x
     
14.03.2016 09:49:01
Okunma: 4294
3 Yorum

Yasemin Başak Arel
DÖNÜŞÜM FENOMENİ

 

Uzun yıllardır İzmir Metropol alanı içerisindeki Katı Atıklar, İLKEL metotlarla Harmandalı Katı Atık Depolama Alanında toplanıyor. Moloz ve hafriyat toprağı İzmir il sınırları içinde yetersiz kalan 4 adet depolama sahasında toplanıyor.

 
Harmandalı Çöp depolama sahası çoktan kapasitesi üzerinde dolduruldu. Çöp içerisinde sıkışan METAN gazı, saatli bomba gibi beklemekte… Çeşme’de oldum olası, çöplerimiz yakılarak imha edilmişti. Moloz ve Hafriyat döküm sahamız yok.
 
Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Aziz Kocaoğlu, ekibiyle birlikte çözüm üretmek amaçla birçok ülkede araştırma, raporlama ve yerinde tespit çalışmaları yapmıştı.
 
Yine de, İzmir Metropol ve İlçelerimizde yıllar yılı süregelen Çöp Krizi, nüfusu 4,5 Milyona ulaşmış şehrimizde çözümsüz olarak ortada bırakılmıştır.
 
Herkese nasip olmayan 3 dönemlik Belediye Başkanlığı döneminin 13. yılında, Katı atıklar hakkında bu kadar çok araştırma yapmış Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Aziz Kocaoğlu’nun, kangrene dönüşmüş bu konuyu orta yerde çözümsüz bırakması anlaşılır bir durum değildir!
 
Büyükşehir Belediyesinin, dönüşüm, depolama ve ayrıştırma alanları için yer araması, yer bulduğunda, o alanın bağlı bulunduğu belediyesi tarafından itiraz edilmesi ile her seferinde geri adım atılmış, yeni yer arama sürecine başlanmıştı.
 
Durum komedisinden trajediye dönüşen arama-bulma- geri adım atma oyununun tek sorumlusu yine 13 yıllık iktidarın sahipleridir.
 
Başkan bu konuda çözüm hedefli hareket etse, kullanışlılık esasına dayalı pratik sistemler kurabilir, çöp depolanmasını bir bölgeye yığmak şeklinde yüksek maliyetli bir çözüm aramak yerine, çöplerin nakliyesi de hesaba katılarak, sorun ortadan kaldırabilirdi.
 
Körfeze gemi alımlarında, odaların ve gemi mühendislerinin, alınacak gemilerin teknik olarak uygun gemiler olmadığı ve fiyat açısından çok yüksek maliyet harcandığı gibi türlü itirazlarına rağmen, Sayın Aziz Kocaoğlu’nun tüm mesuliyeti üzerine alarak, kararlılıkla sorunu çözdüğüne şahit olduk. Aynı şekilde Tramvay hattı konusunda, net ve kararlı tutumu ile itirazlara kulak asmadan çözüm odaklı tavrıyla işi bitirdiğini gördük.
Çeşme’de Ekim Ayından bu yana çöp yakılmıyor. Buradaki illegal çöp depolama sahası boşaltıldı, içindeki birikmiş yığınlar önce Seferihisar’a oradan da Harmandalı’ya gönderildi. 
Yaklaşık 4 aydır sürekli Seferihisar’a günlük çöplerimiz naklediliyor. Toplam maliyetin sadece nakliyattaki mazot harcamaları açısından 300.000 TL yi geçtiği söyleniyor. Yine de Park ve Bahçe budama atıklarının ısrarla yeniden Çeşme Çöplüğüne dökülmekte olduğunu tespit ettik. Oysa ki, budanmış malzemenin öğütülmesi ve gübreye dönüştürülmesi oldukça basit bir işlemdir. 
 
Çözüm üretmeye mevcut depolama sahası olan Harmandalıdan başlanabilirdi.. Preslenerek depolama yapılan alanda bir AYRIŞTIRMA ünitesi kurulabilirdi. İzmir çevre ilçeleri ile bölgelere ayrılabilir, birbirine yakın ilçeler için en az 4 istasyonda birinci aşama olan, ayrıştırma tesisleri oluşturulabilirdi. Biyolojik atıklar için Kompost Gübre üniteleri hayata geçirilebilirdi. Bu sayede Park ve Bahçelerden toplanan budama atıklarının öğütülmesi ile diğer biyolojik atıklar da kullanılarak Gübre elde edilebilirdi. 
 
Alüminyum ve plastiğin %100 e yakını, kağıdın %98 i yeniden kullanılabiliyor. Biyolojik atıklardan Gübre yapımında faydalanılabiliyor. Kanalizasyon suyu arıtıldıktan sonra sulama suyu olarak kullanılabiliyor. Su Denize dökülmek için arıtılmaz! Tatlı suyun yüksek maliyetlerle arıtılmasından sonra mutlaka ikincil kullanım alanlarında değerlendirilmesi gerekir.  Sürekli olarak yüksek maliyetlerle YOK EDİLMEKTE olan hammaddeler Milli servetimizdir. 21. yüzyılda İzmir gibi modern bir kentte bu soruna halen çözüm bulamamış olmak KABUL EDİLEMEZ!
 
Sayın Aziz Kocaoğlu’nun Tramvay, körfez gemileri ve Fuar İzmir gibi üst yüzey yatırımlarında gösterdiği kararlı tutumunu, ÇEVRE’mizin artık ötelenemez hale gelmiş, Ulaşım,  alt yapı ve Dönüşüm konularında neden(?)göstermediğini anlamak MÜMKÜN DEĞİLDİR!
 

Etiketler:

Misafir - 16.03.2016 09:33:54

  • ılıcada
  • başak hanım merhaba, hayırlarsınız sanırım 7-8 sene önce çeşmede (dönğşğme yardpmcı olmak için) yol kenarlarına 4 ayrı çöp bidonu konmuştu. insanlar çoplerını ayrı ayrı bidonlara atmaya başlamıştı. ancak baktılarki çöp elemanı bir o gün bu gün çöp kamyonuna hepsini aynı kasaya döküp depolama alanına taşıyor???? işin çok zor, çok.
  • Misafir - 15.03.2016 16:44:31

  • Filiz Yılmaz
  • 13 yıldır yer arıyorlar, ÇED raporu çıkarmaya çalışıyorlar, olmuyor... yapabilseler yaparlardı...
  • Misafir - 14.03.2016 10:15:12

  • hikmet güldalı
  • çevre katliamı yapan da katildir.
  • Yazarın Diğer Yazıları