Gaze-Temiz-Gaze-Temiz
http://www.gaze-temiz.com

Yine bana mahkeme yolları düştü!!!
Nivent Kurtuluş nivents@yahoo.com

 
İzmir İli konak İlçesinde yapımı süren İŞ Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş tarafından inşaatına devam eden EGE PERLA Kapasite Artışı Projesi Tanıtımına ne yazık ki halktan katılım olmadığını Gaze-temiz.com’da resimleri ile yayınladık.
 
 
Gelelim toplantıda neler yaşandığına;
 
Sabah er vakitte yollara düştüm, malum İzmir’in trafiği artık çekilmez durumda. Birde, AVM üstüne AVM Projeleri, rezidanslar, iş merkezleri.
 
İyi kardeşim bunları yapıyorsunuz da, yeni yollar mı yaptınız?
 
Alt yapı bunlara cevap verecek mi?
 
Kim biliyor kimse bilmiyor!
 
Projeler çiziliyor, proje sahipleri sanki dünyayı yeniden keşfetmişçesine gülerek alıyor eline sazı, “biz İzmir’e böylesine bir yatırım yapıyoruz, efendim milyonlarca para yatırıyoruz, istihdam sağlıyoruz..,”
 
Evet milyonlarca para yatırıyorsunuz karşılığında milyarlar kazanıyorsunuz!
 
İstihdam sağlıyorsun amma velakin inşaat bitene kadar.
 
O sağladığın istihdam var ya, kamyon arkalarında yüzlerce işçiler doğu illerinden geliyor. İş bitince geri dönüyor değil mi?
 
Neyse gelelim toplantıya;
 
Tepekule’ye vardığımda mahşeri bir kalabalık salona girmeye çalışırken bende ezilme tehlikesi geçirdim demeyi o kadar çok isterdim ki!!
 
Ne yazık ki bir elin parmağı kadar kişi vardı. ÇED Dosyasını hazırlayanlar ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri.
 
Bir hanım kızımız projeyi anlatmaya başladı. Projenin ilk CED Kararını 2014 yılında aldıklarını, inşaat ruhsatını görsel sunum halinde gerçekleştirdi.
 
Ardından ÇED Sunum Dosyasını hazırlayan SENA çevre firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Özkılıç söz aldı ve, ”İŞ Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş İş bankası gibi kurumsal bir firma olması nedeniyle her şey usulüne uygundur.” Dedi.
 
Dayanamadım Nedim beyin sözünü kestim ve sordum;
 
İnşaat ruhsatı ne zaman alındı?
 
Nedim Bey; “2013 yılında”
 
ÇED Gerekli Değildir kararı ne zaman alındı?
 
Nedim Bey; “2014 yılında.”
 
O zaman İş Bankası gibi kurumsal bir firma her şeyi usulüne uygun yapmamış!
 
Nedim bey; “4 Milyon 500 Bin cezamızı ödedik. İtirazlarımızı mahkemeye yaptık.”
 
Bildiğim üzere CED Yönetmeliği değişmedi bu parayı iade alamazsınız dedim.
 
Nedim Bey konuşmaya devam etti. “İzmir için son derece önemli bir yatırım elit insanların yaşayacağı bir yapı olduğundan İzmir için önemli yatırım. Bakın sağına soluna gecekondular var onlardan kurtaran elit bir yapı.”
 
Dayanamadım bahsettiğiniz kesimde asgari maaş alan kesim oturabilir mi bu binada oturacak kesim gecekondulardan buraya taşınmayacak değil mi?
 
Nedim bey devam etti konuşmaya aslında kendi bacağına kurşun sıktı derler ya aynen onu yaptı. Neden derseniz eğer,
 
Nedim Bey; "İstanbul’da yatırımlar yapılırken yollar yapılıyor, köprüler yapılıyor, İzmir ilinde trafik çok kötü.”
 
Ha işte bizde onu anlatmaya çalışıyoruz. Trafiği sadece yolların tıkanması değil, egzoz gazlarının, insan üzerinde etkileri değerlendirilmeli.
 
Kapasite artışı için ÇED Dosyası hazırladık ama emsal farkı yok diyorsunuz. Görsel yayında ki çizelgeyi not aldım 22.632 m2 ilk ruhsat şimdi ise 80.000 m2 diyorsunuz.
 
Sunumu yapan kızımız cevapladı; “Otoparkları çoğaldık”
 
İyi güzelde, 80 Bin m2 den 23 Bin m2 çıktığında aşağı yukarı 58 Bin m2 bir yoğunluk artışından söz ediyoruz.
 
Nedim Bey; “otoparklar artıyor.”
 
ÇED Sunum dosyasını okuyup geldim orada da 7 – 8 Bin metre2 fazlalıktan bahsediyordunuz. 7 bin metrekare 7 dönüm yapar içinde bulunduğumuz TEPE Kule toplam inşaat alanı bu kadar yoktur. 
 
Sözü daha fazla uzatmadan sonlandırmak istiyorum lütfen söylediklerimi not alın.
 
1-Şu an inşaat devam ediyor. Devam eden inşaat eski ÇED Dosyasına göre mi yoksa yeni sundukları dosyaya göre mi devam ediyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden bunun kontrollerini istiyorum.
2-Konak Belediyesi bu emsal artışını verdi mi yoksa verecek mi?
3-Emsal artışını verdi ise, nasıl verdi. Aynı hakkı civarında bulunan yapılar da alacak mı? 

Toplantı böylelikle bitti. Lakin bu CED Dosyasındaki kapasite artışı bana göre olmaz çünkü yasalar buna müsaade edemez diye bilmekteyim. Yine bana mahkeme yolları göründü!!