x
     

Muhittin Başkan dere üzerindeki..,

16 Mart 2017 Perşembe , 22:40
Okunma: 3509
3 Yorum

köprüleri biliyor mu? Ya DSİ biliyor mu?

 

Dere yatakları ile ilgili resmi Gazetede yayınlanan, 9 Eylül 2006 yılında 26284 sayısında yer alan, Başbakanlıktan, Konu:     Dere Yatakları ve Taşkınlar

3. Maddede yer alan; “Dere yatakları üzerine her ne sebeple olursa olsun yapılacak köprü ve menfez gibi sanat yapıları ile dere yatakları üzerinden veya sınırından geçirilecek enerji nakil hattı, yol, petrol-doğal gaz boru hattı, telefon hattı, içme suyu ve kanalizasyon hatları ve benzerleri gibi çeşitli kuruluşlarca değişik maksatlı yapılar inşa edilmeden önce DSİ’nin ilgili Bölge Müdürlüklerinden mutlak surette görüş alınacak ve yapılacak tesislerin bu görüşe uygun olarak inşası sağlanacaktır..,”
 
Bu genelgeye göre;
 
Barankaya Karabağlar’da bulunan “yapı tatil zaptı” bulunan Barankaya tesislerinin önündeki 2 adet köprü, yapımından önce izinler alındı mı? 
 
Bu köprüleri, kim yaptı?
 
Başbakan Genelgesine uygun mu?
 
Bu alanda iddialara göre, 4 adet köprü var!
 
Bu köprülerin hepsinin, DSİ görüş ve izinleri var mı?
 
Çeşme Alacatı Port yapımına devam ederken AZMAK üzerinde yapılan çalışmalar için DSİ'nin uygun görüşü var mı? 
 
Tüm bu soruları başbakanlık genelgesini ilgi tutarak DSİ Genel Müdürlüğüne sorduk. Yanıtlar gelince sizlerle paylaşacağız.
 
 

 

9 Eylül 2006 CUMARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 26284

GENELGE

             Başbakanlıktan:

             Konu:     Dere Yatakları ve Taşkınlar

 

GENELGE

2006/27

             Yurdumuzun değişik yörelerinde meydana gelen ve can ve mal kayıplarına sebep olduğu kadar, günlük hayatı, her türlü ekonomik ve ticari faaliyeti olumsuz yönde etkileyen taşkınların önlenmesi ve yol açtığı kayıpların giderilmesi için aşağıda belirtilen tedbirlerin alınması uygun görülmüştür.

             1 – İl, ilçe ve belde gibi büyük ve orta ölçekteki planlı yerleşim yerleri ile mevzii planlara göre yapılan küçük ölçekteki her türlü yerleşim birimlerine ait imar planlarının düzenlenmesi esnasında Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün (DSİ) tedbir ve tavsiyelerine titizlikle uyulacaktır.

             2 – Çeşitli kullanım alanları oluşturmak maksadıyla derelerin üzeri, zaruri hallere münhasır olmak üzere DSİ Genel Müdürlüğünün izni alındıktan sonra gerçekleştirilecek işlemler hariç, kesinlikle kapatılmayacaktır. Bunun dışında dere yataklarında gerçekleştirilecek her türlü yapılar ilgili kurum veya kuruluşlarca onaylı bir projeye dayandırılacaktır.

             3 – Dere yatakları üzerine her ne sebeple olursa olsun yapılacak köprü ve menfez gibi sanat yapıları ile dere yatakları üzerinden veya sınırından geçirilecek enerji nakil hattı, yol, petrol-doğal gaz boru hattı, telefon hattı, içme suyu ve kanalizasyon hatları ve benzerleri gibi çeşitli kuruluşlarca değişik maksatlı yapılar inşa edilmeden önce DSİ’nin ilgili Bölge Müdürlüklerinden mutlak surette görüş alınacak ve yapılacak tesislerin bu görüşe uygun olarak inşası sağlanacaktır. Yapılan müracaatlara DSİ tarafından 30 gün içinde cevap verilmemesi halinde uygun görüş verilmiş sayılacaktır.

             4 – Kamu kurum ve kuruluşlarınca, köprü altındaki su akış kesitinin daralmasına sebebiyet veren ve su akışını engelleyen yapılar yapılmayacaktır. Özel ve tüzel kişilerce yapılmak ve yaptırılmak istenen bu tür yapılara da kesinlikle izin ve ruhsat verilmeyecektir. İlgili kurumlarca yapılan denetimler neticesinde su akış kesitinin daralmasına sebebiyet verdiği tespit edilen yapılar, imar mevzuatına göre mülki amirlerin sorumluluğunda yetkili belediye veya özel idare tarafından derhal kaldırılacaktır.

