x
   

İBB tarafından Şartsız Bağış..,

23 Ekim 2017 Pazartesi , 23:07
Okunma: 4163
0 Yorum

Konusunun ayrıntıları!!!

 

 

Eylül Meclis Gündemine gelen, İstinye Park AVM için 1/1000 ölçekli uygulama imar planındaki imar yolunun imar planı kararları doğrultusunda inşasının şartsız ve bedelsiz gerçekleştirilmesi talebinin şartsız bağış olarak kabulü ile ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesine sorduğum sorunun yanıtları geldi.

 
Yanıtlar geldiği günden beri üzerinde çalışmalar yapmaktayım, sorduğum soruların cevabına geçmeden önce konuyu yorumlamaya çalışacağım.
 
Kimbilir herkesin gözünden kaçan konuya dikkat çekebilirim diye düşünmekteyim.
 
Yolun projesinin otopark ve ototerminal girişi için özel olarak tasarlanıp tasarlanmadığını henüz bilemiyoruz. Kâr olacağını inkar etmeleri özel bir projelendirme olacağının işareti olabilir.
 
Maliye ve İçişleri Bakanlığı’na şartsız bağış için değil otopark ve ototerminal ihalesi kapsamında sorulması gerektiğini de konuyu şartsız bağışa bağlayıp es geçmişler.
 
Belki de en güzeli KİK'e sormak olabilir.
 
İhale şartlarında sonradan doğan işletmecinin kâr artışı ihale sürecini etkiler mi diye..
 
Şimdi diyeceksiniz ki, ortada ihale yok ki diye!
 
Terminal otopark ihalesinden bahsediyorum.
 
İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞINDAN
SINIRLI AYNİ HAK TESİSİ KARŞILIĞINDA OTOTERMİNAL VE OTOPARK
YAPIM İŞİ İHALE İLANI
 
 
 
Otopark işletmesinden doğan brüt hasılattan belediye % 3 intifa hakkı payı alacağı ihale dosyasında belirlenmiş ve asgari  2 733.750 TL/yıl  brüt hasılat bedeli belirlenmiş.
 
İhale sonucunun % 3'ten ne kadar fazla olarak belirlendiğini öğrenmek gerekir.
 
Bağış yolu ile yapılacak yol yapılmadığı takdirde otoparkın belirlenmiş olan asgari brüt hâsılatı da düşük oluyor.
 
Yani belediye en az % 3 oran ve asgari bedel ile zarara uğratılıyor.
 
Yol yapımının getireceği ek işletme kârı bu aşamada hiç göz önüne alınmamış oluyor.Şirket örneğin yıllık 4.000.000 TL net kâr edecek iken yolun ve AVM'nin otoparka getireceği ek  park edecek taşıt artışından kârı net 20.000.000TL/yıl olduğunda kim kazançlı olacak?
 
Hiç bu açıdan bakmamıştınız değil mi?
 
Daha önce de bunu vurgulamak istedim. Ototerminale yolcusu için aracı ile gelip otoparka park edenleri de düşünürseniz, kaç araçlık bir otopark olacak bilmiyorum ancak AVM müşterisi ile birlikte ciddi kâr edecekleri çok belli, üstelik bağış yolu ile yapacakları yer altındaki yol veya üstündeki yoldan hazırlanacak proje ile (yol projesini de kimin yapacağı önemli) otoparka giriş özel olarak çok kolaylaştırılacak ve  otoparka gelen araç sürücülerinin özendirilmesi de sanırım sağlanacak..
 
Sonuç olarak Kik Bakanlık vs. bu durumda doğacak işletmenin kâr artışı hakkında bilgilendirilerek ihale öncesi ve yol yapıldıktan sonra şartların işletmeci lehine değişmesinin ihale hukukuna ne kadar uygun olduğunu sorgulanacağı bir müracaatın yapılmasında fayda var diye düşünmekteyim.
 
Konuyu ilgili yerlere tekrar sordum.
 
Sizlerle Büyükşehir Belediyesine sorduğum soru ve cevabı paylaşıyorum.
 
Sayın Yetkili
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi Eylül meclis gündemine gelen;
 
II. ŞARTSIZ BAĞIŞ TALEBİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME.Orta Gayrimenkul Yatırım Yön. Tur. A.Ş. ile Doğuş Gayrimenkul Yatırım ve İşl. A.Ş.’nin 21.08.2017 tarih ve 119554 sayılı dilekçesinde, mülkiyeti Belediyemize ait olan Balçova İlçesi, İnciraltı Mahallesi, 1564 ada, 1 parsel üzerinde, 10 yıl süreli sınırlı ayni hak tesis edilmesi karşılığında, 1/1000 ölçekli uygulama imar planı kararları doğrultusunda ototerminal ve otopark binası yapımı işi hususunda Belediyemizce gerçekleştirilen ihalenin şirketleri uhdesinde kaldığı, 23.05.2017 tarihli sözleşme neticesinde taraflarına yer tesliminin yapıldığı, projeye ilişkin taraflarınca gerekli işlemlerin sürdürüldüğü, inşaasına başlanılacak olan ototerminal ve otopark binasının batı yönünde ve önünden geçecek olan, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nı Mithatpaşa Caddesine bağlayan 1/1000 ölçekli uygulama imar planındaki tek imar yolunun taraflarınca işletilecek olan ototerminal ve otopark binasının işletilebilmesi açısından önem arz etmekte olduğu bildirilmiş ve bu kapsamda; şirketleri uhdesinde kalan ihale konusu, ototerminal ve otopark binasının önünden geçecek olan 1/1000 ölçekli uygulama imar planındaki imar yolunun, taraflarınca imar planında düzenlendiği şekilde, projeleri ve inşaatlarının herhangi bir bedel talep edilmeksizin bedelsiz ve şartsız gerçekleştirmesi hususu teklif edilmiştir. 5393 sayılı Belediye Kanunun Belediye Başkanının görev ve yetkileri başlıklı 38. Maddesinin (l) bendi "şartsız bağışları kabul etmek" hükmünü içermektedir. Yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda; Orta Gayrimenkul Yatırım Yön. Tur. A.Ş. ile Doğuş Gayrimenkul Yatırım ve İşl. A.Ş.'nin 21.08.2017 tarih ve 119554 sayılı dilekçesi kapsamında; taraflarınca herhangi bir bedel talep edilmeksizin imar planı kararları doğrultusunda, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nı Mithatpaşa Caddesine bağlayan imar yolunun, inşaat yapımının Belediyemiz adına şartsız bağış talebinin kabulü tarafımca uygun bulunmuştur. Sayın Meclis'in bilgilerine arz olunur. Aziz KOCAOĞLU, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı. 
 
1-Otopark, otogar inşaatına değer katan altgeçit bağışı için İçişleri, Maliye Bakanlığı tarafından, İzmir Büyükşehir Belediyesine izin verdi mi?
 
2-Bağış yoluyla yapılacak altgeçitin maliyeti hesaplandı mı ve bu bedel, otopark, otogar binasında  değer artışı getireceği ve 10 yılda, doğacak işletmenin ek karı, yaptırılması düşünülen altgeçit maliyetini aşmaması halinde gerekli Bakanlık izinleri alındıktan sonra, Aziz Kocaoğlu'na verilecek yetkinin İzmir Büyükşehir Belediye Meclis gündemine alınıp karara bağlanması gerekirken bağış alt geçit ile Otogar,Otopark ihalesinin sınırlı gayri aynı hak tesisi ile yapıldığı bağlantısının kurulmaması ve bağımsız iki ayrı konu gibi değerlendirilmesi, şartsız bağış kuralına ve ihale kanuna ve yürürlükte ki tüm hukuki mevzuata ne kadar uygun dur ?
 
Yukarıdaki sorularımın maddelere ilişkin süresinde cevaplanmasını talep ediyorum.
 
 
 

 


Kaynak: