1. Haberler
  2. Yerel
  3. KİMSE DUYMAMIŞ GÖRMEMİŞ!

KİMSE DUYMAMIŞ GÖRMEMİŞ!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

GÖRÜLEN O Kİ YAPILAN ÇED UYARISI DİKKATE ALINMAMIŞ

1Ağustos 2013 tarihinde;

BAKAN BAYRAKTAR’DAN VALİLİK VE BELEDİLERE ÇED UYARISI

ÇED RAPORU ALMADAN BAŞLATILAN İNŞAATA YÜZDE 2 PARA CEZASI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu olmadan ruhsat verilip inşaata başlatılan işletmeler için belediye ve valilikleri uyardı. Bakan Bayraktar, belediye ve valiliklere gönderdiği uyarı yazısında ÇED olumlu veya ÇED gerekli değil kararı almadan inşaata başlayan işletmelere, proje bedelinin yüzde 2’si oranında para cezası verileceği ve ÇED raporu tamamlanıncaya kadar inşaat faaliyetlerinin durdurulacağı uyarısında bulundu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan incelemelerde, ÇED Yönetmeliğe tabi olup, ÇED Kararı olmadan ruhsat alanlar olduğu ortaya çıktı. Sorunun eksik bilgilendirmeden kaynaklandığının sonucuna varan Bakanlık, ÇED raporu olmadan yapı ruhsatı alan işletmeler konusunda valilik ve belediyeleri uyardı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar imzasıyla 81 ilin valisi ve belediye başkanlarına uyarı yazısı gönderildi.

BİTTİ Mİ BİTMEDİ!

DANIŞTAY NE KARAR VERMİŞ!

Danıştay, ÇED Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikleri “kamu yararı” kavramı çerçevesinde değerlendirmiştir. Danıştay’a göre; Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nde öngörülen yükümlülüklerini yerine getirerek faaliyetine başlamış olanlarla, anılan Yönetmeliği dikkate almadan faaliyete başlayıp üretime geçmiş olan ve sonradan yükümlülüklerini yerine getirmeleri için kendilerine yeteri kadar süre verilenler arasında eşitsizlik yaratılmıştır. Çevresel etkileri göz önüne alınmadan faaliyette bulunulması durumunda, faaliyet ÇED Olumsuz kararı verilecek türden ise çevreye verilebilecek zarar değerlendirilmeden işlem yapılmış olacaktır. Bu durumda, kamu yararına ve hukuka aykırı bir düzenleme söz konusudur. Yüksek Mahkeme bu kararında, Çevre Kanunu’nun ilgili maddesi ve ÇED Yönetmeliği ile getirilen ve yatırımların çevreye olabilecek etkilerinin araştırılmasını öngören Çevresel Etki Değerlendirmesi sisteminin amacını göz önüne alarak, ÇED Raporu hazırlamadan üretime geçmiş faaliyetlere süre verilmesinin, bu sisteme aykırı olacağı ve amacına ters düştüğü değerlendirmesinde bulunmuştur. Danıştay anılan uyuşmazlıkta11 çevrenin korunmasında kamu yararının daha üstün olduğu düşüncesi ile karar vermiştir.

2872 Sayılı Çevre Kanunu’nda Düzenlenen ÇED Hükmü ve Anayasa Mahkemesi Kararı Çevre Kanunu’nun 10. maddesine göre; gerçekleştirmeyi plânladıkları faaliyetleri sonucu çevre sorunlarına yol açabilecek kurum, kuruluş ve işletmeler, Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu veya proje tanıtım dosyası hazırlamakla yükümlüdürler.

Maddenin 2. fıkrasına göre; Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı veya Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı alınmadıkça bu projelerle ilgili onay, izin, teşvik, yapı ve kullanım ruhsatı verilemez; proje için yatırıma başlanamaz ve ihale edilemez.

Akıllara şu soru gelmekte;

Bunca inşaatı belediyeler İnşaat Ruhsatı Yapı Kullanma verirlerken GÖRMEDİ!

Çevre ve Şehircilikte GÖRMEDİ!

Devam edeceğiz.

0
harika
Harika
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
duygulu
Duygulu
0
komik
Komik
0
m_thi_
Müthiş
KİMSE DUYMAMIŞ GÖRMEMİŞ!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Gaze-temiz ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin