTİRAZ GEREKÇELERİMİZ :
2577 s. İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun m.27/2’de YD Kararı verilebilmesi için gereken koşullar şöyledir:
a)-İdari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması
ve
b)-İdari işlemin açıkça hukuka aykırı olması
c)- a ve b maddesinde belirtilen koşulların birlikte gerçekleşmesi durumunda
Yürütmenin Durdurulması yönünde karar verilmesi gerekir.
A)-İdari İşlemin Açıkça Hukuka Aykırı Olması Koşulu Gerçekleşmiştir.
Menderes İlçesi, Özdere Mahallesi 1196 adada bulunan 1 ve 4 parseller davaya konu olan Bien Otel inşaatının bulunduğu parsellerdir.
….
Kıyı Kanunu 5-m.5/6 fıkra :
“Ek : 1.7.1992 – 3830/2 md) Sahil şeritlerinde yapılacak yapılar kıyı kenar çizgisine EN FAZLA 50 METRE YAKLAŞABİLİR.
Yukarıda sunulan fotoğraf incelendiğinde ve/veya bilirkişi raporu okunduğunda da dava konusu kaçak otel inşaatının Kıyı Kanunu 5-m.5/6 fıkrasında belirtilen 50 metre koşuluna uymadığı/aykırı olduğu son derece açık bir husustur.
Aşağıda sunduğumuz Google Earth fotoğrafları kaçak otel yapılan davaya konu 1196 sayılı adanın 11 Temmuz 1992 tarihinden önceye ait fotoğrafları bulunmadığı için 12 yıl sonrası 31.8.2004 tarihli fotoğrafıdır.
Aşağıda sunulan fotoğraf çıplak gözle incelendiğinde de görülebileceği üzere Özdere (Kesre) Kıyı Kesiminde “Kıyı Kanunu Uygulama Yönetmeliğinin” (KKUY) aradığı 11.Temmuz 1992 tarihinden önce ada bazında % 50 yapı bulunması şartı bırakın 1992 yılını, 2004 yılında bile gerçekleşmediği için KKU Yönetmeliği 16.m./ b ve c bentlerinde bulunan istisnai hükümlerinin burada uygulanması mümkün değildir.
Davaya konu Özdere Mahallesinde bulunan 1196 adada yapılan otel inşaatının kıyı kenar çizgisine 50 metre mesafe koşulunu açıkça ihlal ettiği sabittir. Bu kaçak yapı hiçbir istisnai hükümden de yararlanamaz. İdarenin bu adaya ilişkin imar planı çalışması yapması açık bir şekilde hukuka aykırıdır.
B)-İdari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması koşulu dagerçekleşmiştir.
Davaya konu kaçak otel inşaatı 1196 ada 1 ve 4 parsellerde bulunmaktadır. Tapu kayıtları incelendiğinde 1196 ada 1 ve 4 parsellerin 2.12.2024 tarihinden sonra tapu kayıtlarında bulunmadığı görülecektir. Kaçak otel inşaatı yapan firma bu davanın sonuçlanmasını beklemeden tevhid yolu ile 1196 ada 1 ve 4 parselleri yok etmiştir. Aşağıda sunduğumuz fotoğraflar bu durumu kanıtlamaktadır.
2.12.2024 tarihinde yapılan tevhit işlemi mevzuata aykırılığı gizlemeye yönelik bir işlemdir.
Yukarıdaki gibi 26 bin m2 (fazla) kaçak inşaat yapılması, herkesin yararlanmasına açık olması gereken sahillerin (kıyıya sıfır yapılan) kaçak otel inşaatları yoluyla halkın kullanımına kapatılması normlar bütünü olan hukuk sistemince mazur görülemez. Kaçak otel inşaatı yapılmasını hukuk sistemi teşvik edemez. Vatandaşların hukuka olan güvenin sarsılması, hukuk normlarının yalan yanlış bilgilerle dejenere edilmesinden daha büyük, telafisi güç ve imkansız zarar olamaz.
Davaya konu olan kaçak otel inşaatı hakkında devam eden bir de ceza davası vardır.
İdare, 26 bin m2 fazla inşaat alanını yasallaştırmak amacıyla bu işlemi yapmaya çalışmaktadır. Oysa, aşımlı, kaçak bu otel inşaatı hem belediye hem de İçişleri Bakanlığı müfettişlerince tespit edilmiş ve yasal yıkım süreci başlatılmıştır. Usulsüzlük ve rüşvet gerekçesiyle bazı görevliler de görevden alınmıştır.
Yürütmenin durdurulması kararı verilmemesi hâlinde davaya konu kaçak yapı yasal hale gelecek ve ilgili hukuki süreç ise sonuçlanacaktır.
Hukuk sistemimizi tahrip etme girişimi olan bu idari işlem, hukuki kurallara uyan, hukuka saygı duyan kişileri de olumsuz etkileyecek, toplumda kuralsızlığı (hukuksuzluğu) teşvik edeceği için yürütmesinin durdurulması gerekir.
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda arz edilen nedenlerden dolayı T.C. İzmir 8. İdare Mahkemesinin E. (2023/1409) sayılı dosyasında, Yürütmeyi Durdurma isteminin reddedilmesi kararının iptal edilerek YD isteminin kabulü yönünde karar verilmesi arz ederiz. (19.12.2024)
Davacı
Temiz İzmir Derneği Adına Başkan Nivent Kurtuluş