Gaze-Temiz-Gaze-Temiz
http://www.gaze-temiz.com

Buca'da lunapark...
Nivent Kurtuluş nivents@yahoo.com

 

Geçtiğimiz ay, Buca Belediyesi’nin 2012 yılı faaliyet raporu, 16 ret 10 kabul oyu verildiği için yasa gereği ret oyları dörtte üç oranına ulaşmadığı için faaliyet raporu ile ilgili yeterlilik kararı alındı.

Öyle ya da, böyle geçti, meclis üyeleri “yatırım yapmadan, 2012 yılında 111 milyon nasıl zarar ettik” diye sormuşlar, sorgulamışlar. Benim ilgimi çeken konu ise daha da vahim. Zarar bir şekilde halledilir de, göz göre, göre kirletilen baraj havzaları geri gelebilir mi? 
 
Buca Belediyesi’nin tartışmaya konu olan, faaliyet raporunun, ruhsat işleri müdürlüğü bölümünde yer alan,  “07.03.2012 tarihinde Gölet Tesisleri içerisindeki 7.000 metrekarelik alanın 09.03.2012 - 08.03.2013 tarihleri arasında Lunapark alanı olarak kiraaya verilmesine Buca Belediye Bakanı Ercan TATI'nın Başkanlık Oluruyla 23.04.2012- 23.10.2012 tarihleri arası kiraya verilmesine izin verilmiştir.”
 
Başkan TATI burayı kiraya vermiş vermesine de bu alanın baraj havzasında kaldığını bürokratları söylememiş midir?
 
Birileri sonradan söylemiş olacak ki, 24.09.2012 tarihinde İzmir Büyükşehir Belediyesinden Gölet Lunapark Alanının Tahtalı Barajı Koruma Alanında kalıp kalmadığı ve Ruhsat verilip verilemeyeceği konusunda görüş istenmiştir.
 
15.11.2012 tarihinde İzmir Büyükşehir Belediyesinden gelen görüşte söz konusu 8 pafta 1444-1445-2182 parsellerin Tahtalı Baraj Havzası Çevre Düzeni Planına göre Uzun Mesafeli Koruma Alanında Panayır ve Festival alanında kaldığı belirlenmiştir. Söz konusu talep uygun bulunmamıştır.
 
İZSU Genel Müdürlüğü 6 aydır ne gibi bir işlem yapmıştır, şu an Lunapark işliyor mu?
 
Buca Meclis Üyeleri işin bu kısmıyla değil de, “ Ercan TATI’nın oluru ile kiraya verilen lunapark altı ay süreyle ruhsatsız olarak faaliyet göstermiş ve belediye tarafından hiçbir işlem yapılmamıştır. Buranın başkanlık oluru ile değil 2886 sayılı devlet ihale kanununa göre verilmesi gerekirdi.
 
Pardon beyler, burası Tahtalı Baraj havzasında, sularımız kirlenecek bilmem farkında mısınız? 
 
Yarınlarımız gidiyor silkelenin, bırakın kimin cebine ne girmiş, usulünde mi verilmiş usulsüz mü bırakın bunları da. 
 
İçme sularımız kirleniyor!
 
Ben biraz araştırdım ve üzüldüm. Yetkililer bırakın tesis yapmayı, tarımsal faaliyetleri bile yasaklarken siz nasıl buna müsaade edersiniz efendiler.
  
“Havza koruma alanlarının sadece yüzeysel suların kirlenmesini önlemek için değil, aynı zamanda yer altı suyun kirliliğinin su kalitesine etkisi bağlamında da önemli olduğu ve havza koruma yönetmeliklerin taviz vermeksizin ve yasal yaptırımlarla uygulanması gerekliliği ortadadır. Bu nedenle koruma mesafelerine göre havza içerisinde potansiyel kirlilik yaratmaktan kaçınılmalıdır. Gerek endüstriyel gerekse tarımsal faaliyetlerden kaçınılmalıdır.”
 
Bir gecede koskoca lunapark yapılmadı her halde.
 
İZSU yönetmeliğini üşenmedim okudum, madde 7 yasal yaptırımlarda her bir detay tek, tek yazılmış havzaları kirletenler hangi ceza hükümlerine göre yargılanacaklarını yazmışlar, ama nafile uygulama yok.
 
Geçmişte CHP İzmir milletvekilinin malikânesine yapı tatil zaptı tutulmuştu, para cezası verilmişti, ne oldu bir bileniniz var mı?
 
Baraj havzalarımızı kirletenler ve buna göz yumanlar hakkında, mutlaka soruşturma başlatılmalı ve hak ettikleri cezaları almalıdırlar.
 
“Tahtalı Barajı Koruma Havzası'ndaki eskiden Özkul Giyim şirketine ait yapıda sürdürülen izinsiz tadilat devam ediyor” kayıtsız kalamadım gerekli yerlere şikayetlerimizi yaptık bilginize.