30.9.2024 tarihli “Belediyeler Kaçak Ticarî Yapı Yapabilirler mi”
Başlıklı yazımızdan bir gün sonra yazımıza konu olan Container Park unvanlı ticarî tesisin Karşıyaka Belediyesi iştiraki “Kent A.Ş.” tarafından işletilmesinin bırakıldığını işittik.
Ticaret Sicili Gazetesinde (TSG) yaptığımız araştırma sonucunda 1.10.2024 tarihli ilanla Kent A.Ş. tarafından Container Park Şubesinin kapatıldığını gördük.
9.10.2024 tarihinde bu ticarî tesise bizzat giderek durumu yerinde görmek istedik.
Çalışan personele “bu tesisin kime ait olduğu” sorulduğunda “tesisin Osmanlı Gıda A.Ş. unvanlı bir şirkete ait olduğu” ve “Kent A.Ş.’ninfranchising (bayilik) sözleşmesi kapsamında burayı geçmişte çalıştırdığı kısa bir süre önce de çalıştırmayı bıraktığı” tarafımıza ifade edildi.
“Franchising” (bayilik) bir ünlü markanın isim hakkının kullanılması karşılığında kira ödenmesidir, diye tarif edebiliriz.
Görebildiğimiz kadarıyla bu arsaya yaklaşık 20 konteyner konulmuştur.
Bilindiği üzere Danıştay kararlarında “konteyner” yapı olarak kabul edilmektedir.
2.10.2024 tarihinden sonra bu ticarî tesisi Osmanlı Yemek Gıda A.Ş.’nin işletmeye başladığını yukarıdaki TSG ve personelle yapılan muhabbet ile öğrenmiş bulunuyoruz.
Bu yazıyı yazmaktaki asıl amacımız Container Park alanının (arsasının) Mavişehir İmar Planlarında sosyal donatı alanı (park, yeşil alan) olarak görünmesidir.
Bu hususu, 20.9.2024 tarihli birinci yazımızda da belirtmiştik.
Bu alan, sosyal donatı alanı olduğu için ada ve parsel numarası tapu kayıtlarında çıkmamaktadır.
Bu da, bu alanın topluma ait olduğunu, bireysel ya da ticarî çıkar için tahsis edilemeyeceği, kullanılmayacağını ifade eder.
Kent A.Ş.’nin yazımızdan 1 (bir) gün sonra bayilik sözleşmesini fesh etmesinin bir gerekçesi olması gerekir. 4 yıl sonra buranın sosyal donatı alanı olduğunu öğrenmesi olabilir mi?
Gerek Karşıyaka Belediyesi, gerek iştiraki Kent A.Ş. gerekse Osmanlı Gıda A.Ş. topluma ait sosyal donatı alanı üzerine ticarî tesis yap(a)maz ve işlet(e)mezler.
Karşıyaka Belediyesi iştiraki Kent A.Ş.’nin kendi işlettiği tesisleri çalıştırmayı bırakıp, burada çalışan Kent A.Ş. personelini kendi bünyesine çekip sonra, Fan Zone ve Container Park tesislerinde olduğu gibi Osmanlı Gıda A.Ş.’ye (dikensiz gül bahçesi gibi) devretmesinin gerekçelerinin açıklığa kavuşturulması gerekir.
İşletilen bu tesisler, Osmanlı Gıda A.Ş. ‘ye mevcut Kent A.Ş. personeli ile neden devredilmemiştir?
Çalışan tesislerin özel ticari işletmelere, herkese açık ihaleler sonucunda tam rekabet koşulları altında neden devri sağlanmamaktadır?
Bu tür işler yapan diğer ticarî işletmelere neden duyuru yapılmamakta ve fırsat eşitliği sağlanmamaktadır?
Hazır çalışan böylesi tesislerin kapatılması ya da üçüncü şahıslara gizlice devredilmesi Kent A.Ş.‘ye personel maliyeti açısından tasarruf da sağlamamaktadır.
Kent A.Ş.’nin temel sorunu personel giderlerini karşılayacak kârlı yeni yatırım alanları bulamaması, mevcut tesislerini de etkin şekilde çalışmasını sağlayamamasıdır.
Tüm bunların sorumlusu da emekçiler değil mevcut yöneticilerdir.
Aynı zamanda, kaçak yapılaşmayı önleme görevi olan belediyeler, bizzat kendileri ve iştirakleri için kaçak ticarî tesis yap(a)maz, yapılmasına göz yum(a)maz. Böylesi bir tasarrufun hiçbir meşru gerekçesi de ol(a)maz.
Karşıyaka Belediyesi’ni toplumsal belediyecilik yapmaya çağırıyoruz.