x
   
24.01.2016 22:31:12
Okunma: 3653
1 Yorum

İCİNİZDEN BİRİ / icinizdenbiri35@gmail.com
Tekrar Başlarken

 

 “İçinizden Biri” köşesine tam bir yıl aradan sonra tekrar başlıyoruz. Köşedeki ilkyazı 18.09.2014 de yayınlandı, “Buradan Başladık” başlığını taşıyordu.  Sonuncusu 25.01.2015 deki “Buraya Kadar” 12.  yazı oluyordu.

Bıraktığım yerden devam edeceğime göre önce çok kısa olarak neden başladım, neden devam etmedim, bu köşenin amacı ne olacak,  nasıl gelişmesini umuyorum, onları özetleyeceğim bu yazıda.

Sivil Toplum oluşumlarının gerekliliklerine, önemlerine inanmamız gerekir. Bireylerin sadece kendilerini doğrudan ilgilendirenlere değil,  içerisinde bulundukları toplumdaki tüm olaylara, gelişmelere duyarlı olmaları gerektiğine inanan bir birey olarak Nivent Hanım ve arkadaşlarının yazılarını ilgiyle ve takdir ederek okumaktaydım.
 
Temiz toplum için çalışırken bir şeyin eksikliğini çektiklerini fark ettim.   İzmirli vatandaşlarımız, yasalara, yönetmeliklere aykırı,  çevreye zarar veren çok sayıda olayı ihbar ediyorlardı ancak bu ihbarlar dışında Derneğin çalışmalarına aktif olarak katılma talepleri, derneği destekleme eğilimleri yok denecek kadar az idi.
 
Halbuki  “Temiz Toplum”a, dinamik ve duyarlı bir toplum yapısına yaklaşılması ancak çok sayıda bireyin caydırıcı ve etkili bir güç oluşturacak şekilde bir araya gelebilmeleriyle, en demokratik haklarını kullanarak topluma zarar verecek nitelikteki olayların, durumların düzeltilmelerini talep etmeleriyle gerçekleşebilecekti. Bu konuda çalışabileceğimi, belki bir ölçüde sonuç alabileceğimi düşünerek Nivent Hanıma bir mesaj göndererek, toplumsal konularda okuyucu duyarlığını arttırmaya, okur katılımını bir ölçüde sağlamaya yönelik olarak Gaze-Temiz’de bir köşede yazma isteğimi ilettim.
 
Yazar ya da gazeteci değildim.  
 
İyi yazma gibi bir iddiam da yoktu.
 
Yazıların anlaşılabilmesi yeterli olacaktı.
 
Bu özelliklerimle belli duyarlıkları biraz öne çıkmış sıradan bir İzmirli, “İçinizden Biri”ydim. Nivent Hanım’ın isteğimi kabul etmesi ile ilkyazı ortaya çıktı.
 
4 ay kadar süren bu yolculukta yolun yarısına gelmeden zor bir işe kalkıştığımı, gördüm. Okurların, İzmirlilerin ilgi ve katkısını sağlama konusu ümit verici gelişmiyordu. Yazmanın ötesine de geçilmesi gerekecekti. Ayrıca devam etmem durumunda İçinizden Biri köşesi için o günkü koşullarımda kolay ayıramayacağım bir vaktin gerektiğini görerek yazmayı bıraktım. Aslında madem başladım, mazeretim olmamalı, yazmayı, toplumsal duyarlık yönündeki çabaları sürdürebilmeliydim.  
 
Tam bir yıl sonra tekrar başlamak istememde bu özeleştirinin de önemli payı olduğu kesin. 
 
Toplumsal duyarlık bir yandan toplum yararına olmayan kararlara ve uygulamalara, yolsuzluklara karşı durmak, diğer yandan da toplum yararına uygulamalar önermek, bireylerin yardımlaşma ve destek olma yönünde duyarlılıkları geliştirmek bu yönde çalışmalar gerçekleştirmek, çalışmalara katılmak ve toplum yaşamını etkileyen daha pek çok şeyin farkında olmaktır, yapılması gerekenler olduğunu içinden hissetmektir. Şüphesiz bu duyarlık  da bireylerin ve toplumsal konulara duyarlı sivil toplum kuruluşlarının ilgilerine göre gereken araştırmaları yapmaları,  olayları izlemeleri, üzerlerinde düşünmeleri, tartışma ve görüş alışverileri yapmaları  ile gelişir olgunlaşır, etkili olabilecek çabalara dönüşür..
 
Gaze-temiz’in bu köşesinde, Temiz İzmir Derneğinin de katkıları ile yapmak istediğim, bu görüş alışverişleri için sizlerin kolay katılacağı, farklı görüşlerin yansıyabileceği bir ortamın oluşturulmasıdır. 
 
Sürekliliği olacak olan yazılar haftada bir yenilenecek, olabildiğince kısa tutulacak. Toplumsal duyarlığın Ülkemizde ve diğer ülkelerde nasıl algılandığını, bu konuda etkili olan sivil toplum kuruluşlarını, başarılı toplumsal duyarlılık projelerini tanıtmaya çalışacağım. Giderek konuyu Ülkemize ve İzmir’e getireceğiz.
 
Toplum olarak duyarlık göstermemiz gereken konuları ortaya koyacak, bunlar ile ilgili neler yapılmasının gerektiği üzerinde duracak, görüşlerimizi, uygulamaya dönüştürmeye çalışacağız. Diğer sivil toplum kuruluşları ile iletişim içerisinde olmayı, ortak projeler oluşturmayı deneyeceğiz. Seyirci toplum bireylerinden aktif, tepki verebilen bireylere doğru olabildiğince bir gelişme sağlanabilmesi için uğraşacağız.
 
Sizlerden gelecek her türlü yorum, görüş bizleri mutlu edecek, yüreklendirecektir. Yol gösterici olacaktır.
 
Haftaya görüşmek üzere.
 

Etiketler: