Gaze-Temiz-Gaze-Temiz
http://www.gaze-temiz.com

Ticaret Odası cevaplamadı..,

Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu, cevaplamalısın dedi!
 
Bilgi Edinme soruları cevaplanmadığında ya da eksik cevaplandığında vazgeçmeyin, çünkü bilgi edinme her vatandaşın hakkı. Hatta Türkiye'de yaşayan yabancı vatandaşlarında hakkı.
 
Bu bilinçten yola çıkarak, İzmir Ticaret Odası'nın reklam harcamalarını en nihayetinde öğreneceğiz. 
 
Sabırla bekledik, Temmuz ayında sorduğumuz, Bilgi Edinme sorumuzun cevabını en nihayetinde alacağız.
 
Bu sonuca gelene kadar, aşamalarımızı sizlerle paylaşalım.
 
İzmir Ticaret Odası'na 13.07.2014 tarihinde; Bilgi Edinme Birimine sorumuzu yönelttik.
 
Sn Yetkili
İzmir Ticaret Odası olarak;
1- 2014 yılında, Basın, TV, Radyo toplam kaç para reklam harcaması yapılmıştır? Hangi TV, Radyo ve basın kuruluşlarının adlarıyla birlikte.
2-2015 yılından bugüne TV, Basın, Radyo kaç para reklam ödemesi yapılmıştır? Hangi TV Radyo ve basın kuruluşlarının adlarıyla birlikte.
Yukarıda sorduğum bilgi edinme kanunu kapsamında olduğundan eksiksiz net ve süresinde yanıtlanmasını talep ediyorum. Aksi Halde BEDK gideceğimi bildiririm.

Gelen Yanıt kısa ve net;
 
Odamız, tüm ilanlarını Basın İlan Kurumu üzerinden vermektedir. Odamızın hesapları da her ay www.izto.org.tr adresli web sitemizde yayınlanmaktadır.
 
2014 yılında Odamız tarafından Yeni Asır, Haberekspres, Yenigün, Habertürk, Hürriyet, Ekonomik Çözüm, Milliyet, Dünya, Posta Zaman, Ege Telgraf, Ticaret, Yeni Ekonomi, Akşam, 9 Eylül, Star gazetelerine ilan verilmiştir.
 
2015 yılında da 31 Temmuz 2015 itibariyle Haber Ekspress, Platin Dergisi, Capital Dergisi, Sabah, Yenigün, Kazete, Yeni Asır, Haber Ekspress, Ege Telgraf, Ticaret, Yeni Ekonomi, 9 Eylül, Hürriyet, Posta, Sabah, Milliyet, Cumhuriyet, Zaman, Habertürk, Ticaret gazetelerine ilan verilmiştir.
 
Cevap verilmediği için, BEDK başvurduk.
 
T.C
Başbakanlık
Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu
 
 
İzmir Ticaret Odasına 13.07.2014 tarihinde; “2014 - 2015 yıllarında, Basın, TV, Radyo toplam kaç para reklam harcaması yapılmıştır? Hangi TV Radyo ve Basın Kuruluşlarının adlarıyla birlikte.”Diye Bilgi Edinme Birimine sorumuzu yönelttik.
 
Gelen cevap;
 
Sayın Nivent Kurtuluş,
 
Odamıza yapmış olduğunuz Bilgi Edindirme Başvurusuna istinaden, aşağıdaki bilgileri sunarız.
 
Odamız, tüm ilanlarını Basın İlan Kurumu üzerinden vermektedir.
 
Odamızın hesapları da her ay www.izto.org.tr adresli web sitemizde yayınlanmaktadır.
 
2014 yılında Odamız tarafından Yeni Asır, Haberekspres, Yenigün, Habertürk, Hürriyet, Ekonomik Çözüm, Milliyet, Dünya, Posta Zaman, Ege Telgraf, Ticaret, Yeni Ekonomi, Akşam, 9 Eylül, Star gazetelerine ilan verilmiştir.
 
2015 yılında da 31 Temmuz 2015 itibariyle Haber Ekspress, Platin Dergisi, Capital Dergisi, Sabah, Yenigün, Kazete, Yeni Asır, Haber Ekspress, Ege Telgraf, Ticaret, Yeni Ekonomi, 9 Eylül, Hürriyet, Posta, Sabah, Milliyet, Cumhuriyet, Zaman, Habertürk, Ticaret gazetelerine ilan verilmiştir.
 
4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunun 13. maddesi uyarınca yargı yoluna başvurmazdan evvel bu yazımızın tebliğinden itibaren 15 gün içinde Bilgi Edinme ve Değerlendirme Kuruluna itiraz hakkınız bulunmaktadır.
 
Saygılarımızla,
 
Mert İLKUTLUĞ
İzmir Ticaret Odası
İletişim ve Tanıtım Müdürü
 
Sorumuzda ayrıntılı bir şekilde istememize karşın verilen cevap yetersizdir, çünkü Kamu Kurumu niteliğine haiz odalar ve borsaların çalışmalarının yasalara ve etik değerlere uygun yürütülmesi zorunluluğu vardır. 
 
Tahsilatlardan ödemeye konu her türlü harcama, iş ve işlemler yasaların emrettiği doğrultuda olmak zorundadır.
 
Odanın parasını harcama yetkisi kendi şirketinin parasını harcıyormuşçasına yapabildiğiniz harcamalar değildir. Bu paralar kendi kasanızdan çıkmıyor, üyelerin aidatlarıyla oluşan bütçedir ve bu biz bu bütçenin nereye harcandığını kuruşu kuruşuna öğrenme hakkımız vardır.
 
Bilgi edinme hakkı nedir,  neyi  sağlar? 
 
Bilgi edinme hakkı, bireylerin devlet kurum ve kuruluşlarının görevlerinden dolayı sahip oldukları bilgilere ulaşabilme hakkıdır. Vatandaşlar kendileriyle doğrudan ilgili olsun veya olmasın, merak ettikleri herhangi bir bilgiyi elde edebilirler. Bu sayede kamu kurum ve kuruluşları şeffaflaşır ve  bilgi demokratikleşir. Bireyler bu şekilde yönetime  dahil olurlar. 
 
Her kurum veya kuruluşa başvurarak  bilgi  istenebilir mi?
 
Evet. Her kurum ve kuruluşa başvurarak bilgi almak mümkündür. Bilgi istenecek kamu kurum ve kuruluşlarına  örnek olarak Bakanlıklar, Merkez Bankası, İMKB, Üniversiteler, ÖSYM, RTÜK, Belediyeler, Emniyet  Müdürlüğü  gösterilebilir.   Kamu kurumu niteliğindeki   meslek kuruluşları da örneğin Baro, Mimarlar Odası, Ticaret Odası, Tabipler  Odası yasa uyarınca bilgi vermek zorundadır  kuruluşlar kastedilmektedir. 
 
Hangi konuda bilgi istenebilir?
 
Kurum ve kuruluşlar, bazı  istisnalar dışındaki her türlü bilgi veya belgeyi başvuranların yararlanmasına sunmakla yükümlüdür.  Başvurulan kurum ve kuruluş söz konusu  başvuruları  etkin, süratli ve doğru sonuçlandırmakla görevlidir. Merak edilen veya ihtiyaç duyulan birçok bilgi bu hak sayesinde öğrenilebilir. 
 
Buradaki istisnalar, Milli güvenliği ilgilendiren, devlet sırrı sayılan bilgilerle adli  ve idari soruşturmalara ilişkin  bilgiler, ticari sırlar, özel hayata ilişkin bilgiler başvuranlara verilmez.
 
Reklam harcamalarını öğrenmek DEVLET SIRRI DEĞİL.
 
Üyelerin aidatlarıyla oluşan fonun nereye harcandığını ve bu paraların nereye gittiğini ve kaç para olduğunu öğrenmek vatandaşlık hakkımızdır.
 
Yıllardır Oda Başkanlığını yürüten Sayın Ekrem Demirtaş bu bilgileri açıklamak zorundadır, çünkü bilgi edinme yasası ruhuna uygun sorudur.
 
Siz değerli kurul üyelerinden konunun değerlendirilmesini rica ediyorum.
 
BEDK dilekçemizi değerlendirdi, “2014 ve 2015 yıllarında ne kadar reklam harcaması yapıldığı bilgisinin başvuru sahibinin erişimine açılması gerektiğinin İzmir Ticaret Odasına bildirilmesine oybirliği ile karar verilmiştir.”