Geçtiğimiz hafta perşembe günü BİEN OTELİN kaçak kısımlarını,
Kurtarmak adına Kültür Turizm Bakanlığı bir plan yaptı,
Askı süresi içinde İTİRAZLARIMIZI yaptık,
İtirazlarımız kabul görmeyince, İdare Mahkemesinde 2023 yılında davamızı açtık,
Bilirkişiler tarafından PLANLAMA İLKELERİNE AYKIRI dendi,
Duruşmaya dernek üyelerimiz, İbrahim Naki AVŞAR ve Ercüment ŞAHİN ile katıldık,
Savunmalarımızı yaptık,
İlk sözü ben aldım,
Sayın hakimler zor bir görev üstlendiniz vereceğiniz karar da, KAÇAK YAPILAŞMALARIN önünü kapayacaksınız ya da KAÇAK YAPI yapanlanlara bir şey olmayacağını göstereceksiniz,
Bu plan kaçak yapıları LEGALLEŞTİRMEK için yapılmıştır!
Benden sonra İbrahim Naki Avşar resimleriyle tek tek anlattı,
Ercüment Şahin ise Planlamaya nasıl aykırı hareket edildiği ve burada KAMU YARARI OLMADIĞINI anlattı,
Mahkeme heyeti hiç sözümüzü kesmeden bizleri can kulağı ile dinlediler,
İnanıyorum ki bu PLAN İPTAL OLUR!
Bizlerim anlatımlarına Bien Otelin ve Kültür ve Turizm Bakanlığı avukatları plana yönelik bir savunma yapmadılar,
Sadece dava ehliyeti üzerinde durmaya çalıştılar,
Ben tekrar söz alıp Kültür ve Turizm Bakanlığı daha önce sahile beton dökülmesi üzerine bir plan yapmışlardı, hatırlatmakta fayda görmekteyim bu plana da dava açmıştık ve Özdere Sahili üzerindeki betonun kalkmasını sağlamıştık,
O zaman dava ehliyetimiz varken şimdi mi dava ehliyeti sorgulanmaktadır diye sorunca,
Mahkeme başkanı dava ehliyeti vardır şeklinde yanıt verdi,
Naki bey ve Ercüment beye gerçekten teşekkür ederim, sabah sabah hiç erinmeden İzmir adına beni yanlız bırakmadılar!
T.C. İZMİR 8.İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞINA
DOSYA NUMARASI : (2023/1409) E.
DAVACI : TEMİZ İZMİR DERNEĞİ (BAŞKANI NİVENT KURTULUŞ)
DAVALI : T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI
VEKİLLERİ : Av.Ahmet Burak KARA, Av. Şeyda ULUDAĞ
MÜDAHİL (DAVALI): BÜKKÖY MADENCİLİK TURİZM İNŞAAT ELEKTRİK SAN. TİC. A.Ş.
VEKİLİ :
KONU : “DAVA DOSYASINA EK DELİLLER SUNULMASI. İDDİALARIMIZI KANITLAYAN FOTOĞRAFLARIN DİKKATE ALINMASI.”
AÇIKLAMALARIMIZ :
1)-Aşağıda sunduğumuz Google Earth fotoğrafları kaçak otel yapılan davaya konu 1196 sayılı adanın 11 Temmuz 1992 tarihinden önceye ait fotoğrafları bulunmadığı için 12 yıl sonrası 31.8.2004 tarihli fotoğrafıdır.

Aşağıda sunulan fotoğraf çıplak gözle incelendiğinde görülebileceği üzere Özdere (Kesre) Kıyı Kesiminde “Kıyı Kanunu Uygulama Yönetmeliğinin” (KKUY) aradığı 11.Temmuz 1992 tarihinden önce ada bazında % 50 yapı bulunması şartı bırakın 1992 yılını, 2004 yılında bile gerçekleşmediği için KKU Yönetmeliği 16.m./ b ve c bentlerinde bulunan istisnai hükümlerin bu adada uygulanması mümkün değildir. 2004 yılında ada bazında bulunan yapı miktarı % 50’yi bırakın, % 3 bile değildir. İddiamızı kanıtlayan fotoğraf aşağıdadır.
2)- Davaya konu Özdere Mahallesinde bulunan 1196 adada yapılan otel inşaatının kıyı kenar çizgisine (kumsalın bittiği yere) 50 metre mesafe (uzağında olma) koşulunu açıkça ihlal ettiği aşağıda (ekte) sunduğumuz fotoğraflarla sabittir. Kıyı kenar çizgisi sahildeki kuru kumsalın bittiği yerde başlar.
Bu kaçak yapı hiçbir istisnai hükümden yararlanamaz. Yanlışlıkla yararlandırılsa bile 2022 – 2025 yılları arasında (sonra) yapılan kaçak otel inşaatı ve mütemmim cüzi yapılar kıyı kenar çizgisinden sonra değil önce yapılmıştır. Sahile yapılan birçok yapı, perde betonlar ve halkın sahilden yararlanmasını engellemek için yapılan beton ve taş duvarlar, denize sıfır yapıldığı için de Kıyı Kanuna aykırıdır. Fotoğraflar ortadadır. Yapılan yapılar, sahile çekilen perde betonlar ve otel müşterisi olmayan vatandaşların sahile geçişlerini ve sahilden yararlanmalarını engelleyen duvarlar çıplak gözle bile fotoğraflarda görülmektedir. Tüm bu yapılar kıyı kenar çizgisinden sonra değil önce yapılmıştır. İddiamızı kanıtlayan fotoğraflar aşağıda sunulmuştur.








3)-Davaya konu olan arsa üzerindeki eski yapıların 31.8.2004 tarihine ait durumu aşağıdaki fotoğrafta sunulmuştur. Bu eski yapılar 2022 – 2024 döneminde tamamen yıkılmış ve aynı yere mevzuata aykırı (aşımlı/fazla) kaçak bir otel yapılmıştır.

Eski tarihli yapıların yıkılıp, yerine 2022-2025 yılları arasında yeni ve mevzuata aykırı (kaçak) bir otel yapılmıştır. Kaçak otel inşaatına Menderes Belediyesince “yapı kullanım izin belgesi” verilmemiştir.
Böyle bir durumda, “kazanılmış haktan” bahsedilebilir mi? Doktrine göre:
“İmar planlarında yapılan değişiklik sonucunda önceden doğan hükümler ne ifade edecektir? Kazanılmış hak doğumu söz konusu olacak mıdır? ‘Değişiklik geleceğe şamil olup, yürürlüğe girdiği tarihten sonraki hukuki ve fiili durumlara etki eder.’(x) İmar planında yapılan değişiklik sonucunda da değiştirilen imar planı hükümleri geleceğe yönelik ortadan kalkar. Bu sebeple, plan değişikliği yapılan alandaki taşınmaz maliki, bireysel hakkın kullanılacağı gün, yürürlükte olan statüye tabi olacak ve o andaki plan değişikliği hükümleri kendisi için geçerli olacaktır.” (X: Onar, İdare Hukukunun Umumi Esasları, C. 1, s.559) (Doç.Dr. Seyfettin Kara, Danıştay Kararları Işığında İmar Planı Değişikliği s.128)
Dolayısıyla, davaya konu otel inşaatı, geçmişte yapılmış, eski yapı malikinin haklarından faydalanamaz.
SONUÇ VE İSTEM :
1)-Davaya konu olan arsanın bulunduğu yerde Google Earth fotoğrafları çıplak gözle incelendiğinde Özdere (Kesre) Kıyı Kesiminde “Kıyı Kanunu Uygulama Yönetmeliğinin” aradığı 11 Temmuz 1992 tarihinden önce % 50 yapı bulunması şartı gerçekleşmediği (% 3 seviyesinde kaldığı) için KKU Yönetmeliği 16.m./ b ve c bentlerinde bulunan istisnai hükümlerin uygulanması mümkün değildir.
2)- Davaya konu Özdere Mahallesinde bulunan 1196 adada yapılan otel inşaatının kıyı kenar çizgisine (kumsalın bittiği yerden sonra) 50 metre mesafe uzağına (yapılmış olma) koşulunu açıkça ihlal ettiği aşağıda (ekte) sunduğumuz fotoğraflarla sabittir.
Bu kaçak yapı hiçbir istisnai hükümden de yararlanamaz
3)–Düzenleyici işlemlerden olan imar planında kazanılmış hak gündeme gelmez.
Yukarıda sunduğumuz iddialarımızı kanıtlayan ek kanıtların da dikkate alınmasını davanın kabulünü, mahkeme masraflarının davalılara yüklenmesini Sayın Mahkeme Heyetinin takdirlerine sunarız. (20.3.2025)
DAVACI
TEMİZ İZMİR DERNEĞİ BAŞKANI NİVENT KURTULUŞ