Gaze-Temiz-Gaze-Temiz
http://www.gaze-temiz.com

ŞAŞIRDIK KALDIK!
Nivent Kurtuluş nivents@yahoo.com

 

Evet nerde kalmıştık,

Yapı İşleri Daire Başkanı Ayşen Kalpalı imzalı yazıda; ”Kullanılan malzemelere ait istemiş olduğunuz teknik dokümanların boyutu e- posta sınırlarını aştığından Bilgi Edinme Hakkı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Esas ve Usuller Hakkında Yönetmeliğin 10. maddesine göre istenen belgeler yerinde görülüp incelenebilir.”
 
Yazı elime geçer geçmez, belgenin altındaki telefon numarasını aradım ve dün için randevulaştık.
 
Randevu saatinde, yani 13.15 de AKDEMİR PLAZA büyükşehir ek hizmet binasına, Temiz İzmir Derneği Başkan Yardımcısı Hülya Hekimoğlu ve İstanbul’da elektronik şirketi olan arkadaşımın teknik elemanı ile gittik.
 
Makine ve Elektrik Şube Müdürü Turgay Türkyılmaz büyük bir nezaketle bizi kabul etti ve iki teknik eleman ile odasında bulunan yuvarlak masa üzerinde, kalınca bir klasörün içindeki yüzlerce resim ve kullanılan malzemenin özellikleri olan klasör açıldı.
 
Beraber geldiğimiz teknik eleman Ahmet Bey “klasör içindeki resimlere bakacağımıza yerinde incelemenin daha doğru olacağını” söyledi.
 
Makine ve Elektrik Şube Müdürü Turgay Türkyılmaz “elbette daha doğru olur” diyerek odanın içinde bulunan, konusunun uzmanı olan iki kişi ile Gaziemir Fuar Alanına doğru yola çıktık.
 
Belediye ekibinin aracı önde biz arkada, Gaziemir Fuar Alanına girdik. Arabayı park ederken öndeki araçtaki görevli arkadaşlar “çok üzgünüz yolda Ayşen Kalpalı aradı, konulan cihazları gösteremezsiniz” dedi.
 
Bende yeni fuar alanını görmediğimden, bari resim çekeyim diye fuarın kapısına yöneldim. Yönelmez olaydım, güvenlik elemanları yolumu kesti. Bir anda 9-10 kişi etrafımı sardı “fotoğraf çekemezsiniz yasak”  Böyle bir şey olabilir mi İzmir Fuarının fotoğrafı çekilmesi ne zamandan beri yasak oldu diye direttim. Alanda bulunan herhalde onların başları olan beyaz gömlekli iki kişi  “çekemezsiniz” diye üzerime doğru gelince, bak işte çekiyorum ne yapacaksınız dedim.
 
Hülya hanım “ne yapıyorsunuz” diye araya girdi.
 
 
Gerçekten şaşkındım, anlam veremedim. Bizlerin vergileri ile böylesi bir fuar yapılacak ve resim bile çekmemiz engellenecek. Diyelim ki şehir dışından geldim ve fuarı görmek istiyorum fuarı görmek için özel izin mi alınması lazım?
 
Yaşanan arbeden sonra, fuarı yapan yüklenicinin şantiye ofisinde klasör üzerinden başladık kontrol etmeye.  
 
Bilgi Edinme Yasasının bizlere tanıdığı hak ile her bir sayfayı fotoğrafladık.
 
Aziz Başkan meydanlarda “Hangi gazeteci belediyeye girememiş, kime ambargo konulmuş! Daha fazla küçülmeyin ayıptır. Güneş balçıkla sıvanmaz.”
 
Adaletli, dürüst başkanım, ekibiniz yaptığı bu hareketle, Güneş balçıkla sıvandı diyebilir miyiz?
 
İzmir’imize güneş gibi doğan fuar, İzmir’imiz geleceği için atılmış büyük bir adım, bu imalatı düşünen yapan kişileri övmemek mümkün değil. Bu muazzam yapı önümüzdeki 50 yıl İzmir’in ticari hayatına ekonomisine ve dünya ile sosyal entegrasyonuna katkı sağlayacak. Kimse bunu inkar edemez etmemeli.
 
Ancak siyasette hep söylenen ama yapılmayan “şeffaflık”  nerde kaldı?
 
İzmir Enternasyonal Fuarı 17 Şubat 1923’te Atatürk’ün talimatı ile kuruldu. 
 
Atatürk’ün partisinin belediyesinde bulunan, bürokratlar ne yapıyor?
 
Bu bürokratların yaptığı, şeffaflığa aykırı değil mi?
 
Dünyaya açılan böylesi bir tesisin fotoğraf çekimi engelleniyor, şimdi biz hangisine inanalım söylenene mi, yapılana mı?
 
Oysaki biz sadece şartnamede okuduğumuz maddelerde yer alan kablosuz sistem kullanıldı mı kullanılmadı mı diye görmek istedik.
 
Eğer kullanıldı ise kendilerini tebrik edecektik.
 
Ne oldu ki engelle karşılaştık?
 
Yoksa şartnameye uygun olmayan malzemeler mi var?

Ayşen Kalpalı’nın engellemesi Aziz Kocaoğlu’na zarar vermez mi?
 
Ben sizin yerinizde olsam, yaptığım teknolojiyi herkese örnek olsun diye, kullanılan malzemeyi gururla gösterirdim.
 
Şartnameye uygun olmayan malzeme kullanmış olsaydım bende göstermezdim elbet.
 
Aziz Başkanım bu yapılan uygulama maalesef sizin misyonunuza vizyonunuza, fikir özgürlüğüne ve kişilik haklarına aykırı. Otoriter bir yaklaşımla davranılıyor. Söyler misiniz otoriter rejimler hangi siyaset kurumlarında vardır. Benim bildiğim faşizm ve kominizim de var. Var olanı da kınamıyor muyuz?

Eğer biz Cumhuriyetle yönetiliyorsak ve ben yurttaşsam benim vergilerimle yapılan, fuarın hesabını sormak benim vatandaşlık hakkımdır. Hele ki bunu toplum yararına yapıyorsam, bu engelleme nedir?
 
Adını İzmir’den alan Temiz İzmir Derneği, İzmir’in ekonomisine yön veren kişilerin denetiminde olan İzmir Ticaret Odası elektronik sistemleri gurubundan tespit edilmesi için Cumhuriyet Savcılığına Müracaatımızı yapacağız. 
 
Yapı İşleri daire Başkanı Ayşen Kalpalı’ya sorularım olacak;

1-Neden Makine ve Elektrik Şube Müdürü Turgay Türkyılmaz’in izni ile gittiğimiz fuarda güvenlik engeliyle karşılaştık?
2-Yoksa siz nasıl olsa baksa da anlamaz diye, önce müsaade verip sonra yanımızda bulunan teknik adandan dolayı mı verilen müsaadeyi yok saydınız? 
3-Kızınız Gülin Ersembil Kalpalı, Raylı Sistem Yatırımları Daire Başkanlığı’nda çalışmakta mıdır?
4-Damadınız Ercan Ersembil Makine İkmal Bakım ve Onarım Daire Başkanlığı’nda mı çalışmaktadır?
5-Damadınız ve kızınız belediyede çalışıyorlarsa eğer, sınav ile mi bu kadrolara geldiler?
 
Notlarım;
 
İZULAŞ  elindeki VOLVO otobüslerini satıyor mu?
İZULAŞ elindeki araçları ESHOT’A kiralamaya mı başladı?
İZULAŞ küçültülmeye mi çalışılıyor?