Biz, gazeteci olarak toplumsal faydayı önceleyen bir perspektife sahibiz.
Karşıyaka Belediyesi Cumhuriyet Mahallesi imar planlarını yaptı.
Bu planlar yapılırken belediyeye ait park yerinin bir müteahhitte verildiği, müteahhitte ait bir yerin ise belediyeye verildiği, burada park yapılacağı, tarafımıza (duyum olarak) iletildi.
Belediyenin, müteahhitte verdiği iddia edilen parkın fotoğrafları yukarıdadır.
İmar planları gereğince bu park yerine 10 katlı bina yapılması öngörülmüştür. Burası müteahhitte verildiği için 10 katlı bina yapma hakkı belediyeden, müteahhitte geçmiştir. (Burada kottan dolayı 13 veya 14 katlı bina da yapılabilir.)
Peki, müteahhitten, belediyeye geçen arsada durum nedir?
Asıl ilgilendiğimiz husus budur.
Müteahhitten belediyeye geçen yer ise imar planlarında 4 katlı olarak görünmektedir.
Karşıyaka Belediyesi 10 katlı yeri (park alanını) müteahhitte vermiş, karşılığında ise 4 katlı bir yer almıştır!!!
Böyle bir değişimi hiç kimse kabul etmez/edemez.
Toplumsal faydayı savunan bir gazeteci olarak, böyle bir değişimin yapılıp, yapılmadığını bir yazı ile Karşıyaka Belediyesine sorduk.
Peki, Karşıyaka Belediyesi sorduğumuz sorulara ne yanıt vermiş olabilir?
Müteahhitte verilen park yeri ile müteahhitten alınan yere ilişkin bilgilerin “özel hayatın gizliliği” gereği bize açıklanamayacağı, bu hususun gizli olduğu tarafımıza iletilmiştir.
Öncelikle, bu yanıtı bir’ değerlendirmemiz gerekir.
-Gazeteci olarak hiç kimsenin özel hayatı bizi ilgilendirmez. Biz, kişilerin, yatak odalarının kaç m2 olduğunu ya da evlerinin kaç odalı olduğunu belediyeye sormadık ki?
-Bu tür bir arsa değişimi şayet söz konusu oldu ise toplumsal fayda ilkesi gereğince belediyenin çıkarlarını savunmak (hemşerilik hukuku kapsamında da) biz Karşıyakalılara düşer.
-Üstelik parselasyon planının bir parçası olan “dağıtım listesi” herkese açıktır. İsteyen herkese de verilmelidir.
Ana yol kenarındaki bir malikin yeri, dağ başına çıkarılamaz. Dağ başındaki birinin yeri de, ana yol kenarına getirilemez. Bu tür olası kirli takasları önlemek de dağıtım listesinin herkese açık olması ile mümkün olabilir.
Ayrıca, bildiğimiz kadarıyla Karşıyaka Belediye seçimlerini CHP kazanmıştır. CHP’nin temel tezlerinden birisi “Şeffaflık”, diğeri ise “Hesap Verebilirlik”tir. Yanlış biliyorsak, düzeltin lütfen.
Herkese açık dağıtım listesini bile halktan gizleyen belediye nasıl şeffaf olabilir?
Karşıyaka Belediyesi CHP yönetimi altında değil mi yoksa?
Siz, dağıtım listelerini herkese açık hale getirmezseniz, hakkı yenen bir vatandaş bu bilgilere ulaşamaz ise nasıl itiraz edilebilecektir? Ya da yukarıda belirttiğimiz gibi kamunun hakkı yeniyor ise bu duruma vatandaşlar olarak bizler nasıl engel olabiliriz?
Karşıyaka Belediyesince tarafımıza gönderilen yanıt tutarsız ve hukuk tanımaz bir yaklaşımın ürünüdür.
Kamu yararının savunucusu bir gazeteci olarak sorduğumuz sorulara Karşıyaka Belediyesince açıkça yanıt verilmesini istiyor ve bekliyoruz.
Ercüment Şahin (5.12.2024)