x
     
11.07.2016 11:41:46
Okunma: 4103
3 Yorum

Yasemin Başak Arel
SU AKIYOR İZSU BAKIYOR MU?

 

İzmir’in SU kaynaklarının doğru kullanılmadığı hakkında bir önceki yazımda kaygılarımdan bahsetmiştim. Su konusunda, Günümüz İZSU Su ve Kanalizasyon İdaresinin zafiyeti ortadadır.

 
Suyun önemi konusunda bir planlama olmadığı halde İZSU, Belediyemiz kurumları arasında bütçesi en güçlü kurumdur. Atılan suyun kullanılandan pahalı olduğu bir şehirde, milyonlarca insanın sürekli katmerli faturalarla ödeme yaptığı, karşılığı hizmet ve yatırım yapılmayan başka bir mevzu yok….
 
İZSU bu zafiyette bütçe yetersizliğinden söz edemez. Eleman sıkıntısı olduğu da iddia edilemez. Çünkü fazlası var. Her bir masa başında fazladan 3 büro elemanı istihdam ettiğimiz halde, sahada iş bitiren ehil ekip sıkıntısı çekiyoruz... Yine de boşa giden su ve arızalar karşısında seyirci kalmaya devam ediyoruz.. 
 
Geçmiş dönemlerde, İzmir Büyükşehir Belediyesi, kısıtlı imkanlarına, ekip ve bütçe yetersizliğine rağmen, Alt Yapı üzerinde önemli işler başarmıştı. Özfatura Büyük Kanal Projesi ile İzmir’in körfezine dökülen kanalizasyon sorununa çözüm üretmişti. Priştina döneminde, imkanlar dahilinde arıtma tesisleri hayata geçirilmişti. Piriştina ekipleri Arızaların 24 saat içinde giderilmesi refleksine sahipti… İmkanlar kısıtlı dahi olsa, işinin ehli ekiplerle, su zayiatına ve mağduriyete engel olunabiliyordu.
 
Bugün, Bornova’da bir arızanın 1 hafta boyu tüm Bornova’yı susuz bıraktığına şahit olabiliyoruz. Bayram süresince Çeşme’nin çoğu yerinde susuzluk yaşandı. Patlak, çatlak, sızıntı ve kaçaklarla boşa giden suyun haddi hesabı yok..  Şehre beslenen metreküp ile tahakkuk edilen arasında yaklaşık %50 ye yakın oranda fark var!
 
2012- 2013- 2014 ve 2015 yaz aylarında, Çeşme’de kanalizasyon rezaleti ve susuzluk sorunları yaşandı. 2014 te Büyükşehir İZSU Ekipleri Alt Yapının acilen yapılandırılması gereğini dile getirdiler. Kazım maliyetleri hesaba katılarak, SU ve Kanal sistemlerinin eşzamanlı projelendirilmesi, ilçenin tüm eksiklerinin, çökmüş alt yapısının yenilenmesi gerekiyordu. 
 
2014 yılında devreye sokulan Atık Su Arıtma tesisinden arıtılan su, ilçemiz açısından suyun bu kadar önemli olmasına rağmen, halen hiçbir alanda değerlendirilmeden denize tahliye edilmeye devam ediyor. İlçemizde şehir- köy merkezleri dışında kalan birçok bölgede halen kanalizasyon şebekesi yok. Trilyon değerinde binlerce yazlık “fosseptik-vidanjör” kullanıyor. Yine de su faturalarında Atık Su bedeli ödemeye devam ediyorlar.
 
Belediyelerimiz, Suyumuza kat be kat maliyet yüklemeye, edindikleri muazzam bütçelere rağmen, Su sorunu karşısında kayıtsız- kalmaya, geçici- gelişigüzel çözümlerle sorunun etrafında dolanmaya devam ediyor. 
 
Ekinoks Kültür ve Çevre Derneği Yönetimi adına, 
 
2004 yılından bu yana, Çöp Dönüşüm Tesisi kurmak konusunda bir girişim başlatamayan İzmir Büyük Şehir ve İlçe Belediyelerinin, KAYNAĞINDA AYRIŞTIRMA konusu üzerine ne gibi bir çalışma yürüttüklerini sormadan geçemeyeceğim…
 
Saygılarımla
 

Etiketler:

Misafir - 13.07.2016 09:40:54

  • Mehtap Wood
  • ALTYAPISIZ MARKA OLDUK DİYE BÖBÜRLENİP DURSUNLAR BAKALIM. BÖYLE MARKAYA KARGALAR BİLE GÜLER.
  • Misafir - 12.07.2016 08:21:38

  • can
  • keyfi su kesilmez .... duşta olan var
  • Misafir - 11.07.2016 13:40:50

  • izmirli
  • Yazık günah değil mi bu halka.Hey yetkililer artık yeter. Görev yapmamanızı geçtik, görevi kötüye kullanmayın.İnsanları aptal yerine koymayın.
  • Yazarın Diğer Yazıları