             5 – Dere yatağından alınacak malzeme yerleri, köprüye göre tercihen memba tarafında olacak ve hiçbir şekilde köprüye 750 m. den daha yakın mesafede olmayacaktır. Malzemenin alınması, derenin akış rejimini ve akış doğrultusunu değiştirmeyecek şekilde olacaktır. Mansap tarafından malzeme alınması durumunda malzeme alınan yerle köprüye olan mesafesi, yatağın topoğrafik, hidrolik ve taban malzemesi koşullarına göre tespit edilecek ve bu mesafe hiçbir zaman 1000 m. den daha yakın olmayacaktır. Orijinal talveg hattının muhafaza edilmesi şartıyla ruhsat verilecek, kum-çakıl işletmeleri bu esasa göre denetlenecek, aksi davranışta bulunanların ruhsatları iptal edilecektir.

             6 – Dere ıslah çalışmaları esnasında, kamu kurum ve kuruluşlarının sorumluluğundaki yapıların (yol, köprü ve benzeri) zarar görmemesi için ilgili kuruluşların koordinasyonu sağlanarak gerekli tedbirler alınacaktır.

             7 – Karayolları Genel Müdürlüğü’nün sorumluluğundaki bölgelerde ilgili kuruluşlarca yapılacak olan yol ve sanat yapılarının projeleri için Karayolları Bölge Müdürlüklerinden görüş alınacak ve mezkûr Genel Müdürlük standartlarına uygun olarak yapılacaktır.

             8 – Yol çalışmaları sırasında arazinin düşük kotlarında suyun akışını sağlamak, aynı zamanda alt yapı tesislerinin inşasına imkân tanımak için ilgili kurumların, DSİ’nin görüşleri doğrultusunda yeterli miktarlarda menfez yapmaları sağlanacaktır.

             9 – Dere yatağı içinde veya dere yatağına bitişik alanlarda yapılan kum, çakıl ve stabilize malzeme ocağı işletme faaliyetleri, DSİ’nin görüşleri doğrultusunda yapılacaktır. Usule aykırı uygulamalarda ocakların izinleri, ruhsat veren idarelerce iptal edilecektir.

             10 – Pek çok yörede, hafriyat, molozlar ve çeşitli atıklar düzensiz bir şekilde yollara, havzalara ve dere yataklarına boşaltılmaktadır. Boşaltılan katı atıklarla dolan derelerin yatak kapasiteleri fevkalade azaldığından taşkın riski çok büyük ölçüde artmaktadır. Dere yataklarına her türlü atık malzemenin dökülmesi, mülki amirler ve/veya mahalli idareler marifetiyle sürekli kontrol altında tutulmak suretiyle önlenecektir.

             11 – Akarsu yatakları içerisinde oluşan ve dere yatağı kesitini daraltarak veya mevcut sanat yapılarının tıkanmalarına neden olarak taşkınlara ve muhtemel taşkının boyutunun artmasına sebep olan ağaçlar ilgili idarece temizlenecektir.

             12 – Ana dere güzergâhlarında öngörülen bu tedbirler, yan dereler için de aynen uygulanacaktır.

             13 – 4373 sayılı "Taşkın Sulara ve Su Baskınlarına Karşı Korunma Kanunu" içinde lüzumlu görülen tedbirler alınacak ve yasaklanan faaliyetlerin önlenmesi takip edilecektir.

             14 – Kadastro çalışmaları sırasında, dere yataklarında tabii akışa imkân verecek ve kendiliğinden oluşmuş dere yatağı kesiti tescil dışı bırakılarak, derenin tabii akışına tahsis edilecektir. Dere yatak genişliğinin tespitinde DSİ’nin bilgisi ve görüşü doğrultusunda uygulama gerçekleştirilecektir. Kadastro çalışması tamamlanmış olan sahalarda münferit tescil müracaatları halinde de aynı usul ve esaslar uygulanacaktır.

             Bilgilerini ve gereğini önemle rica ederim.

 

                                                                                                               RecepTayyip ERDOĞAN

                                                                                                                           Başbakan

 

 


Kaynak:



  • Yorum yazmak için üye girişi yapınız. veya
  • Misafir - 20.03.2017 20:50:34

  • Müteahhit Ahmet...
  • Büyük Şehirle işi olan firmalar Karabağlar'da hesap verecek değiller ya. Sen memurunu belediye başkanı yap sonra memurun dediğini yapmasın varmı böyle bir dünya. Yapmayın Nivent hanım.
  • Misafir - 20.03.2017 17:03:15

  • Kokoreççi
  • Karabağlar kara bağlamak zorunda kalıyor işte bu tip kişilerin sayesinde. Bir ilçeyi güzelleştirmek zor olmadığı gibi çok ta zevkli olmalı ama bunu hissetme niteliği olanlara lafımız.
  • Misafir - 19.03.2017 16:05:17

  • Cesamin Özkan
  • Çok bilmiş gözüküp ya hiç bilmemiş olmak, veya çok bilmiş olup bu tür işleri bilmemiş olmak, yada tamamını kapsayan üç maymunu oynamak, sosyal içerikli amaçları olan ve milletler birlikte olma yolunda iş tutan kişilere yakışmaz. Dik durmak yamulmamak kıvırmamak,birilerinin talepleri doğrultusunda eğilip bükülmemek insan olarak yaşam amacı olanlara özgüdür.
  •