Gaze-Temiz-Gaze-Temiz
http://www.gaze-temiz.com

Aziz Başkan hani bu gemiler..,

evladiyelik ti!!!

 

27 Aralık 2018 tarihli Sabah Gazetesinin baş sayfasında, 

“Başkan Aziz Kocaoğlu’nun 117 milyon Euro harcayarak aldığı ve ‘evladiyelik’ dediği gemiler hayal kırıklığı ile sonuçlandı. Vahap Özaltay yolcu vapurunun zemininde çökmeler oluştu.”
 
Aziz Kocaoğlu’nun 117milyon Euro ya (eski parayla 696 Trilyon) satın aldığı vapurların dökülmeye başladığını,geçen hafta zemini su alan Vahap Özaltay Vapuru'nun ardından pervanesinde sorun çıkan Gürsel Aksel Vapuru da tersanelik oldu haberi yayınlandı.   
             
Sabah Gazetesi söz konusu haberi yayınlamasından sonra İzmir Kamuoyunda gemi alımları önemli derecede ilgi ve merak konusu olmuştur. 
                       
2012 tarih 29920 Ekap nolu 15 Adet Yolcu Gemisi ve 28 kalem Yedek Parçalarının Alımı işinin sözleşme bedeli 117000000 EURO ( eski parayla 696 Trilyon) sözleşmenin süresi 1810 takvim iş günüdür. 
                              
Gemilerden birisinin zeminin su alması, diğerinin pervanesinde sorun çıkması, İşin sözleşmesindeki bilgilerden de anlaşıldığı gibi 2 sene sonra meydana gelmiştir.
              
Bahse konusu işin Teknik Şartnamesi madde A.20.2'de her geminin karbon kompozit yapılı, kabul tarihinden başlayarak, kullanım ve bakım tutum zafiyeti hariç tasarım kusurlarına, verimsiz çalışmaya veya hatalı malzeme ve işçiliklere karşı 5 (beş) yıl yüklenici garantili olacağı belirtilmektedir.
 
Gemiyi inşaa eden firma  İzolasyon planı klâs kuruluşunca onaylanmış, Klâs Notasyonu COUNCIL DIRECTIVE 98/18/EC 17 MART 1998 yolcu gemileri Emniyet kural ve standartları direktifleri dokümanına uygun yapılmış,
 
Gemi inşaat sertifikası, Test sertifikası, Geminin ana ve yardımcı makinelerin Dinamik test raporu, Asbestten arınmışlık belgesi, tüm teczihatın 96/98/EC ve 2002/84/EC göre MED sertifikalarını kuruma iletmiş, geminin metalden, çelikten veya ahşapdan yapımı, 2 gemi tesliminden 2 sene sonra geminin karbon kompozit yapısalında arıza meydana gelmesi, Bahis konusu işin Gemi İnşaat Mühendisliği  (Gemi imalat tekniği) açısından Teknik Şartnamesine uygun olmadığı önemli derecede şüphe oluşturmaz mı? 
 
Bu şüphenin giderilmesi için bilirkişi heyetince incelenmesi gerekmez mi?   
                                       
Söz konusu Gemi Alımları İşinin kısmi kesin kabulü yapıldı mı?   
                       
Ayrıca söz konusu gemilerin kabulünde Kontrol ve Malzeme kabul komisyonu üyesi bir kişi İzmir Büyük Şehir Belediyesinden istifa etti mi? 
 
İstifa ettiyse hangi gerekçeyle?
 
Yazımızda yer alan soruları ilgili yerlere ilettik.
 
Cevaplar geldikçe sizlerle paylaşacağız.