Gaze-Temiz-Gaze-Temiz
http://www.gaze-temiz.com

ÇEŞMENİN İSTANBULLULARI!
Mete Gönenç gonencmete@yahoo.com

 

Geçen haftaki yazım, bazı İstanbullu dostların tepkisine neden oldu, yanlış anlaşıldım, meramımı iyi anlatamamışım deyip özür dilediysem de, rahat edemedim ve bu yazıyı yazmaya karar verdim.

Ben İzmirliyim, ama ailecek memur olduğumuz için ilkokulu Diyarbakır, ortayı İzmir, Liseyi İstanbul Bakırköy ve üniversiteyi de Ankara SBF de bitirdim,Anadolu’nun bir çok yerinde de kısa-orta vadeli kaldım.. 1976 dan beri İzmir de yaşıyorum.
 
Eşimin babası Çeşmeli bende tam 42 senedir yılın önemli bir kısmını Çeşmede geçiriyorum.2009 seçimlerinde DSP’lilerin teklifiyle belediye başkan adayı bile oldum.
 
Geçmiş yazılarıma özellikle de son 2 yazıma bakıldığında Çeşmelilerin, burada yaşayanların tümünü çok ağır hatta ‘ÇEŞMELİYE MEHTER TAKIMI AZ’ başlığı da atarak eleştirdiğim açıkça görülür. Kaldı ki bilimsel sosyalist görüşe sahip olduğum için insanları dil, din, ırk, cinsiyet vb göre de hiç değerlendirmem, değerlendirenlere de karşı çıkarım.
 
Bu şirin ilçemiz, önemli bir ayrıcalıkla? 1990’larda otobanı yapılana kadar, daha çok İzmirlilerin özel sayfiye beldesi idi, 2-3 ay kalabalıklaşır, son baharda Anadolu’dan kaplıca turizmine gelenlerle canlanırdı. Ancak bugünkü 5 yıldızlı otellerin neredeyse hiç birinin olmadığı bu dönemlerde, bu günün 5-10 misli özellikle de kuzey ülkelerinden turist geldiğini söylemeliyim. Plajlardaki kumlar ise o vakitler sokaklara evlerin bahçesine taşardı. Ayayorgi de ise birkaç otelin özel plajı ile daha mütevazi Paparazzi ve 2-3 halkın gidebildiği plaj-lokanta-cafe vardı.Yolu ise yine yoktu.
 
Otoyolla birlikte, Ayayorgi’de beachler açılmaya başlandı başta. Tadilat türlü kandırmacalar ile denizin içine oteller yapılmaya başlandı. Çok önemli bir gelişme olarak da sanırım Tepe Gurubu tarafından Alaçatı sahillerinde denizi karaya sokmak için başlatılan VENEDİK PROJESİ giderek tam tersine dönüştü. Başkan ‘burada kıyı kenar çizgisi denizin ortasından geçiyor’ derken kıyının içine edilmeye başlandı. Çiftlikköy, Altınkum ve buraya gelen yabancı sörfçüler de kaybolmaya başladı. Çeşmenin halen %27,8’ yabancı gecelemesi’ oranıyla İzmir’in ilçeleri içinde bile 13. Sıraya düştüğünü söylemek sanırım acı gerçeği tüm çıplaklığı ile gösterecektir.
 
Yine en başta büyükleri! Olmak üzere İzmir’in GİZLİ AKP’Lİ, görünüşte CHP’li yerel yöneticilerinin de katkısıyla, her konuda geri giden İzmir’imizin turizm de geldiği nokta aşağıdaki tabloda açıkça gösterilmiştir. Bu yerel yöneticilere ve SAHTE TURİZMCİLERE göre ise İzmir ve Çeşme turizmi şaha kalkmış durumdadır?
 
İzmir’in Türkiye turizminde aldığı pay,% (turist sayısı açısından) 
 
                   1970-1980  1980-1990  1990-2000   2000-2013 
 
Antalya             2-5        15-17        28-29            30-32 
İstanbul        40-42  30-32        22-23           25-26
 İzmir                8-10             6-7          4-5             4-5
 Muğla 8-10             9-11       12-14           8-10
 
NOT- yazım çok uzadığı için kesmek zorunda kaldım devamını ve asıl zenginleşme ve büyüme dönemimizi ise 12 gün içinde yazmaya çalışacağım.
 
Saygılarımla.