x
   

Aksini ispat edene kadar bizce riskli!

13 Şubat 2015 Cuma , 00:17
Okunma: 2942
0 Yorum

Kamuoyu net bir şekilde bilgilendirilene kadar hergün yazacağız.

 

Üçyol-Üçkuyular metrosu acaba güvenilir mi? Sorusunun cevabı bilgi kirliliği diye geçiştirilemeyecek kadar önemli. 

Sn. Burhan Özfatura’nın bir gazetede yer alan açıklamaları, bir zamanlar gündemi epey işgal etmiş ancak metronun çalışmaya başlamasından sonra unutulmaya yüz tutmuş olan bu konuyu tekrar önümüze çıkardı. 
 
Konu üzerinde epey yazmış, bu hattın göçme tehlikesi bulunduğu iddiaları karşısında İBB nin ne yapması gerekeni düşünmeye, öğrenmeye, paylaşmaya çalışmış,  bu konudaki belirsizliklerin endişelerin giderilmesi için ne gerekiyor ise yapılmasını defalarca İBB den istemiş ama sonuç alamamış bir İzmirli olarak bilebildiklerimi tekrar paylaşmayı bir görev kabul ediyorum. 
 
Kaldı ki bu son birkaç günün gelişmesine dayalı olarak oldukça fazla mesajlar, bilgiler geldi. Bunlara da güvenilirliklerini tartarak görüşlerimde yer vereceğim. 
 
Şunu peşinen söyleyeyim ki, Sn. Özfatura ile aynı görüşteyim, aynı endişeleri paylaşıyorum. 
 
Bilindiği gibi proje ve inşaat çalışmalarının STFA ve bir yetkin Fransız firması tarafından denetlenmekte olmasına rağmen işin en başından itibaren zemin ile ilgili bilgilerlerde ve hazırlanmış olan projelerin arazi koşullarına uygun oluşları konularında bir memnuniyetsizlik, eleştiri ortaya atılmaktaydı. 
 
İlk ihaleye katılan önemli sayıda çok deneyimli firma ihale dosyasını, işin koşullarını ve işin maliyetine esas olacak arazi şartları ile ilgili verilen bilgileri çok yetersiz bulmuşlar, sorulan sorularının da çoğunun cevaplanmaması karşısında işe teklif verilebilmesi koşullarının olmadığını belirten ve teklif vermeyenleri olmuştur.  
 
İşi alan ilk firma kısa sayılabilecek bir süre sonra iş yapamaz duruma düşmüş, aynı durum ikmal inşaatı ihalesini alan firmanın da başına gelmiştir. İkinci firmanın sözleşmesi iptal edildiğinde kazısı yapılmış ancak beton kaplaması yapılmamış uzunca bir tünel açılmıştı. 
 
Yapılan kazıda gabari hataları vardı, tıraşlamalar gerekecekti. Aşırı su gelirleri, yer yer sınırlı göçükler oluyordu. Tünelin içinde önemli ölçüde su bulunuyordu. Arazinin inşaat işleri için beklenenden daha dayanımsız olduğu görülüyordu. 
 
Yeni ikmal ihalesine çıkılması, ihalenin sonuçlanması ve firmanın iş yapar duruma gelmesinin beklenmesinin çok riskli olacağı yönünde İBB ye fazlaca uyarılar oldu. 
 
Bunları da göz önüne alan İBB kaplama betonunu kendi kuruluşu olan İZBETON'A, bu tür bir imalat konusunda hiç deneyimi olmamasına, kaplama betonunu gerekli özelliklerde yapamayacak olmasına, yapılacak işin çok hassas yönlerinin mutlaka deneyimli ekipler gerektiriyor olmasına rağmen bazı önlemler alınarak kaplama betonu inşaatı yeni ihalenin sonuçlanmasına, yeni müteahhit firmalar işin içine girene kadar devam etti. 
 
Sonuç olarak esnek,  oturmaları olan, konuyu bilenleri endişelendiren tünel ve istasyon yapıları, TBMM oluru ile verilebilen çok yüksek oranda fiyat farkları ile tamamlanabildi.
 
Zor da olsa, çok uzun da sürse, maliyet artışı çok da olsa bir ölçüde tamamlanan Üçyol-Üçkuyular hattı işletmeye açıldı. İşletmeye açıldı açılmasına ancak hemen ardından çeşitli tamamlama işleri için ihaleye çıkıldı.
 
Çıkıldı çıkılmasına ama ihale yaklaşık maliyet hesaplarında bazı kalemlerin maliyetlerinin inanılmayacak ölçüde düşük olarak hesaba katılmış olmaları karşısında ihale tamamlanamadı, iptal edildi. 
 
Bu da karşımıza ikinci bir konu olarak geldi. Acaba bu eksik işler, tamamlanmadan sistemin işletilmesi, bir an için göçme tehlikesini unutalım, başka tehlikeler, riskler oluşturmuyor mu?
 
Tüm bu detaylar göz önüne alındığında, İzmir Büyükşehir belediyesi yetkilileri nasıl oluyor da; “Hiçbir teknik tespit ve bilimsel veriye dayanmadan ortaya atılan bu tür iddiaların, maalesef vatandaşlarımızda endişeye yol açmaktan ve bilgi kirliliği yaratmaktan başka bir etkisi bulunmamaktadır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.” Diyebilmekteler.
 
ODTÜ Doçentinin raporu bilimsel veri değil midir?
 
ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Doçent Erdem Canbay “ne kadar önlem alınırsa alınsın, tehlikeli sonuçlar kaçınılmazdır” demekle neyi kastettiğinin.
 
Görüntüleri izleyen İzmir Mühendisler Odası Başkanı Ayhan Emekli, “metro tünelinin bu şekilde yolculu seferlere açılmasının söz konusu olamayacağını” söylemesi.
 
Bu KARABASANLARDAN kurtulabilmemiz için, İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Erdem Canbay ve Ayhan Emekli'nin katılımıyla kamuoyunun bilgilendirilmesi gerekmektedir.
 


Kaynak: