1. Haberler
  2. Yerel
  3. CEVAP GELDİ DE, BİRAZDAN BİR CEVABIMIZ OLACAK!!!

CEVAP GELDİ DE, BİRAZDAN BİR CEVABIMIZ OLACAK!!!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Geçtiğimiz günlerde bir haber paylaştık,

KEŞKE HAKLI ÇIKMASAYDIK!!! MEĞER KARŞIYA DA RANT RÜZGARI ESİYOR MUŞ!!!

Haberimizle birlikte Karşıyaka belediyesine sorularımızı sorduk,

Bu gün Karşıyaka belediyesi cevapladı,

Soru ve cevaba geçmeden önce birazdan bu konuda çok detaylı bir yazımız olacak!

Karşıyaka Kaymakamlığına

Konu; Karşıya Cumhuriyet mahallesi çocuk parkının yüksek yoğunluklu konut ve ticaret alanına dönüştürülmesi

Tapu bilgisi: Karşıyaka, Cumhuriyet mah,27083 ada,1parsel
Belediyenizce yapılan ve 3 ocak 1924 tarihinde tasdik edilen Cumhuriyet mahallesi imar planında park alanı konut alanına dönüştürülmüştür

Belediyenizce yapılan plan çalışması ile ilgili aşağıdaki sorularımıza cevap verilmesini istiyoruz

1-Anılan plan değişikliğin gerekçesi nedir?

2-1922 nolu uygulama planı ile 18.madde uygulaması yapılmış, yeni çıkan imar tapuları 17,09,2024tarihinde tescil edilmiştir, daha önceki imar uygulaması ile terki yapılan bu alanda Yeni çıkan Tapu kimlerin adına çıkarılmıştır ? Düzenleme ortaklık payı ile terki yapılan alanda ihdasen Yeni Tapu çıkarılması yasal mıdır?

3-Eger belediyeye çıkarılmış ise belediye bu parseli satılacak mıdır?

4-Hukiki bir sorun olacak mı? Plan ve uygulaması hukuka uygun mudur?

Nivent Kurtuluş

İlgi elektronik postanız incelendiğinde, “Karşıyaka Cumhuriyet Mahallesi 27083 ada 1 parselde bulunan çocuk parkının yüksek yoğunluklu konut ve ticaret alanına dönüştürülmesi” ile ilgili bilgi talep edildiği anlaşılmıştır.

1. Konu ile ilgili yetkili birimlerimizden olan Plan ve Proje Müdürlüğünce yapılan değerlendirmede; “Başvuruya konu İnönü Mahallesi, 27083 ada, 1 parselde kayıtlı taşınmaz, İzmir ili, Karşıyaka ilçesi, 1/1000 ölçekli Cumhuriyet Mahallesi 1.Etap Uygulama İmar Planı Revizyonu sınırlarındakalmaktadır.

Bölgedeki imar planlama süreci incelendiğinde, 2011 yılından itibaren eskiyen kent dokusunun yenilenmesi amacıyla Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında yürütülen arazi tespit, analiz ve jeolojik – jeoteknik etüt raporlarının elde edilmesi vb. işlemler sonunda; 1/1000 ölçekli Cumhuriyet-Örnekköy-İnönü Mahalleleri Uygulama İmar Planının Karşıyaka Belediye Meclisinin 02.03.2020 tarih ve 63 sayılı kararı ile uygun bulunduğu, İzmir Büyükşehir Belediyesince 19.11.2020 tarihinde değişiklikle onandığı görülmektedir.

Takip eden süreçte, Karşıyaka Belediye Meclisinin 17.05.2021 tarih ve 116 sayılı “İmar planlarının yeniden çalışılması, plan çalışması sürecinde bölgedeki uygulamaların durdurulması, itirazlar kapsamında İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’ne iletilen plan değişikliği önerisinin geri çekilmesi, bölgeye ilişkin gerekli analiz ve sentez çalışmaları sonrasında imar planı çalışmalarının planlama hiyerarşisi kapsamında etaplar halinde ele alınması” şeklindeki Kararı doğrultusunda bölgeye ilişkin plan, etaplar halinde çalışılmaya başlanmıştır. Plan etaplarından biri de, Cumhuriyet Mahallesi 1.Etap Uygulama İmar Planı Revizyonu’dur.

Söz konusu plan, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 15.12.2023 gün ve 05.1357 sayılı kararı ile uygun görülerek 03.01.2024 tarihinde değişiklikle onanmış, 09.01.2024-07.02.2024 tarihleri arasında askıya çıkarılmıştır.  Söz konusu plana askı süresi içinde iletilen itirazlar, Karşıyaka Belediye Meclisinin 07.03.2024 tarih, 19 ve 20 sayılı kararları ile reddedilmiştir. 

Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliğinin 25. Maddesinde yer verilen “İmar planlarının ihtiyaca cevap vermediği veya uygulamasının mümkün olmadığı durumlar ile üst kademe plan kararlarına uygunluğunun sağlanması amacıyla planın tamamının veya plan ana kararlarını etkileyecek bir kısmının yenilenmesi için bu Yönetmelikte belirtilen ilke, esas ve standartlara uygun olarak imar planlarında revizyon yapılır.” ifadesi, imar planı revizyonlarının gerekçesini hüküm altına almaktadır.

Bölgede yenilemeye aday çok sayıda yapı bulunduğu ve kentin gelişme dinamikleri çerçevesinde hem sağlıklı yapılaşma hem de gerekli donatı alanlarının sağlanması gerektiği için, günümüz modern şehircilik ve çağdaş planlama anlayışı ile deprem riskine karşı sağlam, sürdürülebilir, erişilebilir, yaşanabilir, sağlıklı ve güvenli kentsel mekânlar oluşturmak amacıyla kentsel yenilemeye yönelik plan çalışması, Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliğinin 25. Maddesi kapsamında yürütülmüştür.

Cumhuriyet Mahallesi 1.Etap Uygulama İmar Planı Revizyonu kapsamında:

-Bölgenin İzmir kent bütünündeki konumuna, üst ölçekli planlara ve planlama ilkelerine uygun plan kara ve hükümleri belirlenmiş,

-Alanda düzenli yapılaşma ve arazi kullanım koşulları sağlanarak risklerden arındırılmış, sağlıklı, güvenli, nitelikli yaşam çevresi oluşturulmuş,

-Özel mülkiyet üzerinde dengeli bir arazi kullanım örüntüsü oluşturması nedeniyle planlamanın eşitlik ve adalet ilkelerine uygunluğu sağlanmış,

-Kamu yararı amacı ile mülkiyet hakkına müdahalede bulunurken, planlamanın sosyal eşitlik ve adalet ilkesine bağlı olarak tüm özel mülkiyete konu parsellerden eşit oranda düzenleme ortaklık payının kesilmesi sağlanmış,

-Çevre dostu, güvenli ve sağlıklı sokaklar yaratılarak yaya dostu yürünebilir alanlar yaratılmış, sosyal donatı ve kamu hizmetlerine erişim olanakları geliştirilmiştir.

Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliğinin 26. maddesinde “Yürürlükteki imar planlarında öngörülen sosyal ve teknik altyapı standartlarını düşüren plan değişikliği yapılamaz.” ifadesi yer almaktadır. Aynı maddenin 3. fıkrasının (b) bendinde, zorunlu olması durumunda söz konusu kullanım kararlarının değiştirilmesine ilişkin esaslar “İmar planında yer alan yol hariç sosyal ve teknik altyapı alanlarının ve kamuya ait sosyal ve kültürel tesis alanlarının kaldırılabilmesi veya küçültülmesi ancak bu tesislerin hitap ettiği hizmet etki alanı içinde eşdeğer yeni bir alanın ayrılması suretiyle yapılabilir. Eşdeğer alanın ayrılmasında yüzölçümü ve konum özellikleri korunur. Bu alanların yerinin değiştirilmesinde, mevcut plandaki hizmet etki alanına göre aynı uygulama etabı veya bölge içinde kalması, yaya erişim mesafelerinin dikkate alınması ve yeni tespit edilen alanın tesisin yapılmasına müsait olması zorunludur.” şeklinde belirtilmiştir.

Yukarıda bahsi geçen, 19.11.2020 tarihinde onaylanan ve sonrasında Karşıyaka Belediye Meclisinin kararı doğrultusunda etaplar halinde yeniden çalışılmasına karar verilen Cumhuriyet-Örnekköy-İnönü Mahalleleri Uygulama İmar Planının, 1. Etap planlama alanı sınırlarına isabet eden kısmında, 7181 m2 park ve çocuk oyun alanı kullanımları belirlenmiş; Cumhuriyet Mahallesi 1.Etap Uygulama İmar Planı Revizyonu ile bu kullanımlar arttırılarak 8075 m2 olacak şekilde düzenlenmiş, bu değişiklikler aynı yönetmeliğin 12. maddesinde belirlenen yürüme mesafelerine uygunolacak şekilde tasarlanmıştır.”denilmektedir.

2.Yine konu ile ilgili yetkili birimlerimizden olan Etüt Proje Müdürlüğü tarafından yapılan değerlendirmede; “Karşıyaka-Cumhuriyet Mahallesi 27083 ada, 1 nolu parsel 1922 nolu parselasyon planına girmiştir. 03.01.2024 tarihinde onanmış olan imar planında, imar adası haline dönüştürülen park alanının, şahıs mülkiyetinde olan parsellere dağıtımı yapılmıştır. Dolayısıyla parsel şahıs mülkiyetinde olup belediye tarafından satışı söz konusu değildir.” denilmektedir.

Bilgilerinize sunulur.

1
harika
Harika
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
2
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
duygulu
Duygulu
1
komik
Komik
0
m_thi_
Müthiş
CEVAP GELDİ DE, BİRAZDAN BİR CEVABIMIZ OLACAK!!!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Gaze-temiz ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin