Gaze-Temiz-Gaze-Temiz
http://www.gaze-temiz.com

Buca yeraltı sularını kirletiyor
Nivent Kurtuluş nivents@yahoo.com

 

Geçtiğimiz ay, Buca Belediyesi’nin 2012 yılı faaliyet raporu, 16 ret 10 kabul oyu geçti. Çünkü yasa gereği ret oyları dörtte üç oranına ulaşmadığı için faaliyet raporu ile ilgili yeterlilik kararı alındı.

Öyle ya da, böyle geçti…
 
Meclis üyeleri “Yatırım yapmadan, 2012 yılında 111 milyon lira nasıl zarar ettik” diye sormuşlar, sorgulamışlar.
 
Benim ilgimi çeken konu ise daha vahim. Zarar bir şekilde halledilir de, göz göre göre kirletilen baraj havzaları geri gelir mi? 
 
Buca Belediyesi’nin tartışmaya konu olan faaliyet raporunun, Ruhsat İşleri Müdürlüğü bölümünde yer alan karar şöyle:
 
“07.03.2012 tarihinde Gölet Tesisleri içerisindeki 7000 metrekarelik alanın 09.03.2012 - 08.03.2013 tarihleri arasında Lunapark alanı olarak kiraya verilmesine Buca Belediye Bakanı Ercan Tatı'nın oluruyla karar verilmiştir.” 23.04.2012- 23.10.2012 tarihleri arası kiraya verilmiştir.
 
Başkan Tatı burayı kiraya vermiş vermesine de, bu alanın baraj havzasında kaldığını bürokratları kendisine iletmemiş mi?
 
Birileri sonradan söylemiş olacak ki, Buca Belediyesi 24.09.2012 tarihinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden “Lunapark alanının Tahtalı Barajı koruma alanında kalıp kalmadığı ve ruhsat verilip verilemeyeceği” konusunda görüş istenmiştir.
 
15.11.2012 tarihinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden gelen görüşte söz konusu 8 pafta 1444-1445-2182 parsellerin Tahtalı Baraj Havzası Çevre Düzeni Planı’na göre uzun mesafeli koruma alanında kaldığı belirlenmiştir. 
 
Yani söz konusu talep uygun bulunmamıştır.
 
Bu karar sonucunda İZSU Genel Müdürlüğü 6 aydır ne gibi bir işlem yapmıştır?
 
Lunapark şu an işliyor mu?
 
Ercan Tatı’nın oluru ile kiraya verilen lunapark altı ay süreyle ruhsatsız olarak faaliyet göstermiş ve belediye tarafından hiçbir işlem yapılmamıştır. Zaten buranın başkanlık oluru ile değil 2886 sayılı devlet ihale kanununa göre verilmesi gerekirdi.
 
Pardon beyler, burası Tahtalı Baraj havzasında… 
 
Sularımız kirlenecek bilmem farkında mısınız? 
 
Yarınlarımız gidiyor, silkelenin… Bırakın kimin cebine ne girmiş, usulünde mi verilmiş usulsüz mü?
 
Tüm bunları bırakın içme sularımız kirleniyor!
 
Ben biraz araştırdım ve üzüldüm. Yetkililer bırakın tesis yapmayı, tarımsal faaliyetleri bile yasaklarken, siz nasıl buna müsaade edersiniz.
  
Havza koruma alanlarının sadece yüzeysel suların kirlenmesini önlemek için değil, aynı zamanda yer altı suyun kirliliğinin su kalitesine etkisi bağlamında da önemli olduğu aşikar. 
 
Havza koruma yönetmeliklerin taviz vermeksizin ve yasal yaptırımlarla uygulanması gerekliliği ortadadır. Bu nedenle koruma mesafelerine göre havza içerisinde potansiyel kirlilik yaratmaktan kaçınılmalıdır. Gerek endüstriyel gerekse tarımsal faaliyetlerden açınılmalıdır.
 
Koskoca lunapark bir gecede yapılmadı her halde.
 
İZSU yönetmeliğini üşenmedim okudum. Madde 7… Yasal yaptırımlarda her bir detay tek, tek yazılmış, havzaları kirletenler hangi ceza hükümlerine göre yargılanacakları belirtilmiş, ama nafile uygulama yok.
 
Geçmişte CHP İzmir milletvekilinin malikânesine yapı tatil zaptı tutulmuş, para cezası verilmişti..
 
Ne oldu bir bileniniz var mı?
 
Baraj havzalarımızı kirletenler ve buna göz yumanlar hakkında, mutlaka soruşturma başlatılmalı ve hak ettikleri cezaları almalıdırlar.
 
Tahtalı Barajı Koruma Havzası'nda daha önce Özkul giyim şirketine ait yapıda sürdürülen izinsiz tadilat devam ediyor.
 
Kayıtsız kalamadım. Gerekli yerlere şikayetlerimizi yaptık bilginize.