Gaze-Temiz-Gaze-Temiz
http://www.gaze-temiz.com

Metroda son nokta
Nivent Kurtuluş nivents@yahoo.com

 

Aziz Başkan’ın açıklamalarını okuyunca şaşkınlığım bir kez daha arttı. Bir kentin belediye başkanı olarak insanları yanıltmak ne kadar doğrudur. Hiç lafı dolandırmadan önce Aziz Başkan’ın açıklamalarını bir inceleyelim.

Metronun bitmemesinin hatırlatılması üzerine Kocaoğlu, “4 istasyonu açtık. 80 kilometre Aliağa-Menderes'i açtık. Torbalı’ya uzanacak. 11 kilometre devraldık metroyu, şu anda 96 kilometre… 13 metrelik bir problemimiz var. Zeminde kayma var. 1 senedir proje yapıyoruz. Üniversiteler yapıyor. Sertleştirmek için kimyasal madde enjekte ediyoruz. 13 metredeki sorunu çözdüğümüzde metro bitecek. Metro 2005’ten beri sürüyor. 2 defa müteahhit kaçtı. Zemin problemleri vardı. Mazeret üretmek istemiyorum. Havlu atmadan ben bunu bitireceğim dedim. Bitirmek için elimizden gelen her türlü şeyi yapıyoruz. Metro bitince neyi konuşacağız” ifadelerini kullanmış.
Şimdi, bana göre bu açıklamalar, sadece günü kurtarma adına yapılmış, kamuoyu açıkça yanıltılmaya çalışılmış. Metrodan anlamayan ben bile bu hikâyeye inanmakta zorlanıyorum.
 
Üçyol-Üçkuyular metro hattının 2005’den bu yana devam ediyor olması ne anlama geliyor, gelin bunu düz ama şaşmaz bir mantıkla değerlendirelim.
 
2005’den geriye doğru projelendirme ve zemin incelemeleri, ihale hazırlıkları için geçmiş olan süre 1-2 yıl gibi tahmin edilirse,  İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 10 yıldır bu proje ile uğraştığı ortaya çıkmaktadır.
 
Çalışmaların başlangıcında yapılması gerekenin zemin bilgilerinin doğru olarak öğrenilmesi, projelerin bu bilgilere göre sorunsuz bir inşaat yapılacak şekilde hazırlanması olduğu herkesin kabul edeceği bir gerçektir.  Ancak görünen odur ki, büyük bir beceriksizlikle 10 yıldır teknik sorunlar aşılamamıştır.
 
Günümüzün teknolojisinin bu konularda yetersiz olduğunu kabul etmek mümkün değildir. Dolayısıyla kabul edilmesi gereken,  konunun sorumlularının teknik açıdan yetersiz olduklarıdır. 
 
Bu durumda kabul edilmesi gereken diğer bir gerçek de, Başkan’ın sözünü ettiği, tamamlandığını belirttiği diğer hatların inşaatlarının teknik yönden çok daha basit olduğudur. Demek ki, bu kadrosu ve başta Başkan olmak üzere yöneticileri ile belediyemiz İzmirimiz’de sadece basit teknik yönleri olan yatırımları gerçekleştirilebilecek, daha nitelikli, teknik özellikli yatırımlar yapılamayacaktır.
 
Başkan şikayet ediyor, 2 müteahhit kaçtı diye, böylesine önemli ve özellikleri olan işi üstlenecek firmaların işi yapmaya yeterli, yani deneyimli, maddi açıdan da güçlü olmaları, işin tüm teknik sorumluluklarını da üstlenerek işi istenilen şekilde tamamlamaları esas değil mi?
 
İşi sorunsuz yapmaya yeterli olmayan firmaların yeterli görülmeleri,  işin yeterli olmayan firmalara verilmiş olmasının sorumluluğu kimin?
 
Hiç uğraşmayın başkanım, Bu becerisizlik tamamen sizin ve ekibinizin.
 
Duyumlarına göre büyük ve gerçekten deneyimli ALARKO Firması, bu işi yapma açısından yeterli bir firma, teklif vermemiş, bu proje ve ihale dokümanları ile bu işe teklif verilebilmesi, işin sağlıklı olarak yapılması mümkün değil diye bir yazı vererek ihaleye katılmamıştır.
 
Daha ne denilebilir ki? Projeler yanlış, zemin etütleri yeterli değil, nasıl bitmesi beklenebilir? 
 
Bir kalkıp bakmışız ki metro bitecek yanıltmalarını daha ne kadar dinleyeceğiz